پارلمان عراق سرانجام پس از ماهها کشمکش بر سر تقسیم درآمدهای نفتی میان دولت مرکزی این کشور و اقلیم کردستان، بودجه ۱۵۲ میلیارد دلاری را برای سال ۲۰۲۳ تصویب کرد.
روند تصویب بودجه سالانه عراق علاوه بر اختلاف دولت مرکزی این کشور و اقلیم کردستان بر سر تقسیم درآمدهای نفتی، به دلیل اختلاف احزاب کرد رقیب بر سر سهم خود با مشکل مواجه شده بود.
پارلمان عراق در جلسه روز دوشنبه خود، بودجه سالانه این کشور را شش ماه پس از آغاز سال مالی و پس از چهار جلسه رایگیری پرتنش تصویب کرد.
بنا به مصوبه پارلمان عراق، ۱۲.۶ درصد از درآمد نفتی این کشور به اقلیم کردستان اختصاص یافت، درصدی که موضع دولت عراق را موضوع درآمدهای نفتی تقویت میکند.
در غیاب یک قانون الزامآور در عراق که جزئیات چگونگی تقسیم وجوه حاصل از صادرات نفت و گاز را تشریح کند، اقلیم کردستان به تنهایی کار فروش سوخت را پیش برده و این در حالی است که بغداد بر صادرات نفت و گاز این کشور از طریق شرکت نفت عراق تأکید دارد.
بر اساس بودجه جدید عراق که در نخستین ساعات روز دوشنبه ۱۲ ژوئن به تصویب رسید، اقلیم کردستان میتواند نفت خود را به بازار عرضه کند، اما باید درآمد حاصل از فروش آن را در یک حساب بانکی که مقامهای دولت مرکزی این کشور میتوانند بر آن نظارت داشته باشند، واریز کند. بغداد سپس این مبلغ را از بودجه ماهانه خود برای دولت اقلیم کردستان کسر میکند و مازاد پول را در اختیار دولت اقلیم کردستان عراق قرار میدهد.
رایگیری بر سر بودجه عراق چندین روز در پارلمان این کشور به درازا کشید که بخشی از آن به دلیل اعتراضهای حزب دمکرات کردستان به مقررات مربوط به فرآیند تقسیم درآمد و سازوکار حل اختلاف مربوطه بود.
کردها که دومین گروه قومی بزرگ در عراق هستند، حدود ۶۰ کرسی از ۳۲۹ کرسی پارلمان عراق را تشکیل میدهند که میان حزب دمکرات کردستان و حزب اتحادیه میهنی کردستان تقسیم شده است. این دو حزب اغلب با هم اختلاف دارند.
ائتلاف گروههای شیعه در عراق با در اختیار داشتن ۲۲۰ کرسی، اکثریت را در پارلمان این کشور دارند.
آسوشیتدپرس: جلسه پارلمان عراق پس از سفر اسماعیل قاآنی به این کشور برگزار شد
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دو مقام سیاسی شیعه عراق نوشت که جلسه پارلمان عراق برای رایگیری در مورد بودجه این کشور پس از سفر از پیش اعلام نشده اسماعیل قاآنی، فرمانده سپاه قدس ایران به عراق برگزار شده است.
تصویب بودجه سالانه عراق یک پیروزی برای دولت محمد شیاع السودانی است که سال گذشته در پی یک خلاء سیاسی طولانی در پی انتخابات ۲۰۲۱ تشکیل شد.
پارلمان عراق سال گذشته به دلیل بنبست سیاسی، بودجهای را تصویب نکرد. اینک با بودجهای که برای سال ۲۰۲۳ تصویب شده، دولت السودانی امیدوار است با فقر مبارزه کند و ثبات اقتصادی مورد نیاز برای عراق را به ارمغان آورد.
با این حال برخی از تحلیلگران اقتصادی اگرچه بر این نظرند که بودجه مصوب شده بر اساس یک چشمانداز بسیار خوب نوشته شده است اما نسبت به کسری احتمالی بودجه هشدار میدهند.
به توییتر یورونیوز فارسی بپیوندید
در بودجه سال ۲۰۲۳ عراق، درآمد حدود ۱۰۳.۳ میلیارد دلار پیشبینی شده که بر اساس قیمت پیشبینی شده ۷۰ دلار برای هر بشکه نفت است. فروش نفت، منبع اصلی درآمد عراق است که صادرات آن ۳.۵ میلیون بشکه در روز برآورد میشود که شامل ۴۰۰ هزار بشکه از مناطق کردنشین شمال این کشور است. کسری بودجه در عراق در حدود ۴۸ میلیارد دلار برآورد شده است.
محمد صالح، مشاور السودانی در امور مالی، گفت: «بودجه جدید باعث نگرانی است، زیرا به شدت بر درآمدهای نفتی متکی است. اگر قیمت نفت کاهش یابد، کسری بودجه افزایش مییابد و دولت را مجبور میکند که پول قرض کند.»
پارلمان عراق در جلسه روز دوشنبه خود همچنین بودجه ۱۵۲ میلیارد دلاری برای سال ۲۰۲۳ را برای سالهای ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ تصویب کرد.