پس از چند هفته فروکشکردن اعتراضات در ایران، پنجشنبه شب بار دیگر خیابانهای شهرهای مختلف صحنه حضور معترضان و سر دادن شعارهای ضدحکومتی بود. آخرین اخبار و گزارشها از رویدادهای ایران در روز جمعه ۲۸ بهمن (۱۷ فوریه) را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
با وجود گذشت چندین ماه از زمان جان باختن مهسا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد، همچنان تحولات در ایران متاثر از این واقعه است و اعتراضات هرچند به صورت پراکنده در بخشهایی از ایران دیده میشود.
پنجشنبه شب در چندین شهر ایران بار دیگر گروهی از مردم هرچند به صورت محدود به خیابانها آمدند و فریادهایی در مخالفت با حکومت سر دادند. هزاران کیلومتر آنطرفتر چند نفر از شخصیتهای مخالف جمهوری اسلامی در نشست امنیتی مونیخ حضور یافتند و بار دیگر از کشورهای جهان خواستند در فرآیند مباره با حکومت ایران با آنها همراه شوند.
در همین حال با وجود تبلیغات گسترده دولت ابراهیم رئيسی، سفر او به چین نتوانست تاثیر چندانی در بازار ارز ایران بگذارد و قیمت دلار همچنان روند صعودی خود را پی میگیرد.
وضعیت اینترنت همچنان در کشور بحرانی گزارش میشود و کاربران برای دسترسی به شبکههای اجتماعی و پیامرسانها با دشواریهای فراوانی رو به رو هستند.
آخرین اخبار و گزارشها از رویدادهای ایران در روز جمعه ۲۸ بهمن (۱۷ فوریه) را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
حسین ناهید، نوازنده پیشکسوت نی درگذشت
حسین ناهید، موسیقیدان و نوازنده پیشکسوت نی شب گذشته درگذشت.
وی که ۷۹ ساله بود، از ۱۰ سالگی کار موسیقی را آغاز کرد و از شاگردان حسین کسایی بود.
وی چند سال پیش در مصاحبهای گفته بود: «زمانی که من نواختن نی را آغاز کردم تنها استادی که در ایران نی مینواخت، زندهیاد استاد کسایی بود. نوازنده دیگری هم بود.»
وی درباره شروع کارش نیز توضیح داده بود: «در ۱۰ سالگی که در شیراز زندگی میکردم، نامهای به استاد کسایی نوشتم و ایشان هم لطف کرد و پاسخ نامهام را داد و من را به اصفهان دعوت کرد. وقتی هم به محضر استاد کسایی رفتم دو ساز نی به من هدیه داد. بعد از آن تا آخرین روزها و تا آخرین دقایق عمرش در خدمتش بودم.»
فرمانده متهم به «تجاوز به دختر بلوچ» به زندان و انفصال از خدمت محکوم شد
دادگاه نظامی استان سیستان و بلوچستان ابراهیم کوچکزایی، فرمانده سابق چابهار را به ۱۵ ماه حبس تعزیری و انفصال از خدمات عمومی و دولتی محکوم کرد.
طبق خبرهای منتشر شده در رسانههای دولتی، در پی شکایت از فرمانده انتظامی سابق چابهار توسط یکی از شهروندان و پس از ارائه گزارش از سوی بخشهای نظارتی مسئول در فراجا مبنی بر رویدادن برخی تخلفات از سوی نامبرده در شهریور امسال، دادگاه نظامی استان سیستان و بلوچستان بلافاصله و با قید فوریت موضوع را در دستور کار ویژه قرار داد.
طبق این گزارشها، پس از تحقیقات، دادگاه نظامی یک استان سیستان و بلوچستان در تاریخ ۱۲ آذر ۱۴۰۱، ابراهیم کوچکزایی را به ۱۵ ماه حبس و از باب تهیه صورتجلسه خلاف واقع به ۱۵ ماه حبس تعزیری و از جهت لغو دستور و تهدید نیز هرکدام به ۱۵ ماه حبس تعزیری محکوم کرد.
