ستاد ملی ایمنی حمل و نقل ایالات متحده آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد که از مقامات ایرانی مسئول در زمینه هوانوردی غیرنظامی یادداشتی را برای مشارکت در تحقیق در خصوص سقوط بوئینگ ۷۳۷ خطوط هوایی اوکراین دریافت کرده است.
سانحه سقوط هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ خطوط هوایی اوکراین در تهران که در آن ۱۶۷ مسافر و ۹ خدمه پرواز جان خود را از دست دادند با طرح فرضیه اصابت موشک از سوی برخی مقامات آمریکایی و منابع خبری وارد مرحله تازهای شده است.
ایران با رد این فرضیه اعلام کرده است که از کشورهای مرتبط با این سانحه برای شرکت در تحقیقات مربوط به بررسی اطلاعات جعبه سیاه دعوت به عمل آورده است. آخرین خبرهای مرتبط با این سانحه هوایی را در این گزارش به صورت پوشش زنده دنبال کنید.
خبرگزاری فارس: علت سقوط هواپیمای اوکراینی فردا(شنبه) اعلام میشود
خبرگزاری فارس نوشت: «علت سقوط هواپیمای مسافربری اوکراینی فردا پس از جلسه کمیسیون سوانح هوایی اعلام میشود.»
طبق این گزارش، قرار است در جلسه فردا که با حضور طرفین داخلی و خارجی مرتبط با این حادثه برگزار می شود، پس از بررسی گزارش مقدماتی دلیل سقوط هواپیما منتشر خواهد شد.
یک منبع مطلع به این خبرگزاری گفته است که گمانهزنیهای فعلی تا قبل از پایان جلسه فردا و اعلام رسمی معتبر و قابل اعتنا نیست.
رئیس سرویس امنیتی اوکراین: دو نظریه اصلی سقوط هواپیما حمله تروریستی یا اصابت موشک است
ایوان باکانوف، رئیس سرویس امنیتی اوکراین دو نظریه اصلی در سقوط هواپیمای مسافربری اوکراینی را اصابت موشک یا حمله تروریستی عنوان کرد. وی این سخنان را در جلسه سرویس امنیتی این کشور که امروز به ریاست وی برگزار شد، بیان کرد.
وی افزود: «در واقع نسخه اصابت موشک از سوی سامانه پدافند هوایی تور، امروز بیشتر توجهها را به خود جلب کرده است و ما در حال پردازش اطلاعات هستیم.»
درباره نظریه تروریستی بودن حادثه، سرویس امنیتی اوکراین در حال تجزیه و تحلیل اطلاعات است. آقای باکانوف در اینباره گفت: «موضوع اینقدر مهم است که نمیتوان عجولانه نتیجهگیری کرد.»
وی این اطمینان را داد که حتما جامعه را از تمام اطلاعات عینی و تایید شده آگاه کند.
وزیر خارجه اوکراین: هنوز مدارک کافی برای تروریستی دانستن سقوط هواپیما وجود ندارد
وادیم پریستایکو، وزیر امور خارجه اوکراین گفت که مقامهای ایران به بازرسان این کشور اجازه دسترسی به دستگاه ضبط اطلاعات پرواز (جعبه سیاه) را داده است.
وی همچنین گفت که به این کشور اجازه دسترسی به دادههای ضبط شده کنترل کنندههای ترافیک هوایی در فرودگاه تهران نیز داده شده است. گرچه به بازرسان اوکراینی اجازه دسترسی به سایت محل حادثه داده شده است اما وزیر امور خارجه اوکراین گفت: «قطعات خاصی وجود دارد که تا این زمان پیدا یا جمع آوری نشده است.»
وی تاکید کرد که بازرسان اوکراینی در حال بررسی ترکیبات شیمیایی روی بقایای هواپیمای سقوط کرده هستند اما هنوز مدارک کافی برای اثبات این موضوع وجود ندارد که سقوط این هواپیما آیا «یک عمل تروریستی بوده یا هرگونه اتفاق غیر طبیعی در هواپیما» رخ داده باشد.
پمپئو: آمریکا معتقد است که هواپیما «به احتمال زیاد» با موشک ایران سرنگون شده است
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد که از دید واشنگتن هواپیمای مسافربری خطوط هوایی اوکراین به احتمال زیاد با یک موشک ایرانی سرنگون شده است.
وزیر امور خارجه آمریکا که در کنفرانس خبری مشترک با استیو منوچین، وزیر خزانه داری ایالات متحده سخن میگفت در ادامه بر انجام تحقیقات مستقل و دقیق برای روشن شدن علت این حادثه تاکید کرد و گفت که کشورش آمادگی دارد هرگونه کمک و همفکری لازم را برای پیشبرد این تحقیقات اختصاص دهد.
