آنتونیو گوترش از همه دولتها خواست که بیش از حد تعیین شده از سود شرکتهای بزرگ نفت و گاز مالیات اخد کنند و بودجه حاصل از آن را به حمایت از آسیبپذیرترین افراد در این دوران سخت اختصاص دهند.
دبیر کل سازمان ملل متحد روز چهارشنبه از آنچه وی آن ار «حرص و طمع مضحک و لجام گسیخته» شرکتهای بزرگ نفت و گاز خواند به شدت انتقاد کرد.
آنتونیو گوترش غولهای انرژی را به جهت کسب سودهای بی سابقه از بحران انرژی که تبعات سنگین آن بر گرده فقیرترین مردم جهان سنگینی میکند مورد انتقاد قرار داد و گفت آنها در عین حال «خانه ما را هم ویران می کنند.»
آقای گوترش با اشاره به منافع به دست آمده از آشفته بازار انرژی توسط غولهای بزرگ نفت و گاز جهان تصریح کرد: این که بزرگترین شرکتهای انرژی در سه ماهه اول سال مجموعاً نزدیک به ۱۰۰ میلیارد دلار سود کسب کردهاند، «غیر اخلاقی» است .
او از همه دولتها خواست که بیش از حد تعیین شده از این سودها مالیات اخد کنند و بودجه حاصل از آن را به حمایت از آسیبپذیرترین افراد در این دوران سخت اختصاص دهند.
آنتونیو گوترش از همه مردم جهان خواست تا این پیام را به صنعت سوخت فسیلی، تامین کنندگان مالی آن و بهرهبردارانش ارسال کنند که حرص و طمع مضحک و لجامگسیخته غولهای نفