بر طبق یک سند اطلاعاتی آمریکا، روسیه از سال ۲۰۱۴ با اختصاص ۳۰۰ میلیون دلار به صورت مخفیانه به نامزدها و احزاب سیاسی مختلف در بیش از ۲۴ کشور دنیا سعی کرده است تا نفوذ خود در این کشورها را افزایش داده و در نتایج انتخابات تغییر ایجاد کند.
بر طبق یک سند ارزیابی اطلاعاتی آمریکا که روز سهشنبه از حالت طبقهبندی خارج شده است، روسیه از سال ۲۰۱۴ با اختصاص ۳۰۰ میلیون دلار به صورت مخفیانه به نامزدها و احزاب سیاسی مختلف در بیش از ۲۴ کشور دنیا سعی کرده است تا نفوذ خود را در این کشورها افزایش داده در نتایج انتخابات تغییر ایجاد کند.
یک مقام ارشد دولت آمریکا با شرط محفوظ ماندن نام خود میگوید: «طبق سند یاد شده، این ارقام حداقلی هستند و احتمال میرود روسیه وجوه بیشتری را از طرق مخفیانهای که تا به حال کشف نشده است به کشورهای مختلف انتقال داده باشد. به نظر ما این ارقام مشخص شده تازه نوک کوه یخ است.»
اگرچه در این سند نام کشور مشخصی عنوان نشده است اما پیش از این مقامهای رسمی آمریکایی به بوسنی و اکوادور به عنوان کشورهایی که روسیه با استفاده از قدرت مالی خود سعی در مداخله در امور آنها داشته، اشاره کردهاند.
در یکی از فاحشترین موارد ذکر شده در این سند اطلاعاتی جدید، سفیر روسیه در یکی از کشورهای آسیایی که نامش ذکر نشده، میلیونها دلار به یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری کمک کرده است.
در حالی که روسیه با ایجاد قراردادهای ساختگی و شرکتهای صوری احزاب مختلف را در اروپا تامین مالی میکند، در کشورهای آمریکای مرکزی، آسیا، خاورمیانه و شمال آفریقا کمکهای مالی مخفیانه را مستقیما از طریق شرکتهای دولتی خود انجام میدهد. این کمکها بعضی اوقات با ارسال پول نقد و در مواقعی هم با استفاده از ارزهای دیجیتال و هدایای گرانقیمت انجام میشود.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا این ارزیابی اطلاعالتی را پس از هجوم نظامی روسیه به اوکراین در روز ۲۴ فوریه درخواست کرد. این هجوم نظامی منجر به تلاشهای آمریکا برای منزوی کردن روسیه شده است.
این مقام ارشد دولتی آمریکا میگوید که دیپلماتهای آمریکایی یافتههای خود را با دولتهای بیش از ۱۰۰ کشور در میان میگذارند. این مساله بخشی از «نشست سران برای دموکراسی» بایدن است که درست پس از شکست ترامپ در انتخابات آغاز شد.
اگرچه در این سند ارزیابی اطلاعاتی جدید هیچ بخشی راجع به دخالت روسیه در سیاست داخلی ایالات متحده وجود ندارد، اما پیش از این سازمان اطلاعات و امنیت آمریکا مداخله مسکو در انتخابات ۲۰۱۶ به ویژه از طریق دستکاری در رسانههای اجتماعی را اعلام کرده بود. این مداخله به نفع پیروزی دونالد ترامپ، نامزد مورد نظر کرملین بود.
این مقام ارشد آمریکایی میگوید: «ایالات متحده برای کاهش آسیبپذیری خود نسبت به نفوذ روسیه سخت تلاش میکند و ما کشورهای دیگر را هم برای نیل به این هدف تشویق میکنیم.»
یک سند داخلی وزارت امور خارجه آمریکا، خطاب به نمایندههای این کشور در سراسر دنیا، راه اندازی کارزاری توسط روسیه را برای ارسال کمکهای مالی به کشورهای مختلف به منظور افزایش نفوذ خود بر افراد و احزاب و سپس حصول اطمینان از کسب نتایج مطلوب در انتخابات تایید میکند.
البته مقامهای روسیه همواره اتهامات مطرح شده از جانب دولت آمریکا را رد کرده و به سخره گرفتهاند. آنها خاطرنشان میکنند که سازمان اطلاعات و امنیت آمریکا سابقهای طولانی در شکل دهی و حمایت از کودتا در کشورهایی همچون ایران و شیلی دارد.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در سال ۲۰۱۱ و همزمان با شکل گیری اعتراضات سراسری در این کشور، آمریکا را به حمایت از تظاهرکنندگان متهم کرد. اما این مقام رسمی دولت آمریکا با رد هرگونه مقایسه میان دخالت روسیه در کشورهای مختلف و حمایت ایالات متحده از اعتراضات میگوید: «حمایت آمریکا شفاف است. ما هیچ حزب یا فرد خاصی را حمایت نمیکنیم. ما یک دموکراسی هستیم و از تلاش دیگر کشورها برای دستیابی به دموکراسی حمایت میکنیم.»