آقای پمپئو همچنین به گفتگوی تلفنی روز جمعه خود با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین اشاره و تاکید کرد که پس از روشن شدن دلایل اصلی این حادثه در خصوص اقدامات مقتضی توسط دولت آمریکا تصمیم گیری خواهد شد.
ناتو فرضیه اصابت موشک را باورپذیر خواند
ینس استولتنبرگ، دبیر کل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو اعلام کرد «هیچ دلیلی برای باور نکردن» اطلاعات منتشر شده از سوی چندین کشور غربی مبنی بر هدف قرار گرفتن هواپیمای اوکراینی توسط موشک ایرانی وجود ندارد.
به گفته دبیر کل ناتو شواهد موجود نشان میدهد که هواپیما بر اثر شلیک تصادفی پدافند موشکی ایران ساقط شده است.
آقای استولتنبرگ که در بروکسل سخن میگفت در ادامه یادآور شد: «من وارد جزيیات اطلاعاتی که در اختیار داریم نمیشوم اما آنچه میتوانم بگویم این است که هیچ دلیلی برای باور نکردن اطلاعات ارائه شده در این خصوص توسط متحدان ناتو وجود ندارد.»
پمپئو از آمادگی آمریکا برای مشارکت در تحقیقات سانحه هواپیمای اوکراینی خبر داد
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا با انتشار توییتی اعلام کرد که کشورش آماده است در تحقیقات مربوط به بررسی علت و چگونگی بروز سانحه برای هواپیمای مسافربری خطوط هوایی اوکراین مشارکت کند.
وزیر امور خارجه آمریکا در این پیام تصریح کرد که در گفتگو با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین ضمن ابراز همدردی با خانواده قربانیان این کشور بر آمادگی ایالات متحده برای ارائه هرگونه کمک در چارچوب تحقیقات جاری تاکید کرده است.
دفتر ریاست جمهوری اوکراین پیش از این اعلام کرده بود که ایالات متحده آمریکا «اطلاعات مهمی» را در خصوص سانحه سقوط هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ اوکراین در اختیار این کشور قرارداده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین پیشتر از آمریکا، کانادا و بریتانیا خواسته بود شواهد و اطلاعاتی که بر اساس آن هواپیمای بوئینگ اوکراینی با شلیک یک موشک ایرانی هدف قرار گرفته است را در اختیار این کشور قرار دهند.
وزیر امور خارجه هلند: هدف قرار گرفتن هواپیمای اوکراینی با موشک ضدهوایی ایران محتمل است
وزیر امور خارجه هلند در واکنش به سقوط هواپیمای مسافربری خطوط هوایی اوکراین ساقط شدن این هواپیما توسط پدافند موشکی ایران را محتمل دانست.
استف بلوک روز جمعه پیش از برگزاری نشست فوق العاده وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بروکسل در پاسخ به سوال خبرنگاران گفت: «بر اساس اطلاعاتی که ما دریافت کردیم محتمل است که پدافند موشکی ایران عامل سقوط هواپیما باشد.»
وزیر خارجه هلند در ادامه یادآور شد که برای مشخص شدن جزئیات دقیق حادثه بابد تحقیقات مستقلی در این خصوص صورت گیرد.
وزیر امور خارجه هلند که کشورش پیشتر درگیر ماجرای سقوط هواپیمای خطوط هوایی مازی در اوکراین بود بر آمادگی جهت انتقال تجربه محققان هلندی به کانادا، کشوری که شماری از شهروندانش در این حادثه جان باختند، تاکید کرده است.
معاون وزارت خارجه روسیه: هنوز دلیل قانع کنندهای برای مقصر دانستن ایران وجود ندارد
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه در واکنشی محتاطانه به سقوط هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ خطوط هوایی اوکراین اعلام کرد که هنوز دلیل قاطعی برای مقصر دانستن ایران وجود ندارد.
این واکنش در حالی از سوی دستگاه دیپلماسی روسیه مطرح میشود که پیشتر نیز چند مسئول این کشور ارائه مدارک و شواهد بیشتر را بررسی دقیقتر علت و چگونگی بروز این سانحه ضروری عنوان کرده بودند.
بر اساس برخی اطلاعات رسما تایید نشده هواپیمای اوکراینی همزمان با حملات موشکی ایران به پایگاههای نیروهای آمریکایی در عراق بر اثر یک اشتباه محاسباتی توسط موشک های زمین به هوای روسی از نوع TOR هدف قرار گرفته است.
