پیشتر تصور میشد ۱۰ هزار قدم پیادهروی روزانه، عدد جادویی برای حفظ سلامت است. اینک اما یافتههای یک مطالعه جدید نشان میدهد پیمودن ۴ هزار قدم پیادهروی در روز میتواند برای بهبود سلامتی و کاهش خطر مرگ کافی باشد.
دانشمندان در یک پژوهش جدید با تجزیه و تحلیل آزمایشهای مربوط به ۲۲۷ هزار نفر در ۱۷ مطالعه مختلف دریافتهاند که پیادهروی کم نیز میتواند تاثیرات بسیار مثبتی بر سلامت افراد داشته باشد.
به گفته آنان نتایج نشان داده است که ۴ هزار قدم پیادهروی روزانه بالقوه میتواند خطر مرگ و میر را کاهش دهد، در حالی که کمتر از ۲۵۰۰ قدم پیادهروی در روز نیز میتواند خطر مرگ و میر در اثر بیماریهای قلبی و عروقی را کم کند.
پیشتر ثابت شده بود که فعالیت بدنی منظم سلامت روانی و جسمی را بهبود میبخشد، با این حال مطالعه جدید نشان میدهد که حداقل میزان تحرک برای بهره بردن از فواید سلامتی کمتر از آن چیزی است که قبل از این تصور میشد.
دانشمندان در دانشگاه پزشکی لودز لهستان همچنین میگویند افزایش تعداد قدمهای افراد، مزایای سلامتی بیشتری به همراه دارد. مطابق آنچه یافتهها نشان میداد افزایش ۵۰۰ قدم پیادهروی در روز با کاهش ۷ درصدی مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی همراه بود، در حالی که افزایش ۱۰۰۰ قدمی پیادهروی کاهش ۱۵ درصدی خطر مرگ به هر دلیل را در پی داشت.
ماچی باناچ، استاد کاردیولوژی در دانشگاه پزشکی لودز، به یورونیوز گفت: «پیام بسیار مهم این مطالعه این است که اگر به دلایل مختلف نظیر توانایی یا زمان کارتان، نمیتوانید تا این حد تحرک داشته باشید... لطفاً حتی شده با تمرینات سبک شروع کنید.»
وی اضافه کرد: «با فشار کم یعنی حدود ۴ هزار قدم در روز میتوانید در زمان کوتاه مزایای سلامتی قابل توجه و کاهش قابل توجه مرگ و میر را مشاهده کنید. با این حال مهم است که زودتر شروع کنید.»
محققان دریافتند که بیشترین کاهش خطر ثبتشده برای افراد زیر ۶۰ سال حدود ۷ تا ۱۳ هزار قدم در روز است. این عدد برای افراد مسن بین ۶ تا ۱۰ هزار قدم است.
دکتر باناش میگوید: «اگر به اندازه کافی تحرک ندارید نگران نباشید. همان تعداد محدود قدمهای روزانه را حساب کنید و سپس سعی کنید تعدادشان را بهبود ببخشید چرا که این کار با مزایای سلامتی اضافی همراه است. سعی کنید هر چه زودتر شروع کنید، زیرا هر چه زودتر شروع کنید، اثرات بهتری خواهید دید.»
تحقیقات قبلی نشان داده است که فعالیت بدنی منظم میتواند سلامتی را بهبود بخشد، از بیماری قلبی، فشار خون بالا، دیابت و سرطان جلوگیری کند و خطر مرگ زودرس را کاهش دهد.
سازمان جهانی بهداشت (WHO) توصیه میکند که هر فرد بزرگسال ۲.۵ تا ۵ ساعت در هفته فعالیت بدنی منظم داشته باشد. با این حال بنابر تخمینهای این سازمان، از هر چهار بزرگسال یک نفر در سطح جهان به چنین توصیهای عمل نمیکند.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
دکتر ابادته بیتیشی، از مرکز بالینی دانشگاه کوزوو و از نویسندگان ارشد این مطالعه، میگوید: «تا کنون مشخص نشده است که تعداد بهینه قدمها چقدر باید باشد؛ هم از نظر کف محدودهای که بعد از آن فواید سلامتی برای شخص پدیدار میشود و هم از نظر حد بالایی آن به لحاظ تاثیری که بر سلامتی فرد میگذارد.»
وی اضافه کرد: «با این حال به طور کلی اطلاعات محدودی در مورد تعداد قدمهای زیر ۲۰ هزار در روز در دسترس است و بنابراین این نتایج باید در گروههای بزرگتری از افراد تایید شود.»
محققان گفتهاند در پژوهش خود تفاوتی بین زن و مرد و همچنین محل زندگی افراد در تاثیر مثبت پیادهروی روزانه نیافتهاند. آنان ابراز امیدواری کردهاند که نتایج این پژوهش در «ارتقاء آگاهی عمومی نسبت به اهمیت تحرک بدنی به ویژه در پیادهروی که به راحتی قابل اجرا است» تاثیرگذار باشد.
نتایج مطالعات تازه در نشریه علمی «European Journal of Preventive Cardiology» منتشر شده است.