بر اساس بیانیه دفتر نخست وزیری اسرائیل، یائیر لاپید در جریان دیدار خود با اردوغان از همکاری اطلاعاتی وی در زمینه تلاشهای ایران برای انجام حملات برضد شهروندان اسرائیلی در ترکیه تشکر کرد.
نخست وزیر اسرائیل که برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک سفر کرده سهشنبه شب با رئیس جمهوری ترکیه دیدار و گفتگو کرد.
آسوشیتدپرس با اختصاص گزارشی به این موضوع یاد آور شد که این نخستین ملاقات یک نخست وزیر اسرائیل با رئیس جمهوری ترکیه پس از چهارده سال است.
در این گزارش از دیدار یائیر لاپید با رجب طیب اردوغان به عنوان نشانهای تازه از گرم شدن روابط دو قدرت منطقهای پس از «یک شکاف طولانی و تلخ» یاد شده است.
دفتر یائیر لاپید، نخست وزیر اسرائیل اعلام کرد که وی روز سه شنبه در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل، بزرگترین گردهمایی سالانه رهبران جهان که اکنون در نیویورک در حال برگزاری است، با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه دیدار و گفتگو کرد.
بنا به این گزارش، آقای لاپید در جریان ملاقات با رئیس جمهوری ترکیه از احیای کامل روابط دیپلماتیک میان دو کشور ابراز خرسندی کرده است.
صحنه ای که لاپید، نخست وزیر موقت اسرائیل تا انتخابات جدید در ماه نوامبر، به گرمی به اردوغان خوش آمد می گوید، می تواند اعتبار دیپلماتیک او را به عنوان جایگزینی برای بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر سابق اسرائیل، تقویت کند. نتانیاهو خود را یک دولتمرد در سطح جهانی معرفی کرده است، اما روابط با ترکیه در طول بیش از یک دهه قدرت او بدتر شده است.
این دیدار و استقبال گرم یائیر لاپید که تا انتخابات ماه نوامبر به صورت موقت نخست وزیر اسرائیل است از ملاقات با رئیس جمهوری ترکیه بنا به آنچه در گزارش آسوشیتدپرس آمده میتواند اعتبار دیپلماتیک او را به عنوان جایگزینی مناسب برای بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر سابق این کشور، تقویت کند.
نویسنده این گزارش در ادامه یادآورمیشود با آنکه نتانیاهو خود را یک دولتمرد در سطح جهانی معرفی کرده اما روابط اسرائیل با ترکیه در طول بیش از یک دهه زمامداری او تیره و پرتنش شده بود.
رجب طیب اردوغان از زمانی که نتانیاهو سال گذشته قدرت را ترک کرد، تمایل بیشتری برای گرمتر شدن روابط کشورش با اسرائیل نشان داد.
در طول سالها روابط تیره ترکیه با اسرائیل، آقای اردوغان عمدتا منتقد صریح سیاستهای اسرائیل در قبال فلسطینیها بود.
از سوی دیگر، اسرائیل نیز در این دوران همواره از روابط نزدیک ترکیه با گروه شبهنظامی مقاومت فلسطین، حماس که کنترل نوار غزه را در دست دارد، انتقاد کرده بود.
این دو قدرت منطقهای سال ۲۰۱۰ میلادی در پی حمله نیروهای اسرائیلی به یک ناوگان حامل کمکهای بشردوستانه برای فلسطینهای محاصره شده در نوار غزه روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و سفرای مربوطه را از کشورهای یکدیگر خارج کردند.
دو کشور که به رغم تنشهای سیاسی از روابط تجاری خوبی برخوردار هستند در ماههای اخیر و بویژه پس از سفر اسحاق هرتزوگ، رئیس جمهوری اسرائیل به ترکیه در ماه مارس به سمت بهبود روابط گام برداشتند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در ادامه این گزارش آورده است که این دو کشور همچنین دارای منافع استراتژیک مختلفی از جمله مهار ایران هستند.
بر اساس بیانیه دفتر نخست وزیری اسرائیل، یائیر لاپید در جریان دیدار خود با اردوغان از همکاری اطلاعاتی وی در زمینه تلاشهای ایران برای انجام حملات برضد شهروندان اسرائیلی در ترکیه تشکر کرد.
در این بیانیه آمده است که رهبران دو کشور همچنین در مورد همکاری در زمینه انرژی بحث و تبادل نظر کردند. اردوغان در این دیدار نسبت به تمایل کشورش برای بهره برداری از میادین گاز طبیعی دریایی اسرائیل در دریای مدیترانه ابراز علاقه کرده است.