اعتراضها در ایران؛ بیانیه مشترک آمریکا و کانادا: به «تحمیل هزینهها» بر ناقضان حقوق بشر متعهدیم

واکنشهای بینالمللی و داخلی به اعدام محسن شکاری، جوان ایرانی که در جریان اعتراضهای جاری بازداشت شده بود ادامه دارد.
گروهی از معترضان پنجشنبه شب در اعتراض به اعدام این جوان ۲۳ ساله در محله ستارخان تهران تجمع کردند. این در حالی است که بنا به گزارشها حضور نیروهای امنیتی در محل چشمگیر بود.
شماری دیگر از معترضان بازداشتشده در ایران نیز به اعدام محکوم شدهاند. وزارت خارجه آلمان روز پنجشنبه در اعتراض به اجرای حکم اعدام محسن شکاری سفیر ایران در برلین را احضار کرد.
آخرین اخبار و گزارشهای مرتبط با اعتراضها در ایران در روز ۱۸ آذر (۹ دسامبر) را میتوانید در این صفحه دنبال کنید.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
بلینکن: به همراه کانادا به تحمیل هزینهها به ناقضان حقوق بشر متعهد خواهیم ماند
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت که کشورش به همراه کانادا همچنان به تحمیل هزینهها به عاملان نقض حقوق بشر در ایران متعهد خواهد ماند. او در ادامه نوشت که همه در ایران حق آزادی بیان و تجمع مسالمتآمیز دارند.
آمریکا و کانادا ساعاتی پیش در بیانیهای مشترک با محکوم کردن «خشونت» حکومت ایران در «سرکوب» معترضان، اعلام کردند که دو کشور در حمایت از مردم «شجاع» ایران متحد هستند.
در این بیانیه با اشاره به تحریمهای «هماهنگشده» جدید آمریکا و کانادا علیه مقامهای ایرانی، تأکید شده است که هر دو کشور به یافتن راههای بیشتر برای تحمیل هزینهها به ناقضان حقوق بشر در ایران متعهد هستند.
تهرانیها در برابر خانه محسن شکاری شمع روشن کردند
ویدیوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی از حضور شهروندان در اطراف خانه محسن شکاری و روشن کردن شمع در برابر خانه او حکایت دارند.
همچنین گزارشها از حضور پرشمار نیروهای امنیتی در اطراف خانه محسن شکاری در تهران در دومین شب اعدام او خبر میدهند.
اعدام محسن شکاری با موجی از محکومیتهای داخلی و بینالمللی و ابراز همدردی شهروندان با با خانواده او همراه شد.
در همین زمینه برخی گزارشها از ادامه شعارهای شبانه در مناطق مختلف کشور از جمله تهران در اعتراض به سیاستهای جمهوری اسلامی خبر میدهند.
سفیر آلمان در تهران به وزارت خارجه ایران احضار شد
وزارت خارجه ایران در واکنش به آنچه که اظهارات «مداخلهجویانه» مقامهای آلمانی در قبال تحولات داخلی ایران و مواضع حمایتآمیز آنها از «آشوب و اغتشاش و بیثباتی در ایران» عنوان کرد، هانس اودو موتسل، سفیر این کشور در تهران را احضار کرد.
خبرگزاری ایرنا در گزارشی نوشت که در این دیدار، مراتب اعتراض «شدید» تهران به «تداوم دخالتهای غیر قابل قبول» آلمان در امور داخلی ایران به سفیر این کشور ابلاغ شد.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان در حمایت از معترضان ایرانی، گفت بود که برلین باید به نقض حقوق بشر توجه کند.

قوه قضائیه ایران: شادمان احمدی بر اثر شکنجه فوت نکرده است
قوه قضائیه ایران در پی انتشار گزارشهایی مبنی بر کشتهشدن شادمان احمدی پس از بازداشت، مرگ او را تائید اما شکنجهاش را تکذیب کرد.
خبرگزاری میزان، ارگان رسمی قوه قضائیه ایران با این ادعا که علت مرگ آقای احمدی، «خودزنی» بوده، اعلام کرد که او پیش از رسیدن به زندان، جانباخته است.
این در حالی است که شبکه حقوق بشر کردستان اعلام کرده است که شادمان احمدی ساعتی پس از بازداشت، بر اثر «شکنجه» در بازداشتگاه کلانتری شهر دهگلان «کشته» شده است. بر اساس اعلام شبکه حقوق بشر کردستان، شادمان احمدی که در جریان اعتراضات شهر دهگلان بازداشت شده بود.
