رهبر ایران میگوید زمانی که تمام تحریمهای آمریکا علیه ایران به صورت عملی رفع شود آنهم پس از راستی آزمایی؛ ایران به تعهدات خود در برجام باز خواهد گشت.
علی خامنهای، رهبر ایران میگوید بازگشت تهران به تعهدات خود در برجام تنها پس از رفع عملی تمام تحریمها و پس از راستیآزمایی ایران انجام خواهد شد.
آقای خامنهای روز اول فروردین در سخنرانی سالانه خود تاکید کرد تا زمانی که تحریمهای ایران به صورت واقعی رفع نشده باشد ایران به تعهدات برجامی خود عمل نخواهد کرد.
رهبر ایران که همواره روز نخست فروردین در مشهد سخنرانی سالانه دارد دو سالی است که به دلیل شیوع وروس کرونا از بیت خود سخنرانی میکند.
شروط خامنهای برای بازگشت ایران به تعهدات برجامی
او در بخشی از سخنرانی حدودا یک ساعته خود با کنایه به مقامهای آمریکایی که شرایط امروز را با سال ۲۰۱۵ و زمان حصول برجام متفاوت دانسته بودند گفت: «بعضی از آمریکاییها روی برجام حرف دارند و میگویند شرایط امروز تغییر کرده است. بله تغییر کرده اما به نفع ما و به ضرر آمریکا تغییر کرده است.»
رهبر ایران در ادامه مدعی شد ایران از سال ۹۴ به بعد قویتر شده و توانسته تحریمهای آمریکا را بیاثر کند. او در ادامه افزود: «ایران از سال ۹۴ به بعد معتبرتر و قویتر شده و این در حالیست که در آمریکا دولتی سر کار آمد که با عملکردش این کشور را مفتضح کرد و مشکلات اقتصادی به همراه داشت.»
علی خامنهای همچنین در خصوص عدم اعتماد به آمریکا بار دیگر تاکید کرد که او هیچ اعتمادی به آمریکا ندارد و تا زمانی که تحریمهای ایران به صورت عملی رفع نشود بازگشتی از سوی ایران در کار نخواهد بود. او همچنین اظهار داشت: «این سیاست قطعی و تخطی ناپذیر در کشور است و همه هم روی آن اتفاق نظر دارند.»
اظهارات آقای خامنهای در حالی طرح شده که در هفتههای اخیر گمانههای زیادی در خصوص تمایل احتمالی دولت درباره بازگشت گام به گام ایران و آمریکا به تعهدات خود در برجام مطرح شده بود. حالا اما رهبر ایران میگوید سیاست ایران قطعی است و کسی از آن تخطی نخواهد کرد.
قدرت «اول» سیاسی و نظامی در ایران همچنین در بخش دیگری از صحبتهایش به موضوع «اول تو» اشاره کرد و افزود: «اینکه برخی از سیاسیون میگویند چه فرقی میکند که اول ما گام را برداریم یا آنها، اینطور نیست. بحث اول من یا تو نیست. ما زمان اوباما به آمریکا اطمینان کردیم و کارهایی را بر اساس برجام انجام دادیم و آنها تعهدات خود را انجام ندادند. هرچند روی کاغذ گفتند تحریمها برداشته شده است اما سرمایهگذارها را ترساندند.»
رهبر جمهوری اسلامی در ادامه با کنایه به سخنان حسن روحانی، گفت: «برخیها میگویند نباید فرصت سوزی کرد و باید از فرصتها استفاده کرد، بله این درست است، منتهی عجله هم نباید کرد. عجله در مواردی خطرش از فرصتسوزی بیشتر است. کمااینکه در قضیه برجام ما عجله کردیم و ما نباید عجله میکردیم. کارهای آنها همه روی کاغذ بود و کارهای ما روی زمین بود. فقط ما بودیم که به تعهدات خود عمل کردیم.»
اشاره آقای خامنهای به صحبتهای چندین باره حسن روحانی است که همواره تاکید کرده نباید برای رفع تحریمها زمان را از دست داد و فرصت سوزی کرد.
معیارهای رئیس جمهوری مناسب از دید خامنهای
رهبر ایران در بخشهای دیگری از سخنرانی خود به موضوع انتخابات هم پرداخت و معیارهای شخص مناسب از دید خود را شرح داد. او در این رابطه گفت: «رئيس جمهوری باید با ایمان باشد، ادم بی ایمان کشور و منافع ملی را یک وقتی میفروشد. ضمن اینکه باید عدالت خواه و ضد فساد باشد و این یکی از مهمترین ویژگیهایی است که باید در رئيس جمهوری وجود داشته باشد.»
علی خامنهای در ادامه تعیین شاخصهای مدنظر خود برای تعیین قوه مجریه از سوی مردم اضافه کرد: «مدیر باید انقلابی و جهادی باشد، با عملکرد اتوکشیده نمیشود کشور اداره کرد. رئيس جمهور باید به توانمندیهای داخلی و به جوانان معتقد باشد. او باید جوانها را به عنوان حرکت عمومی کشور بشناسد و به آنها اعتماد کند.»
رهبر ایران همچنین در ادامه تعیین مصادیق خود برای ریاست جمهوری مدعی شد که رای او در انتخابات با رای یک پسر ۱۵ یا ۱۶ ساله تفاوتی ندارد.
انتقاد خامنهای از وضعیت اینترنت
فرمانده کل قوای ایران در ادامه از وضعیت اینترنت در کشور هم انتقاد کرد و آنرا «ول» دانست. علی خامنهای در ادامه با این ادعا که همه دنیا فضای مجازی خود را کنترل میکند، افزود: «ما ولی برخلاف همه دنیا افتخار میکنیم که فضای مجازی را ول کردهایم. ما باید فضای مجازی را مدیریت کنیم. بله این امکانی برای مردم است و وسیله آزادی مردم است و شکی هم در آن نیست ولی نباید این وسیله را در اختیار دشمن قرار داد که بتوانند علیه کشور و ملت توطئه کنند.»
اظهارات آقای خامنهای در خصوص وضعیت اینترنت و فضای مجازی میتواند حملهای به محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات دولت حسن روحانی باشد که از او به عنوان یکی از گزینههای محتمل نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری خرداد ۱۴۰۰ یاد میشود. آقای جهرمی همواره با تاکید بر گسترش دسترسی اینترنت تلاش کرده از این طریق در میان افکار عمومی برای خود جایگاهی دست و پا کند.
او در بخش دیگری در خصوص وضعیت فضای مجازی در ایران گفت: «به خاطر نابسامانیهایی که در اقتصاد و معیشت مردم وجود دارد، برخی منفیبافیهایی صورت میگیرد و برخی میگویند هیچ کاری نمیتوان کرد که اینها عمدتا تبلیغات خارجی مطبوعات و فضای مجازی است. اینها سعی دارند کل راه را بنبست نشان دهند که به هیچ وجه اینگونه نیست.»