این رسانهها اتهام دقیق آقای کوچکزایی را اعلام نکردهاند و با این حال وی متهم به تجاوز به دختری نوجوان در یکی از روستاهای اطراف چابهار است.
طبق گزارش رسانههای حکومتی ایران پرونده کوچکزایی در زمینه برخی اتهامات مطروحه دیگر، در دیوان عالی کشور در حال بررسی و رسیدگی است.
به نظر میرسد این بخش مربوط به اتهام تجاوز باشد.
تهدید دادستان تهران پس از تجمع ۲۷ بهمن: دیگر ارفاق قانونی نخواهیم داشت
علی صالحی، دادستان تهران پس از تجمعهای روز گذشته در پایتخت گفت: «با توجه به اینکه اخیرا پرونده تعداد قابل توجهی از جوانان و افرادی که به هر دلیلی تحت تاثیر رسانه های بیگانه قرار گرفتند چه در مرحله دادگاه و چه در مرحله دادسرا با استفاده از عفو مقام معظم رهبری مختومه شده است و با عنایت به حضور میلیونی مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن که پیام روشنی برای ضد انقلاب و معاندین داشت، اگر افرادی همچنان به قصد ضربه زدن به امنیت عمومی مردم اقدام کنند و آرامش مردم و شهر را برهم بزنند با انها برخورد بازدارنده صورت خواهد گرفت و دیگر مشمول ارفاقات قانونی نخواهند شد.»
ماکرون وعده دیدار با اپوزیسیون ایران در خارج از کشور را داد
مسیح علینژاد، کنشگر اجتماعی در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ با امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه دیدار کرد. ماکرون در این دیدار وعده ملاقات با اپوزیسیون ایران در خارج از کشور را داد.
وی در یک لایو اینستاگرامی با مسیح علینژاد گفت: «میخواهم به تو و همه اعضای ائتلاف به خاطر پیوستن و همکاری در حمایت از جامعه مدنی و آنچه در ایران اتفاق میافتد تبریک بگویم. این اتفاق بسیار مهمی است و من بسیار خوشحال میشوم که با همه شما ملاقات کنم.»
تجمع معترضان در مراسم ختم بخاری در مسجد مکی زاهدان
بنابر گزارشها و تصاویر منتشر شده، معترضان با در دستداشتن پلاکاردهایی با شعار «زندانی سیاسی آزاد باید گردد» و «نه سازش، نه تسلیم، نه تهدید، نه تطمیع» در مراسم ختم بخاری مسجد مکی زاهدان شرکت کردند.
معترضان همچنین پس از مراسم نماز جمعه زاهدان به خیابان آمده و شعار «کرد و بلوچ و آذری، برادری برادری» و «مرگ بر دیکتاتور» سر دادند.

کاردار سفارت جمهوری اسلامی در لندن ارتباط سپاه پاسداران با اقدامات تروریستی در بریتانیا را تکذیب کرد
محمد حسینی متین، کاردار سفارت جمهوری اسلامی در لندن در پاسخ به گزارش روزنامه دیلی تلگراف با عنوان «تروریسم ایرانی خطری آشکار و موجود در بریتانیاست» در رشته توئیتی نوشت: «گزارش روز ۱۲ فوریه روزنامه دیلی تلگراف مملو از اتهامات نادرست، بیپایه و ساختگی علیه جمهوری اسلامی ایران است. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تنها سازمانی در منطقه است که در شرایطی که خطر آنقدر به اروپا نزدیک بود و کسی جرات ایستادگی در برابرش را نداشت، با تروریسم مبارزه کرد. سپاه هنوز هم مبارز اصلی در نبرد با تروریسم است.»
