NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

ترور رابرت فیچو؛ چگونه اسلواکی به یکی از دو قطبی‌ترین کشورهای اروپا تبدیل شد؟

پرچم‌های اسلواکی و اتحادیه اروپا
پرچم‌های اسلواکی و اتحادیه اروپا Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

طی چند سال اخیر موجی از دو قطبی‌سازی‌ها، کشورهای سراسر اروپا را فراگرفته است. تقابل جناح‌های افراطی چپ و راست چنان بر صحنه سیاسی کشورها سایه انداخته که باعث شده تا میانه‌روها به حاشیه رانده شوند.

آگهی

در این میان اسلواکی نیز از این قاعده استثناء نبوده است؛ به نحوی که به نظر می‌رسد اسلواکی در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی درجه بالاتری از دو قطبی سیاسی را تجربه می‌کند و شکاف بین‌ لیبرال‌های طرفدار اتحادیه اروپا و ملی‌گرایان نزدیک به روسیه به سطحی بی‌سابقه رسیده است.

آندری ماتیساک روزنامه‌نگار برجسته روزنامه پراودا اسلواکی می‌گوید که بذرهای خشونت در کشورش با رشد در بستری از افراطی‌سازی‌های ریشه‌دار، زمینه‌‌هایی مساعد برای گسترش پیدا کرده‌اند. در این میان ترور رابرت فیچو، نخست‌وزیر اسلواکی، را می‌توان تازه‌ترین نمود از تبلور چنین خشونت‌هایی دانست.

این اولین بار نیست که اسلواکی با خشونت سیاسی مواجه می‌شود. شش سال پیش این کشور با ترور یان کوچیاک، خبرنگاری که به خاطر تحقیقاتش در زمینه ارتباط بین شخصیت‌های سیاسی و جرائم سازمان‌یافته به قتل رسید، به لحاظ سیاسی متزلزل شد.

آندری ماتیساک، با اشاره به ترور نخست‌وزیر می‌گوید: «مشکل این است که این اقدام خشونت‌آمیز و دیوانه‌وار وضعیت در اسلواکی را بدتر خواهد کرد. در حالی که همین الان نیز اسلواکی کشوری به شدت دو قطبی است.»

ترور نخست‌وزیر اسلواکی
ترور نخست‌وزیر اسلواکیعکس: آسوشیتد پرس

وی اضافه می‌کند: «ما در سپتامبر گذشته انتخابات داشتیم، مارس و آوریل گذشته انتخابات ریاست‌جمهوری داشتیم و حالا هم که در کوران کارزارهای انتخاباتی پارلمان اروپا هستیم. بیش از شش ماه است که تحت فشارهای سیاسی پیوسته بوده‌ایم. این دولت، به رهبری رابرت فیچو، برنامه‌هایی افراطی در جبهه‌های مختلف دارد و با کمیسیون اتحادیه اروپا بر سر مسائل مربوط به حاکمیت قانون، مقررات رسانه‌ها و رویکرد آنها در برچسب زدن به سازمان‌های غیردولتی درگیر است.»

اما آیا این درگیری‌های گسترده اسلواکی را به سمت تصویب قوانین مشابه روسیه در سرکوب سازمان‌های غیرانتفاعی و موسسات غیردولتی، مشابه آنچه در گرجستان در حال انجام است، سوق خواهد داد؟

پاره‌ای از منتقدان می‌گویند دولت اسلواکی به طور بالقوه می‌تواند از حادثه حمله به نخست‌وزیر به عنوان بهانه‌ای برای توجیه اجرای محدودیت‌های قانونی استفاده کند.

آقای ماتیساک با بیان نگرانی از آغاز چنین روندی، می‌گوید: «من از متحدانمان در اتحادیه اروپا انتظار دارم که با ایفای نقشی تعدیل‌کننده، سیگنال روشنی را ارسال کنند مبنی بر اینکه این اقدام [در صورت انجام] راهی برای حرکت رو به جلو نیست.»

منتقدان آقای فیچو را متهم می‌کنند که به دوقطبی شدن کشور دامن زده است
منتقدان آقای فیچو را متهم می‌کنند که به دوقطبی شدن کشور دامن زده استعکس: آسوشیتد پرس

اما آیا این عمیق شدن رادیکالیسم در اسلواکی به دلیل ناتوانی رهبران سیاسی است یا مشکلات ساختاری وجود دارد؟

آندری ماتیساک با اشاره به اینکه عوامل خارجی مانند همه‌گیری و جنگ در اوکراین قطعا در این اتفاق نقش داشته‌اند، می‌گوید: «قطبی شدن اسلواکی در طول بحران کووید ابعاد بیشتری یافت.»

او اضافه کرد: «این دوقطبی‌سازی در حقیقت توسط یک جنبش قوی ضد واکسیناسیون تقویت شد و نخست‌وزیر فیچو از این جنبش برای منافع سیاسی حزبش استفاده کرد. این نگرانی وجود دارد که این دولت بتواند اسلواکی را در مسیری مشابه مجارستان اوربان هدایت کند.»

یورونیوز فارسی را در ایکس دنبال کنید

سوال دیگر در این مقطع زمانی این است که آیا می‌توان نیت ضارب نخست‌وزیر را تا حدی نارضایتی شدید از اقدامات سیاسی دولت فعلی دانست؟

آقای ماتیساک می‌گوید: «برای گفتن چنین چیزی خیلی زود است. با این حال من تعجب نمی‌کنم اگر او بگوید که این کار را انجام داده زیرا آن را تنها راه برای متوقف کردن آقای فیچو و نجات دموکراسی اسلواکی می‌دانسته است.»

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

هشدار وزیر کشور اسلواکی به دنبال ترور رابرت فیچو: کشور در آستانه جنگ داخلی قرار دارد

تظاهرات بزرگ ضد‌ دولتی در براتیسلاوا؛ منتقدان نگران تکرار سناریوی مجارستان در اسلواکی هستند

نقض حاکمیت قانون توسط کشورهای عضو اتحادیه اروپا؛ اسلواکی هشدار صریح دریافت کرد