نخستوزیر یونان: سیاست مهاجرتی ایتالیا متناقض است

طرح نجات مالی یونان به پایان رسیده است. این کشور بعد از هشت سال بحران مالی، روز ۲۰ اوت سال ۲۰۱۸ میلادی توانست با [موفقیت برنامه سه ساله دریافت کمکهای مالی](موفقیت برنامه سه ساله دریافت کمکهای مالی) را که از سوی کشورهای عضو حوزه پولی یورو برای این کشور در نظر گرفته شده بود به پایان برساند. رهبران اتحادیه اروپا به مردم این کشور به خاطر تمام تلاشهایشان طی این مدت تبریک گفتند.
اما دولت الکسی سیپراس به ناچار باید به اصلاحات خود ادامه بدهد. رئيس هئیت مدیره ESM «ساز و کار ثبات اروپایی» گفته است که اگر یونان اصلاحات اقتصادی مورد نظر اروپا را اجرا نکند، سیاستهای قبلی در قبال بدهیها ادامه خواهد یافت و تغییر نخواهد کرد.
این کشور همچنین در خط مقدم بحران مهاجرت در اروپا قرار دارد و بعد از گذشت پنج سال از آغاز این بحران نتوانسته راه حلی پیدا کند.
یورونیوز پس از سخنرانی آلکسی سیپراس در پارلمان اروپا در شهر استراسبورگ، با وی درباره اقتصاد یونان، بحران مهاجرت در اروپا، انتخابات اروپا و یونان گفتگو کرده است.
مطالب یورونیوز را در واتساپ دریافت کنید
سیپراس: سیاستهای نئولیبرال اروپا منجر به تقویت راست افراطی شده
یورونیوز: مصاحبه را با پرسشی درباره حضور شما در پارلمان اروپا و مقایسه آن با گذشته شروع کنم. ما وقتی در سال ۲۰۱۵ به قدرت رسیدید، از منتقدان سرسخت اروپا و سیاستهای آن در قبال کشورهای عضو، بویژه در حوزه اقتصادی بودید. از آن زمان تا کنون چه تغییری در دیدگاه شما ایجاد شده و در اروپا چه چیزی تغییری کرده است؟
الکسیس سیپراس: «باز هم از اروپا و اشتباهاتش انتقاد کردم و همینطور از اشتباهات دولت های پیشین یونان و از این واقعیت که یونان مجبور شد هشت سال برنامههای سختگیرانه اصلاحات مالی را به اجرا در بیاورد. در حالی که کشورهای دیگر پس از سه سال از این وضعیت بیرون آمدند. البته انتقاد شدید من متوجه این نکته هست که تمام این برنامه ها و سیاست ها پشت درهای بسته اتخاذ شده بود؛ برای فرایندهای دموکراتیک، هم در آن زمان و هم اکنون، ارزش کافی قائل نمی شوند. چون اروپا در مواجهه با بحران، نوعی اعتیاد بیمارگونه و ابزارگرایانه به سیاستهای مالی و رویکرد اقتصادی نئولیبرال را پیش گرفته می شود که جذابیت اروپا را برای شهروندان کم می کند و همچنین مهمترین عامل قدرتگیری راست افراطی در اروپاست. اگر نظر مرا درباره اروپا بخواهید، باید بگویم اروپا مجبور شده خودش را با وضعیت جدید وفق بدهد و تغییر کند. اما این تغییرات، هم کافی نیست، و هم بسیار دیر است. تغییرات باید زودتر انجام میگرفت و عمیق تر می بود. در مورد خودم هم باید بگویم که هر انسانی تغییر و سعی می کند خود را با مشکلات و واقعیات موجود تطبیق دهد. اما سوگیری اصلی من، هسته اصلی اندیشههای من، ایدئولوژی و هدف غایی من برای اینکه که کشور را از بحران خارج کنم- و این کار را به نحوی انجام دهم که به اکثریت جامعه کمترین میزان ممکن آسیب وارد شود- تغییر نکرده است.»
