مرگ مهسا امینی اکنون به مهمترین موضوع شبکههای اجتماعی و رسانههای فارسی زبان غیر رسمی در ایران و خارج از کشور تبدیل شده و بر اساس برخی ارزیابیها حجم واکنشها به این موضوع حیرت انگیز و کم سابقه است.
مرگ مهسا امینی، دختر جوانی که به شکلی مشکوک پس از دستگیری توسط گشت ارشاد و الزام به شرکت در جلسات توجیهیِ حجاب جان خود را از دست داد واکنشهای زیادی را در داخل و خارج ایران به همراه داشته است.
اغلب واکنشها علاوه بر ابراز تاسف، خشم و انزجار از ماجرای غمبار مرگ این دختر جوان اهل سقز که برای سفر خانوادگی و تفریحی به تهران آمده بود به نوعی ماهیت وجودی گشت ارشاد و نیز اجباری بودن حجاب برای زنان در ایران را دستمایه انتقادهای تند خود قرار دادهاند.
سیل واکنشها به مرگ مهسا امینی که پیکرش صبح روز شنبه ۲۶ شهریور در میان شعارهای ضد حکومتی از سوی جمعی از مشایعت کنندگان به خاک سپرده شد از همان دقایق ابتدایی تایید و انتشار خبر جان باختن وی، در فضای مجازی به راه افتاد و این روند همچنان ادامه دارد.
مرگ مهسا امینی اکنون به مهمترین موضوع شبکههای اجتماعی و رسانههای فارسی زبان غیر رسمی در ایران و خارج از کشور تبدیل شده و بر اساس برخی ارزیابیها حجم واکنشها به این موضوع حیرت انگیز و کم سابقه است. این موضوع بازتاب گسترده ای هم در رسانه های غیرفارسی داشته است.
واکنشهای مختلف داخلی و خارجی به مرگ دختر جوان کرد پس از دستگیری و بازداشت موقت توسط گشت ارشاد را در این گزارش دنبال کنید.
وحیدی: تاکنون گزارشی از ضرب و شتم «مهسا امینی» دریافت نشده است
احمد وحیدی، وزیر کشور، نهادی که نیروی انتظامی زیرمجموعه آن است در گفتگو با خبرنگار تلویزیون دولتی ایران اعلام کرد که هنوز گزارشی دال بر تایید ضرب و شتم مهسا امینی، دختر جوان جان باخته پس از بازداشت موقف از سوی گشت ارشاد دریافت نکرده است.
وی با تاکید بر اینکه پزشکی قانونی پس از نمونهبرداریهای لازم اجازه دفن را صادر کرده و بررسیهای لازم در این زمینه در حال انجام است، گفت: «این بررسیها دقیق، عمیق و همه جانبه است بنابراین باید منتظر این باشیم تا پزشکی قانونی به جمعبندی برسد و نظر نهایی خود را ارائه کند.»
وزیر کشور ایران در خصوص احتمال ضرب و شتم مهسا امینی پس از بازداشت توسط گشت ارشاد گفت: چند بانو پرسنل رسمی فراجا در آنجا هستند و اساسا وسیلهای برای ضرب و شتم وجود ندارد.
مهدی کروبی: نباید شرع، قانون و اخلاق در راستای حاکمیت فردی ذبح شود
مهدی کروبی، از رهبران جنش اعتراضی به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ موسوم به جنبش سبز در واکنش به مرگ مهسا امینی بیانیهای منتشر کرد.
آقای کروبی در این بیانیه ضمن انتقاد از مواضع و رویکرد علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در مخالفت با پایان یافتن سیاستهای قهرآمیز و برخورد با زنان و دختران در خیابانها نوشت: «این کشور ملک طلق یک فرد نیست و بنا نیست همه چیز از جمله شرع، قانون و اخلاق در راستای حاکمیت فردی ذبح شود.»
رئیس سابق مجلس شورای اسلامی که پیش از این نیز اجباری کردن حجاب پس از انقلاب را نادرست و سیاسی خوانده بود در این بیانیه تصریح کرد: «در چند دهه گذشته دلسوزان این کشور بارها از آثار منفی برخوردهای خیابانی با زنان و دختران جوان و سیاست های شکست خورده حکومت در این زمینه سخن گفتند و خواستار اصلاح شیوه های ناصواب گذشته شدند لیکن مخالفت صریح آقای خامنه ای نه تنها امکان تغییر و اصلاح اساسی در این زمینه را مسدود کرد بلکه با تضعیف نهادهای قانونی و حذف نيروهاى توانمند بستری برای تندروی جريان هاى وابسته به حاکمیت فراهم کردند. این شیوه حکمرانی عوارض سنگینی را عرصه هاى داخلی و بین المللی بر کشور و مردم تحمیل کرده است.»
وی در پایان از «مردم عزیز، شخصیتها و جریانهای سیاسی» خواست تا برای ممانعت از تکرار «این نوع جنایتها، تحقیرها و آزار و اذیت زنان و دختران» این موضوع را تا پایان یافتن روشهای غیر شرعی و غیر انسانی پیگیری کنند.
گزارشگر سازمان ملل: باید علیه حجاب اجباری قطعنامه تصویب شود
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در واکنش به مرگ مهسا امینی خواستار تصویب قطعنامهای در این نهاد بینالمللی برای محکومیت حجاب اجباری در ایران شد.
وی مرگ این دختر جوان ایرانی پس از دستگیری توسط گشت ارشاد را نشانهای از نقض گسترده حقوق بشر در ایران دانست و گفت که جامعه بینالمللی باید رفتار مقامات ایرانی علیه زنان را به شدت محکوم کند.