برخی رسانههای روسی روز پنجشنبه با بررسی این احتمال به نقل از کارشناسان این کشور اعلام کردند که در صورت صحت این ادعا هیچ مسئولیتی متوجه کشورشان نخواهد بود.
درخواست اروپا برای انجام تحقیقات «معتبر و مستقل» در خصوص سانحه هوایی ایران
اتحادیه اروپا خواستار تحقیقات مستقل و معتبر در باره علت و چگونگی سانحه هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ خطوط هوایی اوکراین شد که بامداد چهارشنبه پس از برخاستن از فرودگاه بین المللی امام خمینی به دلایل نامعلومی سقوط کرد.
سخنگوی کمیسیون اروپا در جریان نشست خبری روزانه خود در بروکسل با اعلام این مطلب تصریح کرد: «برای ما بسیار مهم است که تحقیقاتی در قالب یک کمیته تحقیق مستقل و معتبر و بر اساس قوانین سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی هر چه زودتر آغاز شود.»
مشاور رئیس جمهوری: ایران هدف موشکهای نقطه زن رسانهای قرار گرفته است
حسامالدین آشنا، مشاور رئیس جمهوری ایران در با انتشار توئیتی مدعی شد که ایران هم اکنون با موشکهای نقطه زن رسانهای هدف قرار گرفته است.
به نظر میآید اظهارات تازه مشاور رئیس جمهوری ایران واکنش دیگری از سوی او به نحوه پوشش خبرهای مربوط به سقوط هواپیمای خطوط هوایی اوکراین در رسانههای جهان به خصوص رسانههای فارسی زبان باشد.
آقای آشنا در این پیام ضمن اشاره به قدرت بازدارنگی موشکهای ایران به نوعی تاکید کرده است که برد مواضع و رسانههای ایران نیز باید در مقابله با نقطه زنی رسانهای تقویت شود.
مشاور رئیس جمهوری ایران پیشتر در توییتی به کارگزاران ایرانیتبار رسانههای فارسی زبان در خصوص مشارکت در آنچه وی «جنگ روانی» مرتبط با حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی خواند، هشدار داده بود. آقای آشنا البته سپس به اصلاح این توئیت پرداخت.
اوکراین: «اطلاعاتی مهم» درباره سقوط هواپیما از آمریکا دریافت کردیم
اوکراین اعلام کرد که ایالات متحده آمریکا روز جمعه «اطلاعات مهمی» را در خصوص سانحه هوایی بوئینگ ۷۳۷ خطوط هوایی این کشور در ایران در اختیار ولودیمیر زلنسکی قرار داده است.
وادیم پریشتایکو، وزیر امور خارجه اوکراین با انتشار توییتی ضمن اعلام این مطلب تصریح کرد: «به همراه رئیس جمهوری، ولادیمیر زلنسکی با نمایندگانی از آمریکا ملاقات و اطلاعات مهمی را دریافت کردیم که توسط کارشناسان بررسی خواهد شد.»
درخواست بریتانیا برای انجام تحقیقات کامل و شفاف
بریتانیا اعلام کرده است که باید تحقیقات کاملی در خصوص روشن شدن علت سقوط هواپیمای خطوط هوایی اوکراین انجام شود.
دومینیک راب، وزیر امور خارجه بریتانیا که پیشتر نیز از وجود «برخی اطلاعات» مبنی بر هدف قرار گرفتن هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ خبر داده بود خواستار تشکیل کارگروهی ویژه برای بررسی چگونگی و علت بروز سانحه در ایران شد.
هیئت ۱۰ نفره کانادایی در راه تهران
عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد که طبق هماهنگی انجام شده بین وزارت خارجه دو کشور ایران و کانادا یک هیات ده نفره کانادایی برای رسیدگی به امور قربانیان کانادایی حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی عازم ایران هستند.
گفتنی است که جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا نیز پیش از این به همکاری مقامات ایران برای فراهم کردن تسهیلات کنسولی و امکان ورود نمایندگان این کشور به ایران اشاره کرده بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در ادامه تاکید کرده است که «نتایج بررسیهای فنی بر اساس مقررات ایکائو با مشارکت نمایندگان اوکراین، بوئینگ و با حضور متخصصان ناظر از سایر کشورهای خسارت دیده پس از تکمیل بطور شفاف به اطلاع عموم خواهد رسید.»
شرکت هواپیمایی اتریش پرواز به تهران را لغو کرد
آسترین ایرلاینز، بزرگترین شرکت هواپیمایی کشور اتریش روز جمعه اعلام کرد که به دلایل امنیتی پرواز دو روز آینده خود را به تهران لغو کرده است. این خبر دو روز پس از سانحه سقوط هواپیمای خطوط هوایی اوکراین در تهران اعلام میشود.
