گوترش: تلفات جنگ لیبی در سه ماه اخیر ۱۷۲ درصد افزایش یافته است

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل از طرفهای درگیر در لیبی خواست با توقف درگیریها از فرآیند سیاسی در این کشور حمایت کنند.
آقای گوترش روز چهارشنبه ۸ ژوئيه در نشست مجازی شورای امنیت سازمان ملل متحد که در خصوص وضعیت لیبی برگزار میشد اعلام کرد که مداخلات خارجی در بحران لیبی به سطح بیسابقهای رسیده است.
او همچنین با اشاره به لزوم توقف درگیریها در این کشور جنگزده، وضعیت مهاجرانی که از لیبی خارج میشوند را نگران کننده خواند و افزود: «در نتیجه آخرین عملیات نظامی در جنوب طرابلس تقریبا ۳۰ هزار نفر دیگر مجبور به ترک خانههای خود شدند و تعداد مهاجران و آوارگان به بیش از ۴۰۰ هزار نفر افزایش یافته است.»
دبیرکل سازمان ملل همچنین با ابراز نارضایتی از دخالتهای کشورهای مختلف در بحران لیبی اعلام کرد حضور نیروهای نظامی کشورهای مختلف در این بحران موجب نگرانی است.
گوترش با اشاره به اینکه در روزهای اخیر با فائز سراج، رئيس دولت وفاق ملی و همچنین ژنرال خلیفه حفتر که بخشهایی از لیبی را تحت کنترل خود دارد گفتگو کرده، افزود: «در این تماسهای تلفنی از هر دو گروه خواستم به روندهای سیاسی پایبند باشند و تلاش خود را کنترل درگیریها به کار ببندند.»
دبیرکل سازمان ملل در ادامه از اتحادیه آفریقا، اتحادیه اروپا و دیگر کشورهایی که به هر نحو در بحران لیبی نقش آفرینی میکنند خواست با مسئولیت پذیری نسبت به آینده مردم لیبی رفتار کنند و تلاشهای خود را برای حمایت از مردم این کشور و تلاش در جهت دستیابی به ثبات و امنیت سیاسی، نظامی و اقتصادی به کار ببندند.
گوترش در ادامه این نشست نسبت به رخ دادن جنایات بشری و کشف گورهای دستهجمعی در لیبی ابراز نگرانی کرد و اعلام داشت: «فائز سراج، رئيس دولت وفاق ملی لیبی با انجام تحقیقات تیم حقیقت یاب سازمان ملل موافقت کرده است و این گروه به زودی کار خود را برای یافتن ریشهها و عوامل این فاجعه انسانی آغاز میکنند.»
دبیر کل سازمان ملل همچنین از تمام گروههای سیاسی و کشورهای خارجی درگیر در این بحران خواست به برگزاری انتخابات آزاد و ملی در لیبی احترام بگذارند چرا که سازمان ملل تنها راه خروج از بحران لیبی را برگزاری انتخابات ملی در این کشور میداند.
آقای گوترش در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به آخرین آمار کشتهشدگان در لیبی گفت: «در فاصله بین اول آوریل تا ۳۰ ژوئن یعنی به مدت ۳ ماه، حداقل ۳۵۶ نفر کشته شدهاند که از این تعداد ۱۰۲ غیرنظامی جان خود را از دست دادهاند و ۲۵۴ غیرنظامی دیگر هم مجروح شدهاند. این آمار بدان معناست که خشونتها و میزان تلفات به نسبت سه ماهه نخست سال ۲۰۲۰، افزایش ۱۷۲ درصدی داشته است.»
او در ادامه با ابراز نگرانی از رشد فراوان تعداد افراد مبتلا به ویروس کرونا در لیبی گفت: «تعداد افرادی که در ماه ژوئن به بیماری کووید۱۹ مبتلا شدهاند نسبت به ماه قبل ۷ برابر شده است. از میان ۱۰۴۶ نفری که آلودگی آنها به ویروس کرونا به ثبت رسیده است ۳۲ نفر نیز جان خود را از دست دادهاند. این در حالیست که به دلیل کمبود کیتهای تشخیص، تعداد مبتلایان در لیبی بسیار بیشتر از آماری است که به صورت رسمی به ثبت رسیده است.»
اظهارات دبیرکل سازمان ملل در خصوص وضعیت نگران کننده لیبی در حالی مطرح میشود که این کشور بعد از سقوط معمر قذافی در سال ۲۰۱۱ میلادی رنگ آرامش به خود ندیده و عمر جنگ داخلی در این کشور به ۹ سال رسیده است.
با شدت گیری درگیریها در این کشور حالا دو گروه در مقابل یکدیگر قرار دارند و از یکسو دولت وفاق ملی به رهبری فائز سراج کنترل بخشهایی از کشور را در اختیار دارد و در سوی مقابل ژنرال خلیفه حفتر در شرق لیبی یک دولت موازی را تشکیل داده است.
در فضای بینالملل هم بحران لیبی به یک پازل پیچیده بدل شده است. ترکیه به همراه کشورهایی چون قطر و ایتالیا از دولت وفاق ملی به ریاست فائز سراج حمایت میکند. این در حالیست که گفته میشود فرانسه به همراه کشورهایی چون عربستان سعودی، مصر، یونان، روسیه و امارات از رقیب او یعنی خلیفه حفتر پشتیبانی میکنند.