شکایت بردن دختر آیتالله طالقانی به پدر
دختر آیتالله طالقانی نیز در واکنشی توام با خشم نسبت به این واقعه از شرایط به وجود آمده در ایران علیه زنان در پی اجباری شدن حجاب به شدت انتقاد کرد و گلایه از وضع موجود را با پدرش در میان گذاشت.
وی با انتشار توئیتی در این خصوص نوشت: از این ظلمی که به مردم مان می رود پدرم به تو شکایت آورده ام.
️اعتراض کتایون ریاحی به گشت ارشاد با برداشتن حجاب
بعد از شبنم فرشادجو که در اعتراض به مرگ مهسا امینی پس از برخورد گشت ارشاد با وی روسری خود را برداشت و کشف حجاب کرد، کتایون ریاحی، دیگر بازیگر زن سینمای ایران با اقدامی مشابه به شدت گشت ارشاد و نحوه برخورد با زنان ایرانی را به باد انتقاد گرفت.بازیگر ایرانی که دیروز به دلیل اعتراض به قتل مهسا امینی کشف حجاب کرد، حالا کتایون ریاحی بازیگر مهشور و شناخته شده کشورمان که در سریال «یوسف پیامبر» نقش زلیخا را ایفا کرده بود نیز کشف حجاب کرد و عکسی را در شبکه اجتماعی خود منتشر کرد.
وی با انتشار چندین استوری در صفحه اینستاگرام خود ضمن به اشتراک گذاشتن عکس مهسا امینی از عباراتی همچون «تمام پیغمبران خدا به خود لرزیدند»، «درد مشترک مرا فریاد کنید» و «کثافت گشت ارشاد را جمع کنید» برای ابراز خشم خود استفاده کرد و در یکی از پستها بدون روسری ظاهر شد.
وریا غفوری: گلرنگ شد در و دشت ، از اشکباری ما
وریا غفوری و پژمان منتظری، بازیکنان سابق باشگاه استقلال تهران نیز در استوریهای جداگانه به این ماجرا واکنش نشادن دادند.
حساب اینستاگرامی وریا غفوری اما پس از آنکه وی سروده «گلرنگ شد در و دشت ، از اشکباری ما» از فرخی یزدی را در اعتراض به مرگ مهسا امینی به اشتراک گذاشت از دسترس خارج شد.
پژمان منتظری نیز با انتشار یک استوری در اینستاگرام با مضمون «برکت از این مملکت رفته چون زیر این خاک پر از جنازههای بی گناهه» اعتراض خود را به این ماجرا نشان داد.
حزب ندای ایرنیان خواستار استفعای وزیر کشور شد
حزب ندای ایرانیان که از آن به عنوان یک تشکیلات اصلاحطلب نام میبرند با انتشار مطلبی در اینستاگرام در واکنش به مرگ مهسا امینی خواستار استعفای وزیر کشور و فرمانده نیروی انتظامی شد.
ابراز همدردی سام اصغری با خانواده مهسا امینی
سام اصغری، مدل و بازیگر ایرانی-آمریکایی و همسر بریتنی اسپیرز با انتشار ویدیو و متنهایی در صفحه اینستاگرام خود نسبت به واقعه مرگ مهسا امینی واکنش نشان داد.
مجمع روحانیون مبارز: نگذارید خود این دختر مظلوم پایمال شود
مجمع روحانیون مبارز در واکشن به مرگ مهسا امینی با انتشار متنی نوشت: «عامل مرگ مهسا امینی هر چه باشد از مسئولیت عاملان و آمران این فاجعه نمیکاهد.»
در این پیام تاکید شده است: «به نام نهی از منکر مرتکب صدها منکر میشوند و تیشه بر ریشه دین میزنند. معلوم نیست چه دستهایی در کار است تا حقوق اولیه شهروندان را تضییع و بر اندام اسلام محمدی پوستینی وارونه بپوشانند.»
این مجمع سپس از قوای سه گانه میخواهد که «نگذارند خون مظلومانی مانند این دختر مظلوم هدر برود.»
حسین علایی: عملکرد «گشت اجبار» باید ارزیابی شود
حسین علایی از فرماندهان سابق سپاه در دوران جنگ در واکنش به مرگ مهسا امینی خواستار بازنگری در ماهیت و عملکرد گشت ارشاد شد که در پست خود از آن به عنوان «گشت اجبار» یاد کرده است.
وی در ادامه گفته است که کشته شدن مهسا امینی توسط گشت اجبار فاجعه کهریزک و ماجرای ستار بهشتی را به یاد همگان میآورد.
آقای علایی سپس از نمایندگان مجلس خواسته است قوانینی که باعت چنین رفتارها و فجایعی میشود را بازنگری کنند.
حاکم شرع کردستان: عامل یا عاملان این جنایت باید در ملأعام به سزای عمل ننگین خود برسند
حسن امینی، حاکم شرع کردستان با انتشار اطلاعیهای نسبت به کشته شدن مهسا امینی واکنش نشان داد و نوشت: «مردم با قاطعیت تمام، از همهی مسئولینِ کشور انتظار دارند هر چه زودتر عامل یا عاملان این جنایت را در ملأعام به سزای عمل ننگین خود رسانیده، و با الغای گشت ارشاد و نهادهای سرکوبگر مشابه، مردم و بخصوص جوانان را از اذیت و آزار آنان نجات داده و دین پاک اسلام را از بدنامی بیشتر برهانند.»
وی سپس تاکید کرد: «کسانی که قدرت جلوگیری از تجاوز و جنایت دیگران را داشته باشند، یا بعد از وقوع هر جنایتی، بتوانند جنایتکاران را مجازات کنند، با این وجود ساکت بنشینند و اقدام نکنند، در آن ستمها و جنایتها سهیم میباشند.»