این شرکت هواپیمایی که زیر مجموعه شرکت هواپیمایی لوفتهانزا آلمان محسوب میشود در بیانیهای دلیل لغو پروازهای خود به تهران را «دریافت گزارش های تازه و تغییر شرایط امنیتی در حریم هوایی اطراف فرودگاه تهران» عنوان کرده است.
در این بیانیه تاکید شده است که به محض دریافت اطلاعات تکمیلی در خصوص امکان و زمان برقراری مجدد پروازها به سوی تهران تصمیم گیری خواهد شد.
این بیانیه در حالی منتشر میشود که پرواز پنجشنبه شب این شرکت به سوی تهران پس از توقفی کوتاه در صوفیه با بازگشت به فرودگاه وین ناتمام ماند. هواپیمای دیگری که از طرف شرکت لوفتهانزا پنجشنبه شب از فرانکفورت راهی تهران بود نیز به دلایل امنیتی پرواز خود را نیمه تمام گذاشت و به آلمان بازگشت.
گفتنی است که شرکت هواپیمایی لوفتهانزا نیز پیشتر اعلام کرده بود که پروزاهای این شرکت به مقصد ایران تا اطلاع ثانوی حداقل به مدت ۱۰ روز لغو خواهد شد.
رئیس جمهوری اوکراین: فرضیه اصابت موشک به هواپیمای سانحه دیده هنوز قطعی نیست
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در تازهترین اظهارات خود در خصوص سانحه هواپیمای بوئینگ ۳۷۳ خطوط هوایی کشورش ضمن منتفی ندانستن فرضیه اصابت موشک به این هواپیما اعلام کرده است که هنوز نمیتوان به طور قطع این فرضیه را مورد تایید قرار داد.
رئیس جمهوری اوکراین با انتشار پستی در شبکه اجتماعی فیسبوک ضمن اعلام این مطلب یادآور شد که در خصوص علت این حادثه به زودی با مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا تلفنی گفتگو خواهد کرد.
آقای زلنسکی همچنین باردیگر درخواست روز گذشته خود را از منابع غربی برای ارائه اطلاعاتی که به گفته آنها هواپیمای بوئینگ خطوط هوایی کشورش با شلیک یک موشک ایرانی هدف قرار گرفته است، تکرار کرد.
وی در این خصوص تصریح کرد: « از کلیه شرکای بین المللی به خصوص دولتهای آمریکا، کانادا و بریتانیا دعوت میکنم که اطلاعات و شواهد مرتبط با این سانحه را در اختیار کمیسیون تحقیق قرار دهند.»
دبیر شورای امنیت و دفاع اوکراین روز پنجشنبه اعلام کرده بود که چهار احتمال در باره سقوط هواپیمای خطوط هوایی این کشور در دست بررسی است. وی از شلیک موشک زمین به هوا از نوع tor، برخورد با پهپاد یا یک شیء پروازی، نقص فنی و انفجار ناشی از یک اقدام تروریستی به عنوان این چهار احتمال یاد کرده بود.
گفتنی است که ایران در تازه ترین واکنش به این سانحه روز جمعه اعلام کرد که هواپیمای اوکراینی به طور قطع هدف موشک قرار نگرفته است.
سازمان هواپیمایی کشوری ایران فرضیه اصابت موشک به هواپیمای اوکراینی را رد کرد
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری ایران فرضیه سقوط هواپیمای اوکراینی بر اثر اصابت موشک را رد کرد.
علی عابدزاده، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری ایران که صبح روز جمعه در جریان یک کنفرانس خبری سخن میگفت شایعههای مربوط به سقوط هواپیمای اوکراینی بر اثر برخورد موشک را به کلی مردود دانست.
در این نشست خبری همچنین عنوان شد که ایران توانایی دانلود اطلاعات جعبه سیاه را دارد و در صورتی که «جعبه سیاه صدمک دیده باشد» ممکن است برای دریافت اطلاعات از کشورهای دیگر کمک گرفته شود.
اداره ایمنی حمل و نقل آمریکا سطح مشارکت در تحقیقات سقوط هواپیمای بوئینگ را بررسی میکند
ستاد ملی ایمنی حمل و نقل ایالات متحده آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد که از مقامات ایرانی مسئول در زمینه هوانوردی غیرنظامی یادداشتی را برای مشارکت در تحقیق در خصوص سقوط بوئینگ ۷۳۷ خطوط هوایی اوکراین دریافت کرده است.
