در برنامه این هفته سخن شما، فیلیپ از بلژیک پرسش خود را در زمینه برنامه بولونیا طرح میکند و دنیز پوازا، استادیار موسسه علوم تربیتی و آموزشی دانشگاه لیون ۲ پاسخ میدهد.
فیلیپ: از خودم در مورد برنامه بولونیا میپرسم. مسلما ابتکار جالبی است اما میخواستم بدانم آیا مطالعاتی هستند که ارتباط بین هزینه و سود آن را نشان دهند؟
دنیز پوازا: «در پاسخ باید بگویم که در وهله نخست، طرح بولونیا به دانشجویان امکان میدهد تا برای تحصیل به کشورهای خارجی بروند و این امکان در گذشته تنها در اختیار برخی قرار میگرفت.
اما امروزه شاهد جابجایی گسترده بین المللی جوانانی هستیم که برای تحصیل به کشورهای خارجی میروند. موضوع دوم اینکه هماهنگی بالا و انعطاف پذیر موجود در این برنامه و در ارتباط با مدارک دانشگاهی امکان تحرک حرفهای را به دانشجویان میدهد.
بنابراین اگر ما در پی ارزیابی هزینه و سود برنامه بولونیا هستیم باید برخی توصیههای سازمانهای بزرگ بین المللی و همینطور کشورها را درنظر بگیریم.
به این معنا که آیا دانشگاهها میتوانند شکوفایی اقتصادی را ایجاد و راحتی و رفاه مردم را تامین کنند؟
این موضوع را نمیتوان طی ۵ یا ۱۰ سال ارزیابی کرد. اما میتواند طی ۳۰ سال مورد ارزیابی قرار داد. و نخستین شاخص قابل مشاهده در این حوزه، نشان میدهد که بازار اروپا یا آنچه در برنامه بولونیا «بازار دانش» و «اروپای دانش» مینامیم به نفع نوآوری است.
با این حال فکر میکنم باید به انتقادات گوش فرا داد. منتقدان چه میگویند؟
آنها میگویند رفاه اقتصادی شاید به این دلیل به صرفه است که تنها از عدهای استفاده میکند. واقعیت این است که عدالت باید به شکل دقیقی به چالش کشیده شود و گاهی نیز به صراحت.
فکر میکنم که طرح بولونیا جهت فرادموکراتیک اروپایی دارد که شکوفایی اقتصادی و عدالت را فراهم و آنها را هم تشویق میکند.
و باید متوجه این موضوع بود که در اروپا کلمه «یونیورسیته»، دانشگاه هم ریشه کلمه «یونیورسال» به معنای جهانی است و باید این را به جهان فرادموکراتیک دانش که امیدوارم مشوق طرح بولونیا باشد ربط داد. »
شما هم چنانچه پرسش یا نظری دارید میتوانید در تارنمای یورونیوز، صفحه سخن شما مطرح کنید.