آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده و همتایان او از فرانسه، ایتالیا، آلمان، کانادا و ژاپن به میزبانی لیز تراس در این نشست حضور دارند
وزیران امور خارجه گروه ۷ روز شنبه ۱۱ دسامبر برای بررسی تشکیل یک جبهه واحد علیه حمله نظامی احتمالی ارتش روسیه به خاک اوکراین و اشغال این کشور تشکیل جلسه دادند.
روسیه هرگونه برنامهریزی برای حمله قریبالوقوع به اوکراین را انکار میکند.
اجلاس وزیران امور خارجه ۷ کشور صنعتی در شهر لیورپول بریتانیا در حال برگزاری است. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده و همتایان او از فرانسه، ایتالیا، آلمان، کانادا و ژاپن به میزبانی لیز تراس در این نشست حضور دارند.
بریتانیا: حمله روسیه اشتباه استراتژیک خواهد بود
خانم تراس، شامگاه جمعه و پیش از آغاز رسمی اجلاس با وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا دیدار کرد. پس از این ملاقات وزارت امور خارجه بریتانیا با صدور بیانیهای به روسیه هشدار داد هرگونه حمله روسیه «یک اشتباه استراتژیک خواهد بود و نتایج جدی در پی خواهد داشت.»
روز شنبه و در آغاز نشست رسمی وزیران امور خارجه گروه هفت، وزیر امور خارجه بریتانیا گفت: «ما باید بتوانیم در برابر تهدیدهای فزاینده بازیگران متخاصم از خودمان دفاع کنیم. نیاز داریم یکصدا در برابر مهاجمانی که تلاش میکنند مرزهای آزادی و دموکراسی ما را محدود کنند، بایستیم. برای رسیدن به این هدف، ما به صدای واحد قویتر نیاز داریم.»
اوکراین یکی از گرانیگاههای تنش میان غرب و شرق است. این کشور که از سال ۲۰۱۴ به بعد تلاش میکند با ورود به اتحادیه اروپا و پیمان ناتو به عضوی رسمی از بلوک غرب تبدیل شود، روسیه را به اعزام دهها هزار نیروی نظامی به نزدیکی مرزهای خود و آمادگی برای حمله نظامی زمینی به شرق اوکراین متهم میکند.
در مقابل روسیه اوکراین و ایالات متحده آمریکا را به داشتن رفتار مخرب متهم میکند. کاخ کرمیلین رسما اعلام کرده است که برای محافظت از خود، و گسترش نیافتن ناتو به مرزهایش، به تضمینهای امنیتی روشن از سوی متحدان و حامیان غربی اوکراین نیاز دارد.
پایان عصر دروننگری برای غرب
لیز تراس هفته گذشته و پیش از آغاز نشست گروه ۷ با اشاره به تهدیدهای پرشماری که متوجه غرب و «جهان آزاد» است گفته بود عصر مشغولیت به خود برای کشورهای غربی به سر آمده و آنها باید «از خواب غفلت بیدار و برای رویارویی با تهدیدهای ایدئولوژیهای رقیب آماده شوند.»
رئیس دستگاه دیپلماسی پادشاهی بریتانیا خطرات اقتصادی وابستگی اروپا به گاز روسیه و همچنین تهدیدهای امنیتی ناشی از فنآوریهای چین را بهعنوان نمونههایی از چالشهای جهان غرب توصیف کرده بود.
برنامه هستهای ایران
علاوه بر بحران اوکراین، گفتوگوهای هستهای وین برای احیای برجام و نگرانی از برنامههای نظامی و رویکرد منطقهای ایران، از دیگر دستورهای کار نشست لیورپول است.
انتظار میرود وزرای امور خارجه گروه هفت، بار دیگر ایران را به بازگشت به برجام و محدود کردن دوباره برنامه هستهای خود دعوت کنند. مشابه همین فراخوان در دو ماه گذشته از سوی رهبران گروه ۲۰ و شورای همکاری خلیج فارس به تهران داده شده بود. با وجود گزارشهای متفاوت و حتی متناقض از گفتوگوهای وین، به نظر میرسد هیات مذاکرکننده دولت ابراهیم رئیسی موضعی سرسختانه در قبال لزوم لغو تحریمها و گرفتن تضمینهای امنیتی دارد.