یورونیوز: در آستانه انتخابات اروپا و با توجه به اینکه چشمانداز سیاسی اروپا کاملا تغییر کرده است، شما از چه کسی حمایت می کنید؟ اینجا در پارلمان اروپا پییر موسکوویسی، کمیسر اقتصادی اروپا ملاقات کردید. با توجه به اینکه او یک سوسیالیست است و گرایش چپ رادیکال ندارد، آیا او را بهعنوان (جانشین بعدی ژان کلود یونکر) و رییس احتمالی کمیسیون اروپا در آينده میبینید؟
الکسیس سیپراس: «آنچه مهم است این است که قبل از در نظر گرفتن فرد، باید سیاستهایش را بررسی کنیم. حزب «سیریزا» در یونان از نظر اجتماعی نقش دارد و تنها حزب با گرایشات چپ است که در حاکمیت حضور دارد. البته احزاب چپی دیگری هستند که از دولت حمایت میکنند. اما در دولت حضور ندارند. در نتیجه حزب سیریزا در ایجاد بستری مناسب برای همگرایی بین نیروهای مترقی و دموکراتیک از چپ سیاسی گرفته تا سوسیال دموکرات ها و اکولوژیستها، نقش حیاتی دارد. ما به این سمت حرکت می کنیم، بدون اینکه بخواهیم در خانواده سیاسی خود تغییری ایجاد کنیم. اما برای من که طی سه سالی در میتینگهای رهبران سوسیالیست به عنوان ناظر دعوت میشدم، این نکته مثبت است. چون خودم اینطور خواستم، تمام این فرایندهای اجرایی برایم پذیرفتنی بوده است. چون فکر میکنم لازم است برای اروپا و نیروهایی که از اکثریت جامعه اروپا حمایت میکنند چیز جدیدی خلق شود.»
اقتصاد یونان بعد از بحران اقتصادی؛ کاهش حقوق بازنشستگی
یورونیوز : درباره یونان و اقتصاد آن صحبت کنیم. طرح نجات مالی یونان به پایان رسیده است. رهبران اتحادیه اروپا به این کشور به خاطر تمام تلاشهایش طی این مدت تبریک گفته اند. اما مردم یونان هنوز نگران اقدامات و سیاستهای دولت هستند. منظورم کاهش مستمری بازنشستگان است که در موردش توافق هم حاصل شده است. آیا شما می توانید- ولو به طور یکجانبه- در خواست صندوق بین المللی پول را نادیده گرفته و آن را رد کنید؟
بیشتر بخوانید:
الکسیس سیپراس:«تغییرات ساختاری که در مقایسه با چند ماه پیش رخ داده این است که اکنون برنامه نجات اقتصادی یونان به پایان رسیده است. کمکهای مالی تمام شده و یونان اینک مانند بقیه کشورهای عضو منطقه پولی یورو با محدودیتهایی روبروست. ما درست مانند هر کشوری که برنامه نجات مالی در آن به پایان می رسد، یک چارچوب خاص برای ارتباط با کمیسیون و نهادهای اروپا خواهیم داشت. آنچه تغییر کرده است - و اهمیت زیادی هم دارد این است که یونان باید اهداف بودجهای دولت کنونی و اهداف تعیین شده توسط دولتهای بعدی را برآورده کند. در همین راستا باید تا سال ۲۰۱۹ تولید ناخالص داخلی را ۳.۵ درصد افزایش دهیم. می دانیم این هدف محقق خواهد شد. سپس باید روز ۱۵ اکتبر بودجه سال ۲۰۱۹ را به کمیسیون اروپا ارائه و با نمایندگان در این باره بحث کنیم. به نظرم اولویتمان باید توجه به این نکته باشد که چه چیزهایی برای نگه داشتن روند رشد اقتصادی مثبت و به نفع اکثریت مردم است. به نفع اقتصاد یونان است که از سیاستهای ریاضتیای که منجر به رفتار ضدچرخهای در سیاست مالی و کاهش عرضه و تقاضا میشود و رکود اقتصادیای را به دنبال دارد، جلوگیری شود به همین دلیل من نسبت به بالا بودن اعداد و ارقام خوشبین هستم و معتقدم شاهد اتفاق خوبی خواهیم بود که هم به نفع اقتصاد است و هم به نفع بازنشستگان در یونان.»
