ابراهیم رئیسی قرار بود در مجمع جهانی پناهندگان که از ۱۳ تا ۱۵ دسامبر در ژنو برگزار میشود شرکت کند، اما سازمان ملل متحد عصر دوشنبه اعلام کرد که حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه، به جای آقای رئیسی هیأت ایرانی را رهبری خواهد کرد. بنابراین رئیس جمهوری ایران ممکن است اصلا به این سفر نرود.
در کشور سوئیس روز دوشنبه شکایتی تنظیم شد که به موجب آن از مقامات این کشور خواسته شده تا رئیس جمهوری ایران را در جریان سفر این هفته به ژنو دستگیر کنند و او را به اتهام جنایت علیه بشریت به دلیل اعدامهای دسته جمعی مخالفان در سال ۱۹۸۸ میلادی (اعدامهای سال ۶۷) محاکمه کنند.
«کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان / UNHCR» به خبرگزاری فرانسه اعلام کرد که «ایران یکی از کشورهای عضو سازمان ملل است و بنابراین به مجمع جهانی پناهندگان دعوت شده است».
سخنگوی این آژانس در ایمیل خود آورده است که «مضافا اینکه ایران یکی از بزرگترین کشورهای میزبان پناهندگان در بیش از ۴۰ سال گذشته است».
در ادامه این متن نیز اشاره شده است که «هیات ایرانی توسط وزیر امور خارجه رهبری خواهد شد».
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
به گزارش خبرگزاری فرانسه، این شکایت در روز دوشنبه تنظیم شده است و از «آندریاس مولر» دادستان کل کنفدراسیون سوئیس میخواهد تا رئیسجمهور ایران را دستگیر کرده و کیفرخواستی را علیه او «به دلیل مشارکت در نسلکشی، شکنجه، اعدامهای فراقضایی و جنایات دیگر علیه بشریت» تنظیم کند.
این شکایتنامه از سوی سه زندانی سابق ایرانی تنظیم شده است؛ ولی دفتر دادستانی سوئیس هنوز وصول آن را تأیید نکرده است.
کشته شدگان اعدامهای ۶۷ عمدتاً از حامیان سازمان مجاهدین خلق در ایران بودند. این گروه توسط ایران به عنوان یک سازمان تروریستی محسوب میشود و در طول جنگ ایران و عراق، از بغداد حمایت میکرد.
شاکیان ادعا میکنند که شخصا میتوانند رئیس جمهوری ایران را به عنوان یکی از افراد حاضر در «هیات مرگ» که دستور اعدامها را صادر کرده شناسایی کنند.
در این شکایت آمده است که ابراهیم رئیسی در آن زمان به عنوان معاون دادستان کل تهران خدمت میکرد و از مشتاقترین اعضای هیات برای محکوم کردن زندانیان به اعدام بود.
بر اساس متن این شکایت، شاکی اصلی به نام «رضا شمیرانی» در سال ۱۹۸۱ دستگیر شده و یکی از حدود ۱۵۰ زندانی از ۵ هزار نفری است که زنده مانده است. بر اساس متن این شکایت، او تا سال ۱۹۹۱ در زندان بوده و از شکنجههای روزانه رنج میبرده است.
مخالفان ایرانی در تبعید قبلا هم شکایات مشابهی را در بریتانیا و نیویورک تسلیم کردهاند.
کارزار بین المللی
در کنار این شکایت حقوقی و در اعتراض به حضور احتمالی رئیس جمهوری ایران در مجمع جهانی پناهندگان، یک کارزار بین المللی نیز به راه افتاده که خواستار محاکمه ابراهیم رئیسی است.
در طوماری که به امضای بیش از ۲۰۰ نفر از جمله برندگان جایزه نوبل، قضات، وزرای سابق، نمایندگان پارلمان، دانشگاهیان و کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل رسیده، آمده است که «ما قویا معتقدیم که سازمان ملل متحد به عنوان سنگر حقوق بشر و عدالت، نباید با دعوت از فردی که متهم به نقض جدی حقوق بشر است، اعتبار خود را به خطر بیاندازد.»
این طومار از سازمان ملل متحد میخواهد «به سرعت دعوت خود از آقای رئیسی را پس بگیرد.»
امضاکنندگان همچنین گفتهاند که «از فراخوان کشورهای دارای صلاحیت قضایی جهانی برای بازخواست و محاکمه ابراهیم رئیسی به دلیل دست داشتن در جنایات مصرح در قوانین بینالمللی حمایت میکنند.»