دولت جو بایدن در آمریکا روز جمعه ۲۰ فروردین (۹ آوریل) مذاکرات درباره برجام را «جدی و سازنده» خواند، با این حال اعلام کرد اصرار ایران برای لغو کلیه تحریمها پیش از بازگشت به تعهدات اتمی ممکن است پیشبرد کار را با مشکل مواجه کند و مذاکرات وین را به بنبست بکشاند.
دولت جو بایدن در آمریکا روز جمعه ۲۰ فروردین (۹ آوریل) مذاکرات درباره برجام را «جدی و سازنده» خواند، با این حال اعلام کرد اصرار ایران برای لغو کلیه تحریمها پیش از بازگشت به تعهدات اتمی ممکن است پیشبرد کار را با مشکل مواجه کند و مذاکرات وین را به بنبست بکشاند.
یک مقام ارشد آمریکایی در کنفرانسی تلفنی با ابراز خوشبینی به سرنوشت مذاکرات گفت: «پیشنهادات ارائه شده بسیار جدی بوده و طرفهای مقابل ایران نشان دادند تا چه میزان در عزم خود مصمم هستند. با این حال این پرسش هنوز وجود دارد که ایران تا چه میزان در نیت خود جدی است.»
این مقام که نخواست نامش فاش شود به خبرنگاران گفت این کشور برای احیای توافق برجام تک تک تحریمهای اقتصادی وضع شده علیه جمهوری اسلامی را برنخواهد داشت.
اظهارات این مقام آمریکایی پس از آن بیان شد که جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در توییتی گفت تا کلیه تحریمهای دوره دونالد ترامپ لغو نشود تهران تعهدات کامل اتمیاش را از سر نخواهد گرفت.
ایران و آمریکا هفته گذشته در مذاکرات وین با حضور کشورهای طرف برجام حضور یافتند اما از گفتگوی مستقیم خودداری کردند. در حالی که آمریکا از مذاکره مستقیم استقبال کرده بود، عباس عراقچی معاون وزارت خارجه ایران گفته بود آمریکا با خروج از برجام اجازه ندارد در جلسات گروهی ۱+۵ شرکت کند. مذاکرات «غیر مستقیم» به این شکل باعث اتلاف بیش از اندازه زمان و لاجرم به درازا کشیده شدن مذاکرات خواهد شد؛ مسئله ای که به نظر نمی رسد در راستای منافع طرفین بویژه دولت حسن روحانی باشد. علی خامنه ای، رهبر ایران در سخنان نوروزی خود تصریح کرده بود که مجموعه تحت فرمانش عجله ای برای مذاکره کردن ندارد.
موضوع لغو تحریمهای آمریکا در برابر بازگشت ایران به تعهدات برجامیاش طی هفتههای اخیر به محل بحث برای پیشبرد مذاکرات بدل شده است. یک مقام ایرانی که نخواست نامش فاش شود روز گذشته به خبرگزاری کیودوی ژاپن گفته بود آمریکا در برابر لغو تحریمهای غیرهستهای مقاومت میکند.
در همین زمان مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا روز گذشته گفت توافق برجام به ایالات متحده اجازه میدهد ایران را به دلایل غیرمرتبط با برنامه هستهای تحریم کند و اگر تیم آمریکایی به این نتیجه برسد که تحریم دوران ترامپ به دلایل قانونی دیگری اعمال شده است، خود را ملزم به لغو آنها نخواهد دانست.
تحریمهای آمریکا علیه ایران طیف گستردهای را شامل میشود که مقامات واشنگتن میگویند تحریمهای مربوط به حقوق بشر، برنامه موشکی و حمایت از تروریسم شامل تحریمهای هستهای نمیشوند.
پیشتر رسانهها گزارش کرده بودند که تیم رابرت مالی، رئیس میز ایران در وزارت خارجه آمریکا، مشغول غربال کردن تحریمها علیه ایران است تا تعدادی از آنها برای ترغیب تهران به بازگشت کامل به برجام بردارد.
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، با تایید این خبر به خبرگزاری رویترز گفته بود این برنامه در دستور کار است، با این حال مشخص نکرده بود که این تحریمها چه خواهند بود.
ناظران میگویند ممکن است خارج کردن نام سپاه پاسداران و بانک مرکزی ایران از لیست تحریمها بخشی از این اقدامات تشویقی باشد.