ماه افروختگی یا ابرماه(سوپرمون) چیست؟ ماه افروختگی وضعیتی است که در آن ماه در حالت بدر خود در نزدیکترین فاصله از زمین قرار می گیرد. ماه در این وضعیت
ماه افروختگی یا ابرماه(سوپرمون) چیست؟
ماه افروختگی وضعیتی است که در آن ماه در حالت بدر خود در نزدیکترین فاصله از زمین قرار می گیرد. ماه در این وضعیت سی درصد درخشان تر و حدودا دوازده تا چهارده درصد بزرگتر از حالت معمول خود دیده می شود.
شامگاه بیست و هفتم سپتامبر ۲۰۱۵ زمان وقوع این ماه افروختگیِ استثتایی است که تا صبحگاه بیست و هشتم سپتامبر ادامه خواهد یافت. در این زمان ماه در وضعیت کامل یا بدر در حالی به نزدیکترین فاصله اش از زمین می رسد که همزمان در زیر سایه مستقیم سیاره زمین نیز قرار می گیرد. بدین ترتیب دو پدیده نادر ماه افروختگی و ماه گرفتگی همزمان روی می دهد و ماه برای مدت سه ساعت کاملا تاریک خواهد شد.
اين اولين همزماني ماه گرفتگی و ماه افروختگی پس از سال ۱۹۸۲ است و تا سال ۲۰۳۳ تكرار نخواهد شد. لازم به گفتن است که این پدیده از سال ۱۹۰۰ تا سال ۱۹۸۲ تنها پنج بار و در سالهای ۱۹۱۰، ۱۹۲۸، ۱۹۴۶، ۱۹۶۴ و ۱۹۸۲ روی داده است. مشاهده همزمان ماه در نقطه حضیض و روی یک خط قرار گرفتن آن با خورشید که ماه را به زیر سایه زمین خواهد کشید، پدیده ای است کم نظیر که آغاز آن ساعت یازده دقیقه بامداد روز بیست و هشتم سپتامبر به وقت گرینویچ در نقاط مختلف کره زمین از شمال و جنوب آمریکا گرفته تا اروپا، آفریقا و بخش هایی از غرب آسیا و شرق اقیانوس آرام قابل مشاهده است. ماه گرفتگی در ساعت دو و یازده دقیقه صبح بیست و هشتم سپتامبر به وقت گرینویچ کامل می شود.
مداری که ماه در آن حول زمین می چرخد بیضی است و این مسئله سبب می شود تا فاصله ماه از زمین در نقاط مختلف این مدار یکسان نباشد. حد متوسط فاصله ماه تا زمین در این مدار بیضی شکل سیصد وهشتاد و دو هزار و نهصد کیلومتر گزارش شده است. اختلاف نزدیکترین (نقطه حضیض) و دورترین (نقطه اوج) فاصله ماه تا زمین در طول این مدار حدودا پنجاه هزار کیلومتر اعلام شده است.
برای مشاهده این پدیده می توانید به صفحه پخش اینترنتی تلویزیون ناسا در اینجا و یا صفحه هواشناسی یورونیوز در اینجا مراجعه کنید.
ناسا همچنین برای ساده کردن و درک بهتر این پدیده، انیمیشنی تهیه کرده که می توانید آنرا در “اینجا”:مشاهده کنید.