این نهاد آمریکایی با انتشار بیانیهای اعلام کرد: «ستاد ملی ایمنی حمل و نقل ایالات متحده آمریکا آخرین جزئیات مرتبط با این سانحه هوایی را دنبال میکند و سطح مشارکت در تحقیق به روی این پرونده را در دست بررسی دارد.»
در این بیانیه تاکید شده است: «در صورت مشارکت در تحقیق، طبق رویهای که ستاد ملی ایمنی حمل و نقل ایالات متحده آمریکا همواره آنرا دنبال میکند هیچگونه گمانه زنی در باره علل سقوط این هواپیما انجام نخواهد شد.»
بر اساس قواعد سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی، ستاد ملی ایمنی حمل و نقل ایالات متحده آمریکا به عنوان نماینده کشور سازنده هواپیمای سانحه دیده در تحقیقات مربوط به این پرونده حضور خواهد داشت.
از سوی دیگر ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین در تازهترین اظهارات خود اعلام کرده است که امروز جمعه در خصوص علت سقوط هواپیمای خطوط هوایی کشورش با مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا گفتگو میکند.
علی ربیعی سخنگوی دولت ایران پیشتر در بیانیهای ضمن اشاره به این روند قانونی، از مشارکت نمایندگان کشورهایی که به نوعی دراین حادثه مرتبط هستند (اوکراین، فرنسه و آمریکا) برای تحقیق در باره چگونگی سقوط هواپیمای اوکراینی خبرداده بود.
در این بیانیه آمده است: «طبق قواعد بینالمللی، سازمان هواپیمایی کشوری از کشوری که سانحه در آن رخ داده است (ایران)، از کشوری که صادر کننده گواهینامه صلاحیت پرواز است (اوکراین)، مالک هوایپما (اوکراین) کارخانه سازنده هواپیما (بوئینگ) و کارخانه سازنده موتور هواپیما (فرانسه) میتوانند در فرایند تحقیق شرکت کنند. هم اکنون نماینده کشور اوکراین در ایران حضور دارد. ما از شرکت بوئینگ نیز می خواهیم نماینده خود را برای مشارکت در فرایند بررسی جعبه سیاه اعزام نمایند.»
از سوی دیگر فرانسه نیز به عنوان کشور سازنده موتور هواپیمای یاد شده برای شرکت در مراحل تحقیق در خصوص علت سقوط اعلام آمادگی کرده است. ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه روز جمعه اعلام کرد که کشورش حاضر است در صورت درخواست مقامات ایرانی دانش و تخصصهای فنی لازم برای کمک به تحقیقات را در اختیار تهران بگذارد.
وزیر امور خارجه فرانسه که در مصاحبه با شبکه رادیویی ار.ت. ال RTL سخن میگفت در عین حال یادآور شده که چنین درخواستی هنوز از سوی مقامات ایرانی دریافت نشده است.
با توجه به اینکه گفته میشود به جعبههای سیاه هواپیمای سانحه دیده آسیب وارد شده کارشناسان معتقدند که استخراج اطلاعات جعبه سیاه در این شرایط بدون مشارکت کارشناسان فرانسوی که دانش فنی لازم برای این کار را در اختیار دارند، ممکن نخواهد بود.
جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا پیش از این با استناد به منابع سرویسهای امنیتی و اطلاعاتی کشورش و نیز متحدان کانادا از جمله آمریکا مدعی شده بود که هواپیمای ۷۳۷ شرکت هواپیمایی اوکراین بدون شک و احتمالا بر اثر یک اشتباه توسط موشکی ایرانی سرنگون شده است.
این ادعا و نیز خبرهایی که به نقل از مقامات پنتاگون در این خصوص از سوی رویترز منتشر شده بود بلافاصله توسط مقامات دولتی و مسئولان هواپیمایی ایران رد شد.
وزارت امور خارجه ایران اعلام کرده است که تحقیقات در خصوص علت سقوط این هواپیما بر اساس استانداردهای بین المللی و ضوابط ایکائو آغاز شده و از کشور اوکراین به عنوان صاحب هواپیما و کمپانی بوئینگ به عنوان سازنده هواپیما برای مشارکت در تحقیقات دعوت به عمل آمده است.
هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ شرکت هواپیمایی اوکراین اینترنشنال که روز گذشته با ۱۶۷ مسافر و ۹ خدمه پرواز، در ساعت ۶ و ۱۲ دقیقه فرودگاه امام خمینی را به مقصد کییف ترک کرده بود، پس از شش دقیقه پرواز در حوالی صبا شهر از توابع استان تهران سقوط کرد و تمام سرنشینان جانشان را از دست دادند.