مِتا: کاگب بلاروس برای دامن زدن به بحران مهاجران حسابهای کاربری جعلی ساخته است

شرکت متا (فیسبوک سابق) سرویسهای امنیتی بلاروس را به ساخت حسابهای کاربری جعلی برای شعلهور نگاه داشتن بحران مهاجران در مرزهای این کشور متهم کرد.
متا مدعی است که کاگبِ بلاروس دهها حساب کاربری جعلی به نام افرادی که روزنامهنگار، کنشگر و فعال حقوق بشر معرفی شدهاند، ایجاد کرده تا از این طریق بیش از پیش به تنش در بحران مهاجرتی کنونی در مرزهای خود با لهستان دامن بزند.
بر این اساس متا در گزارش خود آورده است که در همین راستا ۴۱ حساب کاربری در فیسبوک، پنج گروه فیسبوکی و چهار حساب اینستگرامی تاکنون به دلیل نقض سیاستهای تعیین شده و «رفتار هماهنگ شده غیرمتعارف» حذف شدهاند.
در این بیانیه تصریح شده است که از پروفایلهای جعلی برای انتقاد از رفتار مقامات لهستانی و برخورد ماموران مرزی این کشور با پناهجویان و نشر ادعاهایی مبنی بر استفاده این نیروها از زور و ارعاب علیه مهاجران استفاده شده است.
بخش دیگری از این گزارش به نحوه انتشار محتوی توسط این حسابهای جعلی اختصاص دارد. متا یادآور شده که شخصیتهای ساختگی مطالب خود را در خصوص وضعیت مهاجران در مرزهای بلاروس و لهستان به زبانهای انگلیسی، لهستانی و کردی منتشر کردهاند.
این حسابها همچنین با ترفندهایی حساب شده تصاویر و ویدیوهایی در خصوص نقض حقوق مهاجران توسط مرزبانان لهستانی منتشر کرده و همچنین در برخی موارد دست به مقایسه رفتار لهستان با مهاجران با رفتار مشابه دیگر کشورها زدهاند.»
در این گزارش ضمن اشاره به اینکه امکان دسترسی به سرویسهای امنیتی بلاروس برای انعکاس پاسخ آنها فراهم نشده، آمده است: «افرادی که از پشت این حسابها را هدایت میکردند همواره تلاش داشتند هویت و ارتباطات خود را پنهان کنند اما تحقیقات به خوبی سرنخهایی از رابطه این افراد با کاگب را آشکار کرده است.»
فیسبوک از مدتها پیش از سوی تنظیمکنندگان و ناظران اجرای قوانین، قانونگذاران و حتی کارمندان این شرکت برای مبارزه با سواستفاده از خدمات ارائه شده تحت فشار بوده است.
این شرکت سپتامبر گذشته به رویترز اعلام کرده بود که کار ضربتی مقابله با حسابهای کاربری واقعی را که درگیر فعالیتهای مخرب در این پلتفرم هستند و یا تلاش دارند بر انتخابات دیگر کشورها تاثیر بگذارند، آغاز کرده است.
کشورهای اتحادیه اروپا بلاروس را به ترغیب و سازماندهی حرکت هزاران پناهجو ازخاورمیانه و آفریقا به سوی مرزهای این اتحادیه متهم میکنند که به باور آنها برای انتقام از تحریمهای اعمال شده علیه این کشور صورت میگیرد.
از سوی دیگر مینسک نیز کشورهای غربی را به بهرهبرداری از بحران مهاجرت برای اعمال تحریمهای تازه علیه این کشور متهم کرده است.
الکساندر لوکاشنکو که انتخاب دوباره وی به عنوان رئیس جمهوری بلاروس موجی از اعتراضها و تظاهرات ضد دولتی را در این کشور را برانگیخت و در نهایت به وضع تحریمهای بینالمللی علیه این کشور منجر شد اتهامهای کشورهای غربی را رد کرده و مقصر اصلی بحران مهاجرتی به وجود آمده در مرز کشورش با لهستان را اتحادیه اروپا میداند.
گروههای حقوق بشری اعلام کردهاند که بحران مهاجرتی کنونی در مرز بلاروس با لهستان تاکنون دست کم۱۳ کشته بر جای گذاشته و مهاجران در شرایط سرما و یخبندانِ کنونی، بدون امکانات اولیه با مرگ و زندگی دست و پنجه نرم میکنند.
سه کشور عضو اتحادیه اروپا که با بلاروس مرز مشترک دارند از رویکرد خود در عقب راندن مهاجران بدون ارزیابی وضعیت آنها و یا دادن فرصت به این افراد برای طرح واقعبینانه درخواست پناهندگی که در قوانین بشردوستانه جهانی بر آن تاکید شده، دفاع کردهاند.
شرکت متا همچنین در بخش دیگری از گزارش خود یادآور شده که در اقدامی جداگانه ۳۱ حساب جعلی فیسبوکی، چهار گروه
فیسبوکی و چهار حساب اینستاگرامی که گمان میرود منشا آنها لهستان بوده و برای منصرف کردن مهاجران از تلاش برای ورود به اتحادیه اروپا ساخته شده را نیز حذف کرده است.