همزمان با تجاوز نظامی روسیه به خاک اوکراین، فنلاند که مرز مشترک زیادی با روسیه دارد و همسایه اش سوئد با دست کشیدن از سیاست بیطرفی خود خواستار پیوستن به ناتو شدند. نمایندگان این دو کشور حوزه اسکاندیناوری چند روز پیش در بروکسل تقاضای رسمی کتبی خود را تقدیم دبیر کل ناتو کرده بودند.
رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه پیش از آغاز رسمی نشست سالیانه کشورهای عضو ناتو با رهبران دو کشور اروپایی سوئد و فنلاند دیدار خواهد کرد. ۳۰ کشور عضو ناتو ۲۹ و ۳۰ ژوئن در مادرید پایتخت اسپانیا گرد هم میآیند.
ترکیه یکی از اعضای دائم ناتو است و ارتش آن دومین نیروی نظامی بزرگ این سازمان محسوب میشود. آنکارا تاکنون با درخواست عضویت فنلاند و سوئد در ناتو مخالفت کرده و رجب طیب اردوغان نیز تهدید کرده چنین درخواستی را وتو خواهد کرد.
همزمان با تجاوز نظامی روسیه به خاک اوکراین، فنلاند که مرز مشترک زیادی با روسیه دارد و همسایه اش سوئد با دست کشیدن از سیاست بیطرفی خود خواستار پیوستن به ناتو شدند. نمایندگان این دو کشور حوزه اسکاندیناوی چند روز پیش در بروکسل تقاضای رسمی کتبی خود را تقدیم دبیر کل ناتو کرده بودند.
اکنون قرار است رهبران این کشور بار دیگر با رهبر ترکیه دیدار و گفتگو داشته باشند تا شاید بتوانند نظر او را در مادرید تغییر دهند. ترکیه معتقد است هلسینکی و استکهلم از سازمانهایی که بهزعم او تروریستی هستند حمایت میکند و اعضای چنین گروههایی را در خاک خود اسکان داده است.
ترکیه برای قبول تقاضای این دو کشور شرایطی از جمله استرداد افرادی از اعضای پکک و مظنونان همکاری در کودتای نافرجام ۲۰۱۶ را تعیین کرده است. آنکار همچنین خواهان برچیده شدن محدودیتهای فروش سلاح به ترکیه است که هر دو کشور سوئد و فنلاند در سال ۲۰۱۹ و بهدلیل عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه علیه آنکارا به اجرا گذاشتهاند.
ترکیه پیشتر در اوایل ماه جاری میلادی گفته بود پیشنهادات این دو کشور با توقعات ترکیه فاصله زیادی دارد.