روسیه روز دوشنبه اعلام کرد که قصد دارد این هفته بالاخره پس از تاخیرهای متعدد، یک کاوشگر ماه را به فضا پرتاب کند و امیدوار است برای اولین بار در پنجاه سال گذشته به ماه بازگردد.
«روسکوسموس»، آژانس فضایی روسیه اعلام کرد که پرتاب کاوشگر لونا-۲۵ را برای ساعات اولیه روز جمعه ۱۱ اوت برنامه ریزی کرده است.
مسکو با این ماموریت به ماه که اولین ماموریت این کشور از سال ۱۹۷۶ میلادی به حساب میآید، به دنبال راهاندازی مجدد و ساخت برنامه پیشگام فضایی اتحاد جماهیر شوروی است.
پرتاب این کاوشگر، اولین ماموریت پروژه جدید مسکو در کره ماه است و در حالی انجام میشود که ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری این کشور پس از قطع روابط با غرب و آغاز حمله مسکو به اوکراین به دنبال تقویت همکاری با چین در فضا است.
به گفته روسکوسموس، یک موشک سایوز در پایگاه فضایی وستوچنی در روسیه برای پرتاب این کاوشگر در نظر گرفته شده است. این آژانس فضایی در بیانیهای گفت: «لونا-۲۵ باید فرود نرم، نمونه برداری و تجزیه و تحلیل خاک و تحقیقات علمی طولانی مدت را انجام دهد.»
انتظار میرود این کاوشگر چهارپا که وزنی در حدود ۸۰۰ کیلوگرم دارد، در منطقه قطب جنوبی ماه فرود آید. این در حالی است که بیشتر فرودهای قبلی کاوشگرها در ماه در نزدیکی خط استوا بوده است. انتظار میرود این فضاپیما حدود ۵ روز پس از پرتاب به ماه برسد.
تحریمهای غرب و برنامههای فضایی روسیه
پس از اینکه روسیه سال گذشته به فرمان پوتین به اوکراین حمله کرد، آژانس فضایی اروپا اعلام کرد که با مسکو در پرتاب لونا-۲۵ و همچنین ماموریتهای آینده لونا ۲۶ و ۲۷ همکاری نخواهد کرد.
با وجود این، مسکو اعلام کرد که به برنامههای کاوشی خود در ماه ادامه خواهد داد و تجهیزات آژانس فضایی اروپا را با ابزارهای ساخت روسیه جایگزین خواهد کرد.
پوتین سال گذشته در سخنرانی در پایگاه فضایی وستوچنی گفت که اتحاد جماهیر شوروی اولین انسان را در سال ۱۹۶۱ با وجود تحریمهای «کلی» به فضا فرستاد.
رئیس جمهوری روسیه تاکید کرد که مسکو همچنان به توسعه برنامههای خود در ماه با وجود تحریمهای کنونی غرب ادامه خواهد داد.
این در حالی است که چندی پیش، یوری بوریسف، رئیس آژانس فضایی روسیه، این پرتاب را پر خطر توصیف کرده بود. او در دیدار با پوتین گفته بود: «در این ماموریت کاوشگر در قطب جنوب ماه فرود خواهد آمد. هیچ کس در جهان تا به حال چنین کاری انجام نداده است. احتمال موفقیتآمیز بودن چنین ماموریتی، ۷۰ درصد برآورد شده است.»
ساکنان کدام منتطقه تخلیه میشوند؟
به گفته مقامات محلی، پس از پرتاب روز جمعه این فضاپیما، ساکنان روستای شاختینسکی در منطقه خاباروفسک روسیه، جایی که پیشبینی میشود قسمتهای از موشک در آنجا سقوط کند، تخلیه خواهند شد.
در آخرین ماموریت ماه شوروی در سال ۱۹۷۶، لونا-۲۴ نمونههایی از خاک ماه را به دست آورده بود.
اتحاد جماهیر شوروی با اسپوتنیک اولین ماهواره ساخت بشر را در سال ۱۹۵۷ به فضا پرتاب کرد و سپس اولین حیوان، سگی به نام لایکا، اولین انسان به نام یوری گاگارین و اولین زن به نام والنتینا ترشکوا را به فضا فرستاد.
اما در مقایسه با دوران شوروی، روسیه مدرن برای نوآوری تلاش میکند و صنعت فضایی آن برای تامین بودجه دولتی خود در تقلاست. کرملین هزینههای نظامی را در اولویت خود قرار داده است. .
به فیسبوک یورونیوز فارسی بپیوندید
آژانس فضایی روسیه همچنان به فناوری طراحی شده توسط اتحاد جماهیر شوروی متکی است و با مشکلات متعددی از جمله رسواییهای فساد و پرتابهای ناموفق نیز مواجه است.
مسکو در رقابت جهانی فضایی عقب افتاده و رقبای سرسختی همچون آمریکا و چین را دارد.