اما خبرگزاری میزان، انتشار خبر کشته شدن شادمان احمدی را «خبرسازیهای دروغ و کشتهسازی» عنوان کرد. بنا به ادعای رسانه قوه قضائیه، این جوان ۲۳ ساله «شاکی خصوصی» داشته است.
دیدگاه دکتر احمدرضا نیاورانی در مورد حمید قرهحسنلو
دکتر احمدرضا نیاورانی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با انتشار ویدئویی از حمید قرهحسنلو با عنوان «الگوی آزادگی و شرافت» نام برد.
حمید قرهحسنلو، رادیولوژیست یکی از ۵ نفری است که توسط دادگاه انقلاب به اعدام محکوم شده است. فرزانه قرهحسنلو، همسر حمید قرهحسنلو هم به ۲۵ سال حبس نفی بلد در اهواز محکوم شده است.
دکتر نیاورانی در این ویدئو با نام بردن از حمید قرهحسنلو و همسرش به عنوان انسانهای «پاک، خوشقلب و نوعدوست»، گفت که اصلاً به مخیلهاش هم خطور نمیکند که آنها کوچکترین آسیبی به کسی برسانند.
او در ادامه به برخی از فعالیتهای نیکوکارانه آقای قرهحسنلو مانند مدرسهسازی در مناطق محروم، کمک به مناطق زلزلهزده، ساخت خانه برای محرومان، اهدای دستگاههای پزشکی و کار داوطلبانه در مراکز بهزیستی اشاره کرد.
دکتر نیاورانی در پایان خواستار رعایت کامل آئین دادرسی از جمله داشتن وکیل تعیینی در دادگاه شد تا حقیقت روشن شود.
دادگاه ویژه روحانیت فریده مرادخانی، خواهرزاده علی خامنهای را به حبس محکوم کرد
محمدحسین آقاسی، وکیل فریده مرادخانی اعلام کرد که این فعال سیاسی و خواهرزاده علی خامنهای، رهبر ایران از سوی «دادگاه ویژه روحانیت» به حبس محکوم شده است.
آقای آقاسی در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «فریده مرادخانی در دادگاه ویژه روحانیت که صلاحیت رسیدگی به اتهامات او را ندارد موردمحاکمه قرار گرفت و به ۱۵سال حبس محکوم شد!!» او دلیل عدم صلاحیت دادگاه ویژه روحانیت برای رسیدگی به اتهامات خانم مرادخانی را روحانی نبودن موکلش اعلام کرد.
این وکیل دادگستری در ادامه نوشته است که دادگاه ویژه روحانیت، وکالت او را به دلیل اینکه روحانی نیست نپذیرفته اما درخواست تجدیدنظرخواهی او با امضای شخص موکلش پذیرفته شده است.
آقای آقاسی در پایان خبر داده که در نهایت محکومیت ۳ سال زندان برای فریده مرادخانی تایید شده است.
بدری حسینی خامنهای، مادر خانم مرادخانی و خواهر علی خامنهای دو روز پیش با انتقاد از «خلافت مستبدانه» برادرش، از او اعلام برائت کرده بود.
یک روحانی اهل سنت در شهر خاش «ربوده و کشته» شد
شورای تامین استان سیستان و بلوچستان در بیانیهای اعلام کرد که مولوی عبدالواحد ریگی، امام جمعه اهل سنت مسجد امام حسین شهر خاش روز پنجشنبه «توسط افراد ناشناس ربوده و به شهادت رسیده است.»
مولوی عبدالواحد ریگی از چهرههای شناخته شده اهل سنت استان سیستان و بلوچستان بوده است.
امیررضا خادم خطاب به اژهای: ظرف این مدت کوتاه چگونه به نتیجه و قطعیت رسیدید که رای به کشتن یک همنوع بدهید؟
امیررضا خادم، کشتیگیر پیشین ایرانی در صفحه اینستاگرام خود در واکنش به اعدام محسن شکاری خطاب به غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضائیه ایران نوشت: «اگر واقعا براساس اتهامات اعلامی در فیلم، راضی به اعدام یک انسان" شدهاید، ضمن تاکید و قبول استقلال رأی همه قضات (مستقل!)، صراحتاً عرض میکنم دیگر امیدی به شما هم نیست؛ هرچند مطمئناً این حرکت (به زعم من) کاملا سیاسی، خشن و به دور از مرام و آئین حکومت عدالت محور مولا علی(ع)، در ایجاد وحشت در جامعه و ترس از عواقب ادامه اعتراضاتشان، موثر خواهد بود!!!»