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
یورونیوز: پس می گویید که اگر به این هدف (افزایش ۳.۵ درصد تولید ناخالص داخلی تا ۲۰۱۹ دست پیدا کنید) مستمری بازنشستگان را کاهش نخواهید داد.
الکسیس سیپراس: «دقیقا همین را می گویم. به نظرم اگر به این هدف دست پیدا کنیم خواهیم توانست از اقدامات غیرضروری و غیرساختاری که به رشد اقتصادی کمک نمیکند، اجتناب کنیم.»
یورونیوز: رئيس هئیت مدیره ESM «ساز و کار ثبات اروپایی» گفته است که اگر یونان اصلاحات اصلاحات اقتصادی مورد نظر اروپا را اجرا نکند، همان سیاست های قبلی در قبال بدهی ها ادامه خواهد یافت و تغییر نخواهد کرد. او همچنین گفته که کاهش مستمری بازنشستگان بخشی از اصلاحات ساختاری است و ارتباطی به سیاستهای مالی ندارد.
الکسیس سیپراس: «توضیح می دهم. درست است. آنچه مورد تایید قرار گرفته این است که هدف اصلی ما افزایش ۳.۵ درصدی تولیدناخالص داخلی برای بازپرداخت بدهی هاست. یونان قرار نیست به دوران کسری بودجه، فساد مالی و سوء مدیریت برگردد. ما باید راه اصلاحات ساختاری را ادامه بدهیم. در واقع اصلاح قانون بازنشستگی بود که به کشور امکان داد مشکلات مالی دولت را حل کند. بنابراین اصلاحات ساختاری متوقف نخواهد شد. کاهش «تفاوت شخصی» (تفاوت بین مستمریها قبل و بعد از اصلاحات) اصلاح ساختاری نیست، بنابراین دلیل دیگری داریم که وقتی به اهداف مالی خودمان برسیم مستمری بازنشستگان کم نخواهد شد.»
یورونیوز : و اگر به این اهداف نرسید؟
الکسیس سیپراس: «اگر موفق نشویم باید راهی برای تحقق اهدافمان پیدا کنیم. این وظیفه ماست. تعهدات یک کشور مانند خانوادهای است که بدهی دارد باید صرفه جویی و پس انداز کند تا تعهداتش را ادا کند. متأسفانه دولت های قبلی یونان بدهی بزرگی برای ما به جا گذاشتند و دولتی که به ما رسید نه در آستانه ورشکستگی، که کاملاً ورشکسته بود. بدهی یونان ۱۸۰ درصد تولید ناخالص ملی کشور است. ما توانستیم کاری کنیم که پرداخت بدهی به شکل مستمر امکان پذیر شود. چطور این کار را انجام دادیم ؟ از طریق تمدید تاریخ سررسید اوراق قرضه یونان برای بسته نجات مالی دوم و به تعویق انداختن مهلت پرداخت بهره وامها از سال ۲۰۲۲ به سال ۲۰۳۲ میلادی به این معنی که قسطهایی را که باید تا سال ۲۰۳۲ میلادی بپردازیم، بسیار کمتر خواهد بود. همچنین توانستیم با جلب موافقت برای محدود کردن بازپرداختها به ۱۵ درصد تولید ناخالص ملی، بار مالی تأدیه بدهیها (قروض) را کاهش دهیم. این امر امنیت بازار و سرمایهگذاری و همینطور ذخیره نقدی ۳۰ میلیارد یورویی را به همراه داشته است که به ما امکان میدهد که تا سال ۲۰۲۰ فرصت داشته باشیم در بهترین زمان ممکن با کمترین بهره از بازارهای مالی وام بگیریم.»