وی همچنین در مورد فروش پهپادهای ایرانی به روسیه گفت: «در مورد اتهام فروش پهپاد به روسیه، جمهوری اسلامی ایران مجددا از اوکراینیها درخواست کرده تا زمانی را تعیین کنند و دوطرف مدارک و مستندات خود را در قالب مذاکره مستقیم نزک کشور سومی ببرند و از آن دفاع کنند. اما همچنان هیچ پاسخی از اوکراینیها دریافت نکرده است. جمهوری اسلامی ایران دستآویز اوکراین برای جلب حمایت بیشتر متحدانش نیست.»
روزنامه دیلی تلگراف در گزارش روز ۱۲ فوریه خود، با تاکید بر لزوم اعلام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عنوان یک سازمان تروریستی، این نهاد نظامی ایران را خطری آشکار و حاضر در بریتانیا دانست.
مولوی عبدالحمید: همهپرسی و رای اکثریت بهترین راه برونرفت از خشونت است، نه زندان و سرکوب
مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه سنی مذهب زاهدان در خطبههای نماز جمعه این شهر با مطرح کردن «برداشت دیگری از حکومت اسلامی» گفت: «۴۴ سال است که نظام جمهوری اسلامی در ایران برقرار است و از سال ۵۷ که انقلاب پیروز شد یک قرائت و برداشتی از اسلام در کشور در جریان بوده و تا حالا هم به همان عمل شده است. اما برداشت دیگری هم از اسلام وجود دارد که ما به آن اعتقاد داریم و همان عدالت حضرت علی است. ما اعتقاد داریم که در این قرائت ما تفاوت خیلی بزرگی وجود دارد. بر اساس این برداشت، هیچ حاکمی از جانب خدا تعیین نمیشود. همانطور که خلفای راشدین، همگی انتخاب مردم بودند و اعتقاد بر این بوده که خود مردم باید سرنوشت و حاکم خود را مشخص کنند. در این برداشت، تنها یک حاکم و یک حکومت وجود ندارد. حاکم را باید مردم تعیین کنند. اعدام در این برداشت وجود ندارد. اعتراف اجباری مردود است و هیچ جایگاهی ندارد. در این برداشت، مردم میتوانند به راحتی از حاکم و حکومتشان انتقاد کنند. آزادی هست. همانطور که مردان حق دارند، زنان هم حق دارند و همه اقوام و مذاهب و همه انسانها در حق و حقوق برابرند. در این برداشت، اصل انسانیت است. این برداشت، با تبعیض، سرسختانه میجنگد و با آن مخالف است. همه مردم یک کشور و قلمرو زیر چتر عدالت قرار میگیرند و بر اساس شایستگی و توانمندی جایگاه میگیرند نه قوم و مذهبشان.»
وی همچنین افزود: «کسی نباید به مسیر و برداشت خودش اصرار کند؛ باید ببیند اکثریت چه میخواهند و به آن تن دهد. چه نظامی میخواهد؟ چه سیستم و فرمولی میخواهد؟ همهپرسی و رای اکثریت، بهترین راه برونرفت از خشونت است. نه زندان و سرکوب. اگر مردم نظام حکومتی و سیستم دیگری میخواهند که در آن مراکز دینی حفظ شوند و دین آزادی خودش را داشته باشد و وحدت و همبستگی ایران حفظ شود، تن دادن به آن بهترین راه برونرفت از مشکلات کنونی کشور با کمترین نقصان است.»
مولوی عبدالحمید همچنین با مخالفت با طرح «مولدسازی داراییهای دولت» گفت: «مردم ایران خاطره تلخی از خصوصیسازی دارند. در طرحهای پیشین با این نام، اموال و کارخانهها و شرکتهای بزرگ را به فروش رساندند و بعضی از ارگانها یا شخصیتها از نفوذشان استفاده کردند و اینها را به قیمت ارزان خریدند. حتی بین مردم شایعه شد که بخشی از این ثروت ملی به اسم خصوصیسازی، به قیمت واقعی فروخته نشد و وقتی چیزی به قیمت اصلی فروش نرود، مردم ضرر میکنند. بهترین راه این است که کسری بودجه از جاهای دیگر تامین شود، نه از محل فروش اموال عمومی.»

