ایران: آژانس زیر بار فشارهای اسرائیل نرود؛ آماده همکاری سازنده هستیم

در حالیکه کارزار اسرائیل برای تشویق سه عضو اروپایی برجام به ترک مذاکرات هستهای ادامه دارد، سخنگوی وزارت امور خاجه ایران با اعلام آمادگی تهران برای ادامه «همکاری سازنده» با آٰژانس بینالمللی انرژی اتمی، از این نهاد وابسته به سازمان ملل خواست تسلیم فشارهای اسرائیل نشود.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران صبح دوشنبه ۱۲ اوت در جریان یک نشست خبری درباره بیانیه اخیر تروئیکای اروپایی و ابراز تردید نسبت به نیت تهران برای احیای برجام گفت: «این اقدام سه کشور اروپایی نادرست و نسنجیده در یک زمان نادرست بود و ناشی از محاسبات نادرست طرف اروپایی بود. ایران در روند مذاکرات جاری همه تلاش خودش را به خرج داد که مبتکرانه و سازنده عمل کرده و مسیر را به سمت انجام توافق باز کند. توافق یک مسیر دو طرفه است و انتظار این بود طرفهای مذاکره در این مسیر سازنده عمل کنند.»
پیش از این میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در وین، بیانیه تروئیکای اروپایی را «بسیار بیموقع» توصیف کرده بود. سه طرف اروپایی برجام هفته گذشته و پس از «غیرسازنده» توصیف شدن آخرین پاسخ ایران به ایالات متحده، درباره شکست مذاکرات برای احیای برجام هشدار داده و همچنین قصد و نیت جمهوری اسلامی در ادامه گفتوگوهای هستهای را زیر سوال برده بودند.
ایران اسرائیل را به تلاش برای کارشکنی در روند مذاکرات احیای برجام متهم میکند. دولت اسرائیل در ماههای اخیر و همزمان با افزایش شانس دستیابی به توافق میان تهران و جامعه جهانی، تلاشهای دیپلماتیک و اطلاعاتی خود برای جلوگیری از بازگشت ایران و آمریکا به معاهده هستهای سال ۲۰۱۵ را دوچندان کرده است. یائیر لاپید، نخست وزیر اسرائیل برای مذاکره درباره ایران و جلوگیری از احیای توافق هستهای شامگاه یکشنبه به آلمان رفت. شماری از مقامهای امنیتی و ۵ جان به در برده هولوکاست آقای لاپید را در این سفر همراهی میکنند.
منابع نزدیک به مذاکرات وین میگویند درخواست تهران برای بسته شدن پرونده سه سایت آلوده به مواد هستهای، یکی از موارد اصلی اختلاف میان ایران و طرفهای اروپایی برجام و همچنین ایالات متحده آمریکا است. آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم این مطالبه ایران را غیرمنطقی توصیف میکند.
ایران در آخرین ماههای دولت حسن روحانی و در پی تصویب قانون صیانت از حقوق و منافع ملی از سوی مجلس شورای اسلامی، همکاریهای یکجانبه خود با آژانس بینالمللی انرژی هستهای را به شدت کاهش داد و شماری از دوربینهای این نهاد نظارتی را در سایتهای هستهای خاموش کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران درباره ادامه همکاری با آژانس، نهاد ناظر بر اجرای برجام گفت: «همواره تاکید کرده و میکنیم آژانس به وظایف خود به صورت حرفهای و فارغ از فشار طرفهای ثالث به خصوص درباره اتهامات بی اساسی که از سوی یک رژیم غیرپایبند و غیر عضو در نظام جامع پادمانها ارائه شده، اجتناب کند.»
اسرائیل عضو پیمانهای نظارتی آژانس و معاهده منع اشاعه تسلیحات هستهای سازمان ملل متحد نیست.
ناصر کنعانی آگاهی ایران از ادعای یک مقام اسرائیلی درباره موکول شدن دستیابی به هرگونه توافقی را به پس از انتخابات میان دورهای کنگره ایالات متحده، تکذیب کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه ایران همچنین گفت آخرین پاسخ این کشور به ایالات متحده آمریکا «به هیچ وجه موضوعات جدیدی که مانع شکل گیری توافق و جمع بندی توافقات شود را مطرح نکرده و مطالبات جدیدی طرح نکرده است.»
ایران یک سال پس از خروج یکجانبه ایالات متحده از برجام، اجرای تعهدات خود را در چند مرحله کاهش داد و هماکنون مقادیر بسیار بیشتری از حدود تعیین شده در توافق هستهای اورانیوم غنی شده، آب سنگین و میلههای فلزی در اختیار دارد. طرفهای اروپایی برجام، ایالات متحده، عربستان و اسرائیل میگویند توسعه برنامه هستهای جمهوری اسلامی در این ابعاد، تنها با هدف نظامی انجام میشود.