بحران مهاجرت در اروپا و رویکرد ایتالیا
یورونیوز: درباره یکی دیگر از مسائل روز اروپا صحبت کنیم که حتی اروپا را هم تغییر داده است. یونان در خط مقدم بحران مهاجرت به اروپا قرار دارد. اخیر نسبت به شرایط ناگوار زندگی پناهجویان اردوگاه موریا در جزیره لسبوس هشدار دادهاند. ممکن است اردوگاه تا ۳۰ روز دیگر بسته شود. چرا یونان طی تمام این سالها نتوانسته راهی برای مواجهه با این مشکل پیدا کند؟
الکسیس سیپراس: «به این دلیل ساده که اگر هتل لوکس پنج ستاره با ظرفیت مشخصی داشتیم و تعداد میهمانان هتل پنج تا شش برابر این ظرفیت می بود نمی توانستیم وضعیت مناسبی برای این همه میهمان فراهم کنیم. واقعیت وضعیت موجود در این جزایر همین است. و این واقعیت ناشی از توافقنامه بسیار مشکلی است که با ترکیه امضا کرده ایم و باید به اجرا درآوریم.»
بیشتر بخوانید:
یورونیوز: آیا این توافقنامه هم اکنون به اجرا در نیامده است؟
الکسیس سیپراس: «به اجرا درآمده است. ما قصد داریم آن را به گونهای اجرا کنیم که با انتظارات جوامع بین المللی، حقوق بین الملل و حقوق بشر منطبق باشد. این بدان معنی است که اجازه ندهیم پناهجویان در آبهای اژه غرق شوند. همچنین به این معناست که نمیتوانیم پناهجویان را -همانطور که در حقوق و کنوانسیونهای جهانی آمده- بدون انجام بررسی در سه سطح به کشورشان بازگردانیم. باید مراقب باشیم که حتی یک نفر از متقاضیان پناهجویی که از حمایت بینالمللی برخوردار است، به کشورش باز گردانده نشود. همه اینها باعث تاخیر و کندی روند بررسی میشود. در حالیکه از تعداد پناهجویان کم نمی شود. موج پناهجویان در مقایسه با وضعیت اسف بار سال ۲۰۱۵ کاهش یافته است. صحبت از دهها نفری است که روزانه میآیند و باعث تراکم بیش از حد جمعیت پناهجویان میشود. باور کنید هیچ کشور یا فردی یا سازمانی وجود ندارد که بتواند این وضعیت را مدیریت کند، چون اولویت ما، رعایت حقوق و برآورده کردن توقعات و انتظارات بین المللی است.
یورونیوز: رابطه شما با آقای ماتئو سالوینی و با دولت ایتالیا چیست؟ آیا درباره موضوع پناهجویان با او موافقید؟
الکسیس سیپراس : «این را نگفتم. اما با این سوال فرصتی در اختیارم قرار دادید تا بگویم رویکرد دولت ایتالیا نشانگر تضاد بزرگ کسانی است که نسبت به پناهجویان رویکرد سخت گیرانه، شبیه رویکرد راست افراطی دارند و در واقع، آنها بر اساس موقعیت جغرافیاییشان در شمال و جنوب اروپا هستند. وقتی این سوال مهم مطرح می شود که آیا هر کشوری باید به تنهایی با این مسئله مقابله کند یا نه؛ کشوری که در شمال اروپاست و از دریا یعنی از دروازه ورود پناهجوها فاصله دارد، پاسخ میدهد: من به تنهایی به دنبال راه حل خودم هستم و برایم مهم نیست بقیه کشورها چه می کنند. ایتالیا نمیتواند این حرف را بزند و این تناقض بزرگ کسانی است که گمان می کنند بحرانی جهانی مانند بحران مهاجرت را میتوان بدون همبستگی و همکاری کشورهای مختلف حل کرد.»
