ابی احمد، نخست وزیر اتیوپی در جریان پیامهای اخیرش بارها از مردم خواسته است تا «از هر سلاحی که در اختیار دارند» استفاده کنند و مانع از «پیشرویهای مخرب» نیروهای تیگرای شوند.
پس از اعلام وضعیت فوقالعادۀ شش ماهه در هفته گذشته و با ادامه حرکت شورشیان به سمت پایتخت، اتیوپی برای آغاز جنگی تمام عیار آماده میشود و ابی احمد، نخستوزیر و دیگر مقامات آدیسآبابا، از ساکنان پایتخت خواستند تا برای دفاع از محلههای خود در برابر نیروهای تیگرای سلاح به دست بگیرند.
نیروهای تیگرای که علیه دولت فدرال میجنگند، شامل شبه نظامیان عضو جبهه آزادیبخش خلق تیگرای که پیشتر قدرت را در این منطقه در اختیار داشتند و دیگر گروههای شورشی میشوند.
با افزایش نگرانیها درباره سقوط احتمالی دومین کشور پرجمعیت آفریقا، دیپلماتها و رهبران منطقهای نیز در تلاشند تا طرفهای مختلف این درگیری را به میز مذاکره بکشانند.
یک سال پس از آغاز جنگ میان دولت مرکزی با شبهنظامیان وفادار به جبهه آزادیبخش خلق در منطقه تیگرای، اکنون نیروهای شورشی به سرعت در حال پیشروی به سمت پایتخت این کشور هستند.
روز جمعه ۹ گروه مخالف دولت، از تشکیل اتحادی تحت عنوان «جبهه متحد نیروهای فدرالیست و کنفدرالیست اتیوپی» با هدف سرنگونی دولت مرکزی خبر دادند.
بنا بر گزارش سازمان ملل، درگیریهای یکسال اخیر میان دولت فدرال با شبهنظامیان مخالف از جمله نیروهای وفادار به جبهه آزادیبخش خلق در شمال اتیوپی دستکم ۲ میلیون آواره برجای گذاشته است.
دفتر کمیساریای حقوق بشر سازمان ملل و کمیسیون حقوق بشر اتیوپی چهارشنبه گذشته گزارش مشترکی را منتشر کردند که به شرح موارد متعدد نقض حقوق بشر از سوی «همه طرفهای درگیری» علیه غیرنظامیان در منطقه تیگرای خبر میداد. گزارش تاکید داشت که موارد نقض حقوق بشر در این منطقه آنچنان گسترده است که برخی از آنها را میتوان جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت توصیف کرد.
سفارت ایالات متحده در آدیسآبابا پس از اینکه واشنگتن اعلام کرد از گسترش و تشدید خصومتها «به شدت نگران» است، از شهروندان آمریکا خواست تا این کشور را ترک کنند و اجازه خروج کارکنان غیر ضروری و اعضای خانواده آنها را صادر کرد.
پیش از آمریکا، کشورهای عربستان سعودی، نروژ، سوئد و دانمارک نیز از شهروندان خود خواسته بودند که اتیوپی را ترک کنند.
جفری فلتمن، فرستاده ایالات متحده به اتیوپی سفر کرده تا با مقامات دولتی و موسی فکی محمد، رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا دیدار کند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ضمن اعلام این خبر بار دیگر اتیوپی را تهدید به تحریم بیشتر کرد. او گفت: «ما از آنها میخواهیم بدون هیچ پیششرطی مذاکره برای آتشبس پایدار را آغاز کنند. ما بار دیگر از نیروهای اریتره میخواهیم که فوراً و برای همیشه از اتیوپی خارج شوند و مجدداً از همه کسانی که مسئول اعمال خشونت و نقض حقوق بشر هستند، میخواهیم پاسخگو باشند.»
درگیریهای خونین اتیوپی در حالی ادامه دارد که ابی احمد، نخست وزیر این کشور در سال ۲۰۱۹ میلادی جایزه صلح نوبل را دریافت کرده و اریتره، هممسایه شمالی اتیوپی نیز به تازگی اعتراف کرده که نیروهایش در مناطق مرزی در حال کمک به نیروهای اتیوپی برای سرکوب شورشها هستند.
ابی احمد در جریان پیامهای اخیرش بارها از مردم خواسته است تا «از هر سلاحی که در اختیار دارند استفاده کنند و مانع از پیشرویهای مخرب نیروهای تیگرای شوند». او همچنین اعلام کرده است که «مرگ برای اتیوپی وظیفه همه ماست».
فیسبوک روز پنجشنبه یکی از پستهای او را به دلیل «تحریک خشونت» حذف کرد.