سازمان عفو بینالملل اعلام کرد که دهها پناهجوی سوری که مجبور به بازگشت به کشورشان شدهاند مورد خشونت سیستماتیک سازمان اطلاعاتی سوریه قرار گرفتهاند.
سازمان عفو بینالملل اعلام کرد که دهها پناهجوی سوری که مجبور به بازگشت به کشورشان شدهاند مورد خشونت سیستماتیک سازمان اطلاعاتی سوریه قرار گرفتهاند.
در گزارش جدید این سازمان که امروز سه شنبه هفتم سپتامبر منتشر شده از کشورهایی که میزبان پناهجویان سوری هستند و همچنین دولتهای غربی خواسته شده که بازگشت «اجباری» پناهجویان سوری را متوقف کنند.
سازمان عفو بینالملل اعلام کرده گزارش خود را بر اساس مستنداتی نوشته است که نشان میدهد ۶۶ پناهجوی سوری از جمله ۱۳ کودک که به اجبار در فاصله سالهای ۲۰۱۷ تا بهار ۲۰۲۱ به کشورشان بازگردانده شدهاند، با بازداشت خودسرانه، شکنجه و تجاوز جنسی توسط افسران اطلاعاتی سوریه مواجه بودهاند.
دولت سوریه بارها اتهام نقض حقوق بشر را رد کرده و آن را دروغ دانسته است.
در گزارش این نهاد حقوق بشری که با عنوان «به سوی مرگ خود میروید» منتشر شده، آمده است که پنج نفر از افرادی که پس از بازگشت اجباری به سوریه بازداشت شدهاند جان خود را از دست داده و از سرنوشت ۱۷ نفر دیگر اطلاعاتی در دسترس نیست. عفو بینالملل همچنین در گزارش خود به ۱۴ مورد خشونت جنسی توسط نیروهای امنیتی سوریه اشاره کرده است.
بنابراین گزارش عفو بینالملل به شدت با ادعاهای دولتهایی که میگویند «در حال حاضر مناطقی از سوریه برای بازگشت مهاجران امن است» در تضاد است.
از همین رو این نهاد حقوق بشری به طور خاص از دانمارک، سوئد، ترکیه، لبنان و اردن به دلیل نوع برخوردشان با پناهجویان سوری انتقاد کرده است.
بر اساس گزارش های منتشر شده، ترکیه در دو سال گذشته بسیاری از پناهجویان سوری را مجبور به بازگشت به سوریه کرده است. دانمارک و سوئد هم در اوایل سال جاری با این استدلال که دمشق پایتخت سوریه و مناطق همجوار آن امن هستند، لغو مجوز اقامت برخی از پناهجویان سوری را شروع کردند.
ماری فورستیتر، پژوهشگر حقوق پناهجویان و مهاجران در عفو بینالملل گفت: «هر دولتی که ادعا کند سوریه اکنون امن است، به عمد واقعیت وحشتناک موجود در این کشور را نادیده گرفته است.»
او در ادامه گفت: «اگرچه درگیریهای نظامی در اکثر مناطق سوریه کاهش یافته است اما تمایل دولت این کشور به نقض شدید حقوق بشر کاهش نیافته است.»
به توییتر یورونیوز فارسی بپیوندید
دولت سوریه آشکار از پناهجویان سوری خواسته است که به خانههای خود بازگردند. همچنین دمشق و مسکو کشورهای غربی را متهم کردهاند که با ادعای اینکه سوریه هنوز ناامن است مهاجران را برای بازگشت دلسرد میکنند.
اما عفو بینالملل در گزارش خود نوشته است که دولتمردان سوری در برخی موارد مهاجران را با توجه به خروج غیرقانونی از کشور به «خیانت به سوریه» یا «حمایت از تروریسم» متهم میکنند.
گزارشهای منتشر شده از سوریه نشان میدهند که در جنگ ده ساله این کشور، حدود نیم میلیون نفر کشته و حدود ۶.۶ میلیون نفر مجبور به مهاجرت از کشور شده که بیشتر آنها به کشورهای همسایه رفتهاند.