یک راه جدید برای آسانتر شدن پیادهروی؛ علم رباتیک به خدمت ورزش می آید

سالها است دانشمندان در جستجوی راهکاری هستند که بتواند انرژی مصرفشده به هنگام پیادهروی یا راه رفتن روی تردمیل را در فرد کاهش دهند و با این روش به بهرهوری آن ورزش به خصوص برای بیماران نخاعی و حرکتی اضافه کنند. اکنون یک مطالعه جدید نشان میدهد بهرهگیری از علم رباتیک در انجام حرکات ورزشی میتواند تا ۴۸ درصد در مصرف انرژی صرفهجویی کرده و به آسانتر کردن پیادهروی کمک کند.
پیش از این محققان بر این باور بودند که کشیدن فرد توسط یک کمربند وقتی در حال پیادهروی روی تردمیل است، بیشترین صرفهجویی در مصرف انرژی را در پی خواهد داشت. این فرضیه مبتنی بر نحوه عملکرد عضلات بیولوژیکی ما در حین راه رفتن بود و از آن الهام گرفته بود.
پروکوپیوس آنتونلیس، محقق در دانشگاه اورگان آمریکا، میگوید: «اگرچه الگوگیری از روشهای طبیعی میتواند مزایای خاصی داشته باشد، با این حال مطالعه ما نشان میدهد که این روشها لزوما بهترین استراتژی برای کاهش مصرف انرژی نیستند.»
وی درباره تفاوت روش جدید با قدیم اضافه کرد: «یافتههای جدید به جای تلاش برای استراتژیهای الهامگرفته از زیست مکانیکی، تأکید بیشتری بر آزمایشهای بیومکانیکی دارد.»
در این رویکرد از آزمایش بیومکانیکی به عنوان روشی منحصر به فرد برای بهینهسازی کمربند رباتیک استفاده میشود. نتایج آنالیز دادهها نشان میدهد که استفاده از یک دستگاه برای معین کردن زمان کشیده شدن کمربند متصل به قرقره میتواند به فرد کمک کند تا انرژی کمتری را در حین راه رفتن مصرف کند.
دانشمندان میگویند یافتههای جدید میتوانند انرژی راه رفتن را برای افراد تا نصف کاهش دهند و برای درمان بیماران مبتلا به اختلال در راه رفتن کمک بزرگی باشند.
فیلیپ مالکوم، استادیار بیومکانیک در موسسه UNO، در این باره گفت: «زمانی که ما راه میرویم، فاصله کوتاهی بین قدمها وجود دارد که در آن پای جلویی متوقف میشود در حالی که پای دیگر در حال آماده شدن برای شتاب گرفتن جهت برداشتن گام بعدی است. تحقیقات ما نشان میدهد که این پنجره کوتاه زمانی که در آن هر دو پا روی زمین هستند بهترین وقت برای اعمال نیرو جهت کمک به راه رفتن موثرتر است.»
دستگاه ابداعشده جدید بر روی تردمیل سوار شده و قرقره موتوری را که وظیفه کشیدن فرد را دارد زمانبندی میکند. پژوهشگران میگویند از آنجایی که این روش فقط نیاز به بستن کمربند کمری دارد، در مقایسه با دستگاههای پیچیدهتر از تنظیمات فردی نسبتاً آسانتری برخوردار است.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
محققان میگویند این زمانبندی بهینه میتواند برای سالنهای ورزشی درمانی که در آنجا درمانگران از بیماران مبتلا به بیماریهای عروقی و مرتبط با تصلب شرایین نگهداری میکنند، کاربرد داشته باشد.
ایراکلیس پپینوس، جراح عروقی در دانشگاه نبراسکا، دراین باره گفت: «بیماران من دچار تصلب شرایین میشوند که این امر ایجاد مشکلاتی در گردش خون در پاهایشان را در پی دارد و در نتیجه باعث درد پا و کمتحرکیشان میشود.»
او اضافه کرد: «برای اولین بار تعدادی از بیماران به هنگام استفاده از این دستگاه احساس کاهش درد را در پاهای خود داشتند. ما اکنون به روشهایی فکر میکنیم که بتوان از این متد در تمرینات روزمره استفاده کرد.»
نتایج تحقیق تازه در نشریه «ساینس روبوتیکس» (Science Robotics) منتشر شده است.