دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا و ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه آخرین بار، سه سال پیش با هم دیدار کردند.
دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا و ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه آخرین بار، سه سال پیش با هم دیدار کردند. این دو چندان به هم نزدیک نیستند. روسیه، بریتانیا را مهمترین همپیمانِ ایالات متحده در اروپا و دور از مواضع سیاسی و ایدئولوژیک خود می بیند.
اگر سران اتحادیه اروپا و خیلی کشورهای دیگر خواستار ماندنِ بریتانیا در اتحادیه اروپا شده اند، در عوض دولت روسیه در این زمینه هیچ موضعگیری رسمی نکرده است.
اما همه از جمله خودِ دیوید کامرون می گویند که می دانند نظر ولادیمیر پوتین در این باره چیست؟ آقای کامرون گفته است: «باید بگویم از میان همه رهبران و سیاستمدارانی که در همه جای دنیا دیده ام، هیچ کدام از دوستانمان نمی خواهند که ما از اروپا جدا شویم، نه استرالیا، نه نیوزیلند، نه کانادا، نه ایالات متحده. فکر می کنم تنها کسی که مایل است ما اروپا را ترک کنیم ولادیمیر پوتین است. باید پرسید چه کسی از رفتن ما خوشحال می شود؟ پوتین ممکن است خوشحال شود.»
اما چرا منافع روسیه در این همه پرسی، در گروی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپاست؟ گمانه زنی ها درباره این سوال بسیار است. اما پوتین می خواهد چه رابطه ای را با رهبران اروپا در پیش بگیرد؟
برکسیت و انتقامجویی روانی سیاستمداران روس
درباره موضع روسیه در قبال خروج احتمالی بریتانیا از اتحادیه اروپا، ناتالیا مارشالکوویچ، خبرنگار یورونیوز با الکساندر باونوف، کارشناس مرکز تحقیقاتی کارنگی در مسکو گفتگویی انجام داده است:
یورونیوز: آیا روسیه هیچ پیش بینی درباره همه پرسی بریتانیا دارد؟ با توجه به اینکه چند روز پیش دیوید کامرون گفته بود که برکسیت برای پوتین خوشایند خواهد بود.
الکساندر باونوف: اگر بحثهای سیاسی را در شبکه های تلویزیونی روسیه دنبال کنید یا به صحبتهای روزنامه نگاران روس گوش کنید، متوجه می شوید که همه آنها به دلایل بی شماری از برکسیت استقبال می کنند. اولین و واضح ترین دلیل، دیپلماسی روسیه و سیاست خارجی این کشور است که دو رویکرد نسبت به اتحادیه اروپا دارد:
۱. تا حد قابل توجهی به رابطه ایالات متحده آمریکا و پوتین بستگی دارد. وزرات خارجه روسیه معتقد است که مهمترین تصمیمات اتخاذ شده در بروکسل از واشنگتن تاثیر می پذیرد.
۲. وزنه نامناسب درون اتحادیه اروپا نیز به نفع کشورهای کوچک شرق اروپا تغییر می کند. باید به این نکته توجه کنیم که بریتانیا نیز در اتحادیه اروپا به عنوان یکی از مهمترین کشورهای طرفدار آمریکا شناخته می شود و در عین حال کشوری است که بیشترین توجه را به دیدگاههای کشورهای اروپای شرقی و بخصوص حوزه بالتیک دارد. بر این اساس، دیدگاه کرملین نسبت به برکسیت کاملا روشن است که اتحادیه اروپا بدون بریتانیا برای روسیه شریکی راحت تر است و این اولین و مهمترین دلیل است.
دومین دلیل به نظر من نوعی انتقامجویی روانی سیاستمداران روسیه است. اتحادیه اروپا و میل به پیوستن به این اتحادیه در زمان اتحاد شوروی سابق ایجاد شد و برای برخی از جمهوریهای شوروی سابق به یک ایده ملی تبدیل شده بود که این ایده در پی پس زده شدن این جمهوریها از سوی روسیه و یا دیگر اعضای اتحاد شوروی سابق یا بلوک شرق شکل گرفته بود.
واضح است، در صورتی که کشوری تا این حد با اهمیت و با فرهنگ اروپایی، اتحادیه اروپا را ترک کند، جایگاه، قدرت واهمیت اتحادیه نیز تضعیف می شود و این از بین رفتن اقتدار، اعتبار و جذابیت این ایده بزرگ ملی است که کشورهای اروپای شرقی را به جدایی از روسیه و به سمت اروپا هدایت کرده بود.
یورونیوز: بیایید در نظر بگیریم که برکسیت اتفاق افتاده و روز ۲۳ ژوئن مردم بریتانیا به خروج این کشور از اتحادیه اروپا رای داده اند. آیا روسیه در صدد ایجاد ارتباط با بریتانیای جدید خواهد بود؟
الکساندر باونوف: واضح بگویم که دیپلماسی روسیه آرزوی چنین چیزی را دارد. ایجاد رابطه دو طرفه و جداگانه با یکی از بزرگترین کشورهای اروپایی. کرملین و سیاستگذاران خارجی روسیه خواهان بازگشت به دورانی همچون قرن نوزدهم و یا اوایل قرن بیستم هستند. زمانی که اروپا صحنه اتحادها و ائتلافهای قدرتمند بود. جایی که قدرتهای برابر می توانستند به توافق برسند. از یکدیگر حمایت کنند و یا به مقابله با یکدیگر برخیزند. بر همین اساس بریتانیای جدا از اتحادیه اروپا می تواند گامی در جهت بازگشت به اروپای سابق باشد که به اعتقاد من آینده ای رویایی برای دیپلماتهای روسیه است.