اشاره آقای خادم به فیلمی است که رسانههای وابسته به حکومت از اعترافهای محسن شکاری پخش کردهاند.
او در ادامه نوشت: «این سکه روی دیگری هم دارد! چنانکه با ادامه این روش، دهان امثال علی دایی، رسول خادم، وریا غفوری، پرویز پرستویی، کیهان کلهر، خانه سینما و … را که دلسوزانه و مصرانه در جهت اقناع جامعه به پرهیز از خشونت و تاکید بر نقد منصفانه و اعتراضات مدنی دارند را بسته، و راه و رسم خشونتگرای ایادی اسرائیل، منافقین ویا مزدوران بیهویت و دستنشانده کارا و درست بنظر خواهد رسید!»
آقای خادم در ادامه با انتقاداز حکم صادر شده برای محسن شکاری توسط دادگاه انقلاب، نوشت: «معتقدم این تصمیم به دور از عدالت اجتماعی و کاملاً به قصد خاتمه اعتراضات بوده و متاسفانه باز هم اتفاق خواهد افتاد!»
او همچنین نوشت: «در عجبم که شما در ظرف این مدت کوتاه چگونه به نتیجه و قطعیت رسیدید که رای به کشتن یک همنوع بدهید؟! و اینکه آیا واقعا امشب و شبهای آینده با خیال راحت سر بر بالین خواهید گذارد؟!»

احضار کاردار ایران در لندن و سفیر ایران در برلین
وزارت خارجه بریتانیا در واکنش به اجرای حکم اعدام محسن شکاری، کاردار ایران در لندن را احضار و اعتراض این کشور را به مقامهای ایرانی ابلاغ کرد.
بریتانیا به بلندپایهترین دیپلمات ایران در لندن اعلام کرده که خواهان توقف فوری احکام اعدام علیه معترضان و پایان خشونتها علیه مردم ایران است.
جیمز کلورلی، وزیر خارجه بریتانیا هم در بیانیهای اعلام کرد که لندن نظراتش را برای مقامهای ایرانی روشن کرده است.
او همچنین در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «امروز ما قضات و مقامهای زندانهای ایران را که در سرکوب معترضان دست داشتهاند، تحریم کردیم.» وزیر خارجه بریتانیا همچنین بر لزوم «پاسخگو کردن» ایران تأکید کرد.
پیش از احضار کاردار ایران در لندن به وزارت خارجه بریتانیا، سفیر ایران در برلین هم به وزارت خارجه آلمان احضار شده بود.
جمعی از زندانیان سیاسی در اوین به اعدام محسن شکاری اعتراض کردند
جمعی از زندانیان سیاسی زندانی در زندان اوین در بیانیهای به اجرای حکم اعدام محسن شکاری اعتراض و آن را اقدامی در«اوج بیخردی و بیتدبیری» عنوان کردند.
رسول بداقی، جعفر پناهی، محمد حبیبی، حسین رزاق، مصطفی تاجزاده، حسن سعیدی، رضا شهابی، امیرسالار داوودی، محمد رسولاف، علیرضا فرشی، سعید مدنی، مهدی محمودیان و اکبر نعیمی امضاکنندگان این بیانیه هستند.
این زندانیان سیاسی در بیانیه خود با تأکید بر اینکه «فارغ از هر نوع تعلق سیاسی و فکری» خواستار توقف سیاستهای خشونت آمیز به ویژه صدور احکام اعدام هستند، اعلام کردند که تمامی تلاش خود را مصروف توقف چرخه خشونت خواهند کرد.
آنها در بخش دیگری از بیانیه خود تصریح کردهاند که پاسخ جنبش اعتراضی کنونی در ایران که راه خود را در بستری از «امید، زندگی، صلح، دوستی، آرامش و خشونتپرهیزی جستجو میکند، نباید «بازداشت، زندان و اعدام» باشد.
در بخش دیگری از این پیام آمده است: «گمان میکنید چوبه دار صحنه اقتدار شماست اما اعدام هر معترض، نمایش استیصال و درماندگیتان و موجب ایستادگی و قوام معترضان خواهد شد.»