جنگ داخلی اتیوپی؛ شورشیان تیگرای وارد مکله شدند و دولت مرکزی آتشبس اعلام کرد

نیروهای شورشی روز دوشنبه وارد مکله مرکز منطقه شمالی اتیوپی شدند اما همزمان دولت پس از هشت ماه درگیری دستور آتشبس داد.
طبق بیانیهای که اوایل شب گذشته از سوی رسانههای دولتی منتشر شد، دولت فدرال «آتشبس یکجانبه» را به منظور توزیع کمکهای بشر دوستانه تصویب کرد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، وقایع اخیر در اتیوپی را «بسیار نگرانکننده» توصیف کرد و گفت: «این وقایع بار دیگر نشان داد که هیچ راه حل نظامی برای حل این بحران وجود ندارد.» وی ابراز امیدواری کرد که درگیریها متوقف شود.
از سوی دیگر منابع دیپلماتیک اعلام کردند که ایالات متحده، ایرلند و بریتانیا روز دوشنبه خواستار نشست عمومی اضطراری شورای امنیت سازمان ملل شدند. این جلسه ممکن است روز جمعه برگزار شود.
مکله در ۲۸ نوامبر به دست نیروهای فدرال افتاد یعنی سه هفته پس از دستور ابی احمد، نخست وزیر اتیوپی برای برکناری مقامات محلی مخالف از جبهه آزادیبخش مردم تیگرای که سالها بر حیات سیاسی اتیوپی تسلط داشتند.
این عملیات با نام «اجرای قانون» پس از حمله نیروهای حامی جبهه آزادیبخش مردم تیگرای به پایگاههای نظامی آغاز شد. پس از سقوط مکله و اعلام پیروزی دولت، درگیریها بین نیروهای طرفدار جبهه آزادیبخش مردم تیگرای که خود را نیروهای دفاعی تیگرای میمانند و ارتش فدرال اتیوپی متوقف نشده است. نیروهای اریتره در این نبرد ارتش اتیوپی را کمک میکنند.
نیروهای دفاعی تیگرای هفته گذشته در زمانیکه انتخابات سراسری در اغلب نقاط اتیوپی برگزار شد حمله را آغاز کردند. هنوز نتایج این انتخابات اعلام نشده است.
به گفته یک عضو دولت، مقامات دولت موقت منطقه در مواجهه با پیشروی شورشیان روز دوشنبه شهر را ترک کردند.
طبق گزارش خبرگزاری فرانسه و به نقل از شاهدان، سربازان و پلیس فدرال نیز از مکله فرار کردند.
یک مقام سازمان ملل به خبرگزاری فرانسه گفت که سربازان تجهیزات ماهوارهای چندین نهاد سازمان ملل را در مکله متلاشی کردند و تلاش دارند تا حد ممکن ارتباطات را کاهش دهند.
هنریتا فور، مدیر اجرایی یونیسف در توییتی نوشت: «این عمل امتیازها و مصونیت سازمان ملل و همچنین قوانین بشردوستانه بین المللی در ارتباط با تجهیزات کمکهای بشردوستانه را نقض میکند.» وی تاکید کرد که این عمل را محکوم میکند.
تیگرای شمالیترین منطقه اتیوپی و هم مرز با اریتره است. سازمان ملل میگوید که در پی هشت ماه درگیری در این منطقه دستکم ۳۵۰ هزار نفر در آستانه قحطی قرار گرفتهاند.