پیمان شنگن یکی از نمادهای محسوس و عینی یکپارچگی اروپاست که ماهیتش این روزها با سئوالاتی مواجه شده است. اروپای بدون مرز، ایده ای بود که برای اولین بار بیست و هفت سال پیش آلمان، فرانسه، هلند، بلژیک و لوکزامبورگ را به هم نزدیک کرد و امروز بیست و شش عضو دارد.
برای حدود چهارصد میلیون اروپایی، شنگن به این معناست که آنها برای مسافرت یا کار می توانند بدون گذرنامه به بیست و شش کشور عضو که مرزی بین آنها وجود ندارد آزادانه رفت و آمد داشته باشند.
سال گذشته بود که با وقایع کشورهای شمال آفریقا و سیل عظیم مهاجران به ایتالیا، جدال لفظی رم و پاریس بالا گرفت. در ماه آوریل امسال بود که فرانسه و آلمان مشترکا امکان برقرای مجدد کنترل های مرزی یکجانبه را به اعضای دیگرپیشنهاد کردند. واکنش پارلمان اروپا به طرح اصلاحی وزرا اما جدی بود: هیچ تصمیمی در این خصوص عملی نخواهد شد مگر اینکه از کانال نمایندگان رای بیاورد.
در مواجهه با بحران اقتصادی و مشکلات مهاجرتی فراگیر در اروپا برخی دولتهای عضو به عدم همبستگی متهم شده اند. بعلاوه، پیمان شنگن از عدم اعتماد کافی نسبت به چگونگی مدیریت کنترل مرزهای خارجی هم در رنج است. قبرس که بتازگی و از اول ماه ژوئیه ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را برعهده گرفته است در دوره ریاست خود نه تنها باید این مسئله، که باید اختلاف نظر بین نهادهای اروپایی را هم مدیریت کند.
برای آگاهی از جزئیات بیشتر در مورد ماهیت پیمان شنگن و مسائل و مشکلات جاری آن به گفتگوی ما با کارشناسان برنامه “خط مقدم” توجه فرمایید.