کاتز که به تازگی سرپرست وزارت خارجه اسرائيل شده اعلام کرده بود: «یهودی ستیزی با شیر مادر وارد بدن لهستانیها میشود.»
جورجت ماسباچر، سفیر آمریکا در لهستان روز چهارشنبه در واکنش به بحران روابط ورشو و تل آویو گفت که اسرائيل باید از لهستان عذرخواهی کند.
خانم ماسباچر همچنین اسرائيل و لهستان را دو متحد قوی آمریکا نامید و افزود: «نباید از این نوع ادبیات استفاده شود. هم لهستان و هم اسرائيل ما برای متحدانی بسیار مهم هستند و باید بتوانیم این مسائل را حل کنیم».
ماجرا به سفر بنیامین نتانیاهو برای اجلاس ورشو باز میگردد. جایی که نخست وزیر اسرائيل پس از پایان نشست و در دیدار از موزه هولوکاست در لهستان، این کشور را متهم کرد که در دوران کشتار یهودیان کمکهای زیادی به آلمان نازی کرده است.
او در صحبتهایش از کلمه «لهستانیها» استفاده کرده بود و گفت بود که آنها به رژیم آلمان نازی در هولوکاست کمکهای بسیاری کردهاند.
این در حالیست که موضوع نقش داشتن لهستان در ماجرای هولوکاست یکی از موضوعات حساسیت برانگیز برای جامعه لهستان به شمار میرود. بسیاری از لهستانیها هرگونه نقش داشتن در هولوکاست را نمیپذیرند.
بیشتر بخوانید:
- لغو نشست ویشگراد در پی بالا گرفتن تنش دیپلماتیک میان اسرائیل و لهستان
- مایک پنس ایران را به یهودیستیزی همانند نازیها متهم کرد
دولت این کشور حتی اخیرا لایحهای را به تصویب رساند که بر طبق آن متهم کردن لهستان به همکاری با آلمان نازی در جریان جنگ جهانی دوم، غیرقانونی اعلام شد.
آقای نتانیاهو هر چند در ادامه، حرف خود را تغییر داد و گفت منظورش ملت لهستان نبوده است اما وزیر خارجه اسرائيل چند روز بعد بر شدت این بحران افزود.
ایسرائل کاتز، وزیر خارجه اسرائیل روز یکشنبه ۱۷ فوریه مردم لهستان را در «محو و نیستی یهودیان» مسئول دانست.
کاتز که به تازگی سرپرست وزارت خارجه اسرائيل شده اعلام کرده بود: «یهودی ستیزی با شیر مادر وارد بدن لهستانیها میشود.»
در پاسخ، مارک ماگیروفسکی، سفیر لهستان در اسرائیل در پیامی توییتری گفت: «واقعا شگفتانگیز است که وزیر تازه امور خارجه اسرائیل الفاظی چنین بیشرمانه و نژادپرستانه به زبان آورده است».
اما وزیر خارجه جدید اسرائيل بافاصله جواب سفیر لهستان را داد.
آقای کاتز در یک گفتگوی رادیویی گفت: «واقعیات تاریخی را نمیتوان تغییر داد. لهستانیها در نابود کردن یهودیان با نازیان آلمان همکاری کردند. لهستان بزرگترین گورستان یهودیهاست و این یک واقعیت تاریخی است... دشمنی لهستانیها با یهودیان بسیار ریشهدار و قدیمی است و آنها همیشه ضد سامی بودهاند.»
در پی بالا گرفتن تنش دیپلماتیک میان ورشو و تلآویو و لغو سفر نخست وزیر لهستان به اسرائیل، مقامات اسرائيل اعلام کردند که نشست گروه ویشگراد در بیتالمقدس برگزار نخواهد شد.
نشست بیت المقدس قرار بود با حضور کشورهای عضو گروه ویشگراد شامل اسلواکی، جمهوری چک، مجارستان و لهستان همراه با اسرائیل برگزار شود. آندره بابیس، نخست وزیر جمهوری چک نیز گفته است که «گفتگوهای دوجانبه» جایگزین این نشست خواهد شد.