یورونیوز: پس به نظرتان ایتالیا باید به این رویکرد سختگیرانه ادامه بدهد؟
الکسیس سیپراس: «رویکرد دولت ایتالیا متناقض است. از یک سو، از پذیرفتن قایقهای حامل پناهجویان سرباز میزند؛ از سوی دیگر وقتی قایقها وارد آبهای این کشور میشوند، از کشورهای همسایه در خواست کمک میکند. در نتیجه به تنهایی نمیتواند مشکل پناهجویان را حل کند. هیچ دولتی نمیتواند به بدون کمک دیگران از پس این مشکل برآید. اما به نظرم درست نیست که فقط از دیگری انتقاد کنیم. در نتیجه از نظر من و همچنین بنا بر چشمانداز دولت یونان، بحران پناهجویان مربوط به یونان یا ایتالیا یا اسپانیا نیست؛ مربوط به کل اروپاست. از سوی دیگر اکثر این پناهجوها نمیخواهند در همان کشوری بمانند که به آن وارد میشوند. هدفشان این است که به یکی از کشورهای اروپای مرکزی برسند. بنابراین تنها یک راه برای مقابله با مشکل پناهجویان وجود دارد و آنهم یک راه حل جمعی است.»
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
یورونیوز: درباره مسائل ژئوپولیتیک در یونان صحبت کنیم. نام موقت مقدونیه در سازمان ملل «جمهوری مقدونیه یوگسلاوی سابق» بود بعد از توافق با یونان «جمهوری مقدونیه شمالی» نامیده میشود. شما بعد از اختلافات طولانی با مقدونیه که بر سر نامگذاری به توافق رسیدید. طبق یک نظرسنجی جدید، این توافق تصویب می شود. در نهایت اگر همه چیز به خوبی پیش برود و این توافق باید توسط پارلمان یونان تصویب شود، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ با توجه به اینکه شریک ائتلافی شما در دولت به وضوح گفته که از این توافق حمایت نمیکند. در این صورت میراث دولت شما چه خواهد بود؟
بیشتر بخوانید:
رئیس جمهوری مقدونیه: توافق با یونان برای تغییر نام کشورم را امضا نمیکنم
نخست وزیران یونان و مقدونیه پیمان تغییر نام مقدونیه را امضا کردند
الکسیس سیپراس: «قبل از هر چیز، امیدوارم و آرزو میکنم که این توافقنامه تصویب بشود. من از زوران زائف، نخستوزیر مقدونیه، تلاش او برای برنده شدن همه پرسی و همچنین اقداماتی که برای کسب اکثریت آراء مجلس برای اصلاح قانون اساسی، و به تبع آن، تصویب این توافقنامه انجام می دهد، تقدیر میکنم. این توافق فرصتی بزرگ در اختیار یونان و منطقه قرار داده است و به اختلافی ۲۷ ساله پایان میدهد. به هر حال ۱۴۰ کشور در سراسر دنیا، مقدونیه را به همان نامی می شناسند که در قانون اساسی آن عنوان شده است. حالا تعریفی جغرافیایی داریم که همه جا میتوان به کار برد و این را عمدتاً مدیون همسایه مان هستیم که پذیرفتند تاریخ مقدونیه باستان، یونانی است و رسیدن به این توافق دستیافت بزرگی است. درباره بخش دوم سؤال تان بگذارید روراست بگویم که توافقنامه همانطور که در خود آن هم ذکر شده است، هنگامی به پارلمان خواهد رفت که تغییرات در قانون اساسیِ طرف دیگرِ توافق، به انجام برسد و پروتکل الحاق به ناتو به اجرا در بیاید و امضا شود؛ تا فرایند عضویت آغاز شود و به این ترتیب ما هم بتوانیم پروتکل را تصویب کنیم. اکثریت اعضای پارلمان یونان از این توافقنامه حمایت میکنند. من برای نظر حزبی که با ما ائتلاف کرده است، احترام قائل هستم اما با آن موافق نیستم. ما با این حزب همکاری واقعی داشتهایم و مطمئن هستم که آنها هم به اصول خودشان پایبند خواهند ماند. اما این موضوع هیچ تأثیری بر روند حرکت کشور به سوی رشد اقتصادی و ثبات سیاسی نخواهد داشت.»