گلشیفته فراهانی در مراسم افتتاحیه جشنواره فیلم برلین: این حکومت سقوط خواهد کرد
گلشیفته فراهانی، بازیگر سرشناس سینما در افتتاحیه جشنواره برلین سخنرانی کرد. وی اعتراضات ایران را «انقلاب» خواند و گفت: «اکنون این انقلاب زیر پوست مردم ایران رفته است. این حکومت دروغ میگوید، اعدام میکند، انسانهای بیگناه، هنرمندان و روزنامهنگاران را به زندان میافکند. زندانهای ایران مملو از افراد بیگناه است. مثل دانشگاه میماند. اگر در ایران به زندان بروید، آنچنان است که گویی به دانشگاه رفتهاید، میتوانید پایانامهتان را آنجا بنویسید. دیکتاتورها به فرهنگ و هنر میتازند. فرهنگ و هنر هسته جامعهاند.»
وی با اشاره به سخنان ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در این مراسم گفت: «همانطور که رئیسجمهور گفت، هنرمندان با تاثیرگذاری بر مردم میتوانند دنیای بهتری بسازند. دیوار دیکتاتوری در ایران قطور است. درست است که شما در دنیایی مصرفگرا زندگی میکنید و میخواهید فورا به نتیجه برسید. اما انقلاب آفریقای جنوبی ۸۰۰ روز طول کشید. اکنون تنها ۵ ماه (از آغاز اعتراضات در ایران) گذشته است. , ولی برای شکستن این دیوار به همه شما نیاز داریم. این دیوار، دیوار سرکوب، تعرض به حقوق بشر و دیوار فرستادن پهپاد به اوکراین برای کشتن مردم است. ما به همه شما نیاز داریم. به آلمان، فرانسه و اروپا نیاز داریم. ما نیاز داریم که شما در سمت درست تاریخ بایستید. همراه با مردم ایران و نه حکومت. این حکومت سقوط خواهد کرد و ما فقط نیاز داریم که شما آن (اعتراضات ایران) را انقلاب بنامید. نیاز داریم که شما همراه زنان و مردان شجاع ایران بایستید و با این کار ما به قرنها مبارزه بشر برای آزادی احترام گذاشتیهایم.»
این سخنرانی خانم فراهانی با تشویق طولانی شرکتکنندگان در مراسم افتتاحیه همراه بود.
واکنش ایران به بیانیه مشترک شورای همکاری و آمریکا؛ «این راهبرد قدیمی واشنگتن برای تقرفهافکنی در منطقه است»
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران میگوید بیانیه مشترک آمریکا و شورای همکاری خلیج فارس، سیاست واشنگتن در راستای تقرفهافکنی بین کشورهای منطقه است.
این مقام جمهوری اسلامی در بیانیهای ضمن محکوم کردن بیانیه مشترک تاکید کرد که فروش سلاح از سوی آمریکا و حمایت از تروریسم و اسرائيل باعث بر هم خوردن ثبات و امنیت منطقه شده است.
او همچنین در پایان کفت: «امیدواریم که کشورهای منطقه با درک صحیح نیات منفعتطلبانه و سیاستهای شرورانه آمریکا در منطقه، در مسیر صلح و امنیت و توسعه پایدار منطقه گام بردارند.»
ادامه تظاهرات شبانه در شهرهای مختلف ایران
با وجود فروکش کردن نسبی اعتراضات طی هفتههی اخیر، بار دیگر پنجشنبه شب خیابانهای شهرهای مختلف ایران صحنه برگزاری اعتراضات ضدحکومتی بود.
بر اساس گزارشهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی در شهرهای مشهد، کرج، تبریز، اهواز، بندرعباس، رشت، مهاباد گروهی از مردم به خیابان آمدند و شعارهایی علیه علی خامنهای و جمهوری اسلامی سر دادند.
شعارهایی چون مرگ بر خامنهای، مرگ بر دیکتاتور و همچنین زن، زندگی، آزادی از جمله شعارهایی بود که مردم در شهرهای مختلف علیه حکومت سر دادند.