این انتخابات در حالی برگزار میشود که هزاران تن از نامزدهای شرکت کننده در آن، از جمله شمار قابل توجهی از افرادی که پیش از این سابقۀ نمایندگی مجلس شورای اسلامی را داشتهاند، از سوی شورای نگهبان ایران رد صلاحیت شدهاند.
یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی ایران روز جمعه ۲۱ فوریه (۲ اسفند) از ساعت ۸ بامداد به وقت محلی آغاز شد.
روند اخذ آرای شهروندان برای مدت ۱۰ ساعت ادامه خواهد داشت؛ با این وجود احتمال میرود که به روال سالهای گذشته زمان رایگیری تمدید شود و تا پاسی از شب ادامه یابد.
همزمان، انتخابات میان دورهای مجلس خبرگان رهبری نیز در ۵ استان تهران، خراسان شمالی، خراسان رضوی، قم و فارس آغاز شد.
بنا بر اعلام سخنگوی شورای نگهبان، در این روز ۵۵ هزار شعبۀ اخذ رای در سراسر کشور فعال هستند و نزدیک به ۲۰۰ هزار نفر نیز بر روند برگزاری این انتخابات نظارت میکنند.
در این انتخابات نزدیک به ۵۸ میلیون نفر از جمعیت ۸۱ میلیونی ایران واجد شرایط رای دادن و برگزیدنِ ۲۹۰ نمایندۀ مجلس هستند.
این انتخابات در حالی برگزار میشود که هزاران نامزد کرسی نمایندگی مجلس، از جمله شمار قابل توجهی از افرادی که پیش از این سابقۀ نمایندگی مجلس شورای اسلامی را داشتهاند، از شوی شورای نگهبان رد صلاحیت شدهاند.
انتخابات همچنین در شرایطی آغاز میشود که ایران هم به دلیل سیاستهای منطقهای خود با انزوای فزاینده در سطح بینالملل روبرو است و هم به دلیل نابسامانیهای اقتصادی، فساد دولتی و سرکوب گستردۀ معترضان در داخل کشور، با نارضایتی عمومی دست و پنجه نرم میکند.
سه روز پیش از این علی خامنهای، رهبر ایران خطاب به مردم رای دادن را «یک وظیفۀ شرعی» و «آبروی نظام اسلامی» توصیف کرد و خواستار شرکت گسترده مردم شد.
برگزاری انتخابات در سایۀ نگرانی از گسترش کرونا در ایران
در پی انتشار اخباری مبنی بر ابتلای شماری از شهروندان ایران در شهرهای قم و اراک به بیماری «کووید-۱۹» سیدعلی آقازاده، استاندار استان مرکزی اعلام کرد که «هیچ جای نگرانی برای مردم به لحاظ مسائل بهداشتی درمانی و حضور در پای صندوقهای رای وجود ندارد.»
بنا بر گزارش ایسنا آقای آقازاده افزود: «متاسفانه در سه روز گذشته شاهد مواردی از ویروس کرونا شامل دو مورد در قم و یک مورد در اراک بودهایم و در هیچ جای کشور هم جز این دو شهر وجود این ویروس ثابت نشده است... مورد ثابت شده در اراک یک پزشک بوده که به استان قم رفت و آمد داشته و اکنون در قرنطینه است. بر اساس اعلام مراجع رسمی وضعیت عمومی این پزشک خوب است و فعلا هیچ جای نگرانی برای مردم به لحاظ مسائل بهداشتی درمانی و حضور در پای صندوقهای رای نیست. انتظار ما این است که مردم به برخی شایعات و مطالبی که در فضای مجازی به صورت آگاهانه یا ناآگاهانه سبب دامن زدن به موضوع این بیماری میشود توجه نکنند.»
حسن روحانی: امیدواریم در انتخابات ۱۴۰۰ همه چیز الکترونیکی انجام شود
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران بامداد جمعه در زمان انداختن رای خود به صندوق اظهار امیدواری کرد که یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، مجلسی باشد که «هم قوانین را به موقع تصویب کند و هم به مشکلات مردم به خوبی رسیدگی کند و هم ارتباط خوبی با سایر قوا داشته باشد.»
او با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری پیشروی ایران افزود: «امیدواریم در سال ۱۴۰۰ همه چیز الکترونیکی انجام شود و مردم یک انتخابات کاملا الکترونیکی را با تلاشهای وزارت کشور تجربه کنند.»
انتخابات ۲ اسفند و رد صلاحیت شدههای مجلس
علی مطهری، نماینده مردم تهران که برای شرکت در انتخابات به حسینیه ارشاد رفته بود، مقابل خبرنگاران گفت: «ته دلم خیلی راضی نیستم اما به دلیل مصلحت کشور باید در انتخابات شرکت کنیم و خود بنده هم مردم را به شرکت در انتخابات دعوت کردهام.»
محمود صادقی، یکی دیگر از نمایندگان رد صلاحیت شده نیز دو روز پیش از این با انتشار پیامهایی در توییتر رای دهندگان را به شرکت در انتخابات فراخواند. او در روز انتخابات نیز در پیامی دیگر، هم به «فرآیند معیوب احراز صلاحیت نامزدهای انتخابات» انتقاد کرد و هم به دولتمردان آمریکا تاخت.
آقای صادقی همچنین در پیام جداگانه به پنهان کاریهای مقامات دربارۀ شیوع ویروس کرونا در ایران انتقاد کرد.
محمدرضا تابش نیز از دیگر نمایندگان رد صلاحیت شدهای بود که در حسینیه ارشاد رای خود را به صندوق انداخت.
با این وجود برخی از رد صلاحیت شدهها نیز اعلام کرده اند که حاضر به شرکت در این انتخابات نیستند. از جمله مصطفی تاجزاده، معاون سیاسی وزیر کشور ایران در دولت خاتمی در پیامی توییتری اعلام کرد که در اعتراض به «مهندسی انتخابات» رای نمیدهد.
آقای تاجزاده پیش از این در گفتگو با خبرگزاری آناتولی اعلام کرده بود که «در ۴۰ سال گذشته هیچ انتخاباتی به اندازه این دوره، مهندسی و غیررقابتی نشده بود.»
او در توضیح گفت: «در این دوره برای اکثریت کرسیها کاندیدای اصلاحطلب وجود ندارد. مجلس ما ۲۹۰ نماینده دارد. برای ۱۶۰ کرسی، هر رقیبی برای حزب پادگانی حذف شده است. هفتاد کرسی رقابت بین اصولگراهای تندرو و معتدل گذاشتهاند که هرکدام بیایند فرقی نداشته باشد... در حقیقت ۲۳۰ کرسی برای اصولگراها وجود دارد. ۳۰ کرسی در شهرستانها برای ما امکان مراقبت گذاشتند آن هم در شهرهایی که خیلی شانس پیروزی بالا نیست. در شهرستانها شرایط سیاسی کمتر تاثیرگذار است. آنجا شرایط قومی محلهای میان چهرهها نقش دارد. شهرها هرچه بزرگتر شوند انتخابات سیاسی در آن نقش دارد. ۳۰ نفر هم تهران است که تقریبا همه نامزدهایی که حرفی برای گفتن داشتند را حذف کردهاند.»