دنیای امروز، دنیای رسانهها است. تاثیر همه جانبه رسانه بر دنیا رو به افزایش است. برنامه این هفته جهان دانش در باره آموزش فیلمسازی، بازیگری و گزارشگری برای بچهها و تاثیر آن در آینده آنها است.
رسانهها برای بسیاری از ما و بویژه برای کودکان و جوانان هیجان انگیز و تاثیرگذار است.
این هفته در برنامه جهان دانش به فرانسه، هاییتی و آمریکا میرویم تا شاهد آموزش بچهها برای فیلمسازی، بازیگری و گزارشگری باشیم.
*خواندن فیلم در زادگاه سینما، شهر لیون *
سینما، هنر بیان کردن یک داستان از طریق صدا و تصویر است. اما چه جایی بهتر برای یادگیری فوت و فن هنر هفتم، جز زادگاه آن، یعنی شهر لیون در فرانسه می تواند باشد.
در ساختمانی که سینما در آن متولد شد و امروز انستیتو لومیر است، فیلمسازی تدریس میشود. در این ساختمان که برادران لومیر سینما را اختراع کردند، امروزه بچه ها در هر سنی، فیلمسازی یاد میگیرند که طبیعتا با ۱۰۰ سال پیش بسیار متفاوت است.
یکی ازمعلم های این مرکزمی گوید: «یادگرفتن زبان تصویری سینما و رمز گشایی از تصاویر برای این بچهها ضرورت دارد. آنها در دنیای صدا و تصویر غوطه ور هستند، به ویژه از راه تلویزیون و در نتیجه نمیتوانند از این تصاویر، از زبان و محتوای گفتاری آنها فاصله بگیرند.»
با گذراندن یک بعد از ظهر در اینجا، ۶۰ دانش آموز، یاد میگیرند که فیلم را به اصطلاح بخوانند، یعنی طرح اولیه فیلم چطور بتدریج کامل میشود و در یک زنجیره و توالی زمانی تبدیل به محصولی میشود که یک داستان را برای بیننده روایت و تصویر میکند.
او میگوید: «یک تصویر شامل دهها عنصر است: صدا، نور، محیط،، شخصیت، لباس، حرکات، اشیا، موسیقی، دیالوگ و بسیاری دیگر. این کلاس به بچهها یاد میدهد چطور این عوامل را شناسایی کنند. ترکیب این عوامل با هم، تاثیر مغلوب کنندهای روی بینننده میگذارد. اما شناختن آنها، باعث میشود به جای تاثیرپذیری از کل آن، تک تک عوامل را بفهمیم.»
برای اطلاعات بیشتر روی لینک زیر کلیک کنید.
هایئتی، سرخط خبرها و کارگاه خبرنگاران جوان
هایئتی، تحولات و اخبار آن یکی از سرخطهای مهم رسانهها بوده است. تجربه نشان داده یکی از کشورهایی است که برای خبرنگاران منبع پربار خبررسانی و رسانهای بوده است.
برای تجربه متفاوتی از خبررسانی به هایئتی میرویم. به دیدن جوانانی که یاد میگیرند چطور مسایل را به صورت گزارشهای رادیویی تنظیم کنند.
ماده ۱۳ منشور حقوق کودکان میگوید «هر کودک ازحق آزادی بیان برخوردار است»
اما ۲۲ سال بعد از تصویب این منشور، سازمان یونیسف در هایئتی بر آن شده است به کودکاناین کشور امکان بیان کردن مشکلاتشان را بدهد.
نوامبر سال گذشته و در روز جهانی کودک، یونیسف و یک سازمان غیر دولتی به نام پانوس، نه نوجوان ۱۴ تا ۱۷ ساله را به یک کارگاه آموزشی رادیویی به مدت یک هفته در پورت او پرنس دعوت کردند.
شیا لویت خبرنگار مسئول این کارگاه میگوید: «نوجوانان در این کارگاه گزارش نویسی، انتخاب موضوع و خواندن گزارششان در رادیو تمرین کردند. اینکه مشکل چیست، آنها چه فکر می کنند، راه حل کدام است و چه چالشهایی وجود دارد؟ آنها از مردم و مقامات خواستند جواب بدهند که چرا چنین مشکلاتی در جامعه آنها وجود دارد. هدف این کار، توانمند کردن نوجوانان است»
بیشتر شرکت کنندگان از اردوگاه آوارگان و پناهندگان بودند. مدرسین، نوجوانان را تشویق میکردند حرفها، نگارش، افکار و چالشهای واقعی پیش رو شان را گزارش کنند.
با کمک امکانات فنی صوتی بسیار ابتدایی، این نوجوانان خبرنگار، گزارشهایی در باره آب آشامیدنی غیر بهداشتی، دسترسی امکانات درمانی، دسترسی به آموزش، حمایت از کودکان وحمایت در مقابل خشونتهای جنسی تولید کردند.
این گزارشها از رادیوی دولتی هایئتی پخش شد.
برای اطلاعات بیشتر روی لینک زیر کلیک کنید.
*تربیت ستارههای سینما از کودکی در نیویورک *
ستاره سینما شدن آروزی خیلی از جوانها است. در نیویورک، در یکی از مدارس معروف بازیگری، به کودکان آموزش میدهند که در آینده بازیگران معروف بشوند. این دوره آموزشی، آنچه که لازم است در اختیار آنها قرار میگیرد.
لنا، نوجوان ۱۴ سالهای است که میخواهد بازیگر بشود. او در این دوره آموزشی آکادمی فیلم نوجوانان ثبت نام کرده است.
او خودش را در ده سال آینده در هالیوود، با کارنامهای شامل سه فیلم سینمایی و یک سریال تلویزیونی مجسم میکند! نگران مدرسه و تحصیلش هم نیست.
این آکادمی که یکی از نقاط جالب شهر نیویورک، در میدان یونیون منهتن قرار دارد، دورههای فشرده بازیگری برای جوانان بعد از پایان دبیرستان برگزارمی کند. ولی به نظر میرسد که صنعت سینما هم به دنبال جوان و نوجوانگرایی است.
بعضی از شاگردان این آکادمی ده و یا شش ساله هم هستند.
برای اطلاعات بیشتر روی لینک زیر کلیک کنید.
با برنامه جهان دانش، شما هم میتوانید جزیی ازدنیای رسانهها باشید. نظرات و تجربههای تان در صفحه شبکههای اجتماعی با ما در میان بگذارید.
در پایان نتیجه نظرات شما در باره مدرسه قرن بیست و یکم: بعضی از بینندگان گفتهاند که مدرسه آینده باید بیش از روشهای متداول، روی فناوریهای تازه تمرکز و اتکا کنند.