سیپراس: احتمال برگزاری انتخابات پارلمانی در یونان منتفی است
یورونیوز: صحبت از انتخابات شد. چند روز پیش شما فصل برگزاری انتخابات زودهنگام در یونان را بسته و احتمال برگزاری آن را منتفی اعلام کرده اید. آیا می توانید با اطمینان بگویید انتخابات بعد از پایان دوره چهارساله نخست وزیری شما برگزار خواهد شد؟
الکسیس سیپراس: «فکر کنم نظرم را روشن بیان کردم. هدف و استراتژی دولت، این است که دوره چهارساله اش را به پایان برساند و توضیح دادم که این نکته از نظر سیاسی به نفع ماست چون انتخابات اروپا پیش از پایان این دوره، انجام می شود و به ما فرصت میدهد روحیه و وضعیت جامعه یونان را بسنجیم که کاملاً با تصویر بدی که نظرسنجی های اخیر- نمی خواهم بگوییم عامداً اما احتمالا به دلایل روش شناختی، نشان می دهد- متفاوت است. بنابراین هدف و استراتژی ما انجام انتخابات در اکتبر ۲۰۱۹ است.
یورونیوز: پس شما سناریوی برگزاری سه انتخابات همزمان (پارلمانی، منطقهای و اروپا) را در ماه مه سال ۲۰۱۹ را رد میکنید؟
الکسیس سیپراس: «این نه هدف ماست و نه خواسته ما.»
یورونیوز: در پایان مایلم از شما سوال شخصی بپرسم درباره اتفاقی تابستان امسال رخ داد و اروپا را هم شوکه کرد: به آتشسوزیهای جنگل آتیک اشاره میکنم که در آن حدود ۱۰۰ نفر جان باختند. آیا فکر نمی کنید باید از کسانی که با این تراژدی ربرو شدند عذرخواهی کنید؟
الکسیس سیپراس: «خانم کوت سو کستا، من با اقداماتم عذرخواهی کردم. قصدم این نبود که در روزنامهها و جلوی دوربین عذرخواهی کنم. مسئولیت سیاسی این واقعه را پذیرفتم، این پذیرش فقط به دولت خودم برنمیگردد بلکه به دولت های قبلی هم مربوط می شود. به این خاطر که این حادثه، یک سانحه طبیعی نبود که دلیلش فقط وزش باد باشد. بلکه دلیلش اشتباهاتی بود که صورت گرفته بود. قضاوت کردن درباره آن بر عهده من نیست، بر عهده دیگران است. همه می دانند که مواجه شدن با فاجعه در عرض یک ساعت و نیم که آتش سوزی شروع شد و به ساحل رسید - چقدر کار دشواری است. اما من می گویم علت عمده بروز این فاجعه به نحوه ساخت و ساز این منطقه باز می گردد؛ و اینکه راه رسیدن مردم به ساحل بسته بود. به دلیل ساخت و سازهای غیرقانونی که مسئولیتش با دولت من نیست، مردم در میان آتش گیر افتادند.»
بیشتر بخوانید:
یورونیوز: به هرحال وظیفه دولت شما بود که این فاجعه را مدیریت کند.
الکسیس سیپراس: « من تمام مسئولیت سیاسی را پذیرفتم و تلاشهای زیادی هم برای بهبود وضعیت مردم منطقه، درمان مجروحان انجام دادم. نمی توانیم کسانی را که جان خود را از دست داده اند به زندگی بازگردانیم. اما برای بازماندگان تلاش می کنیم تا منطقه بتواند هر چه زودتر زندگی اش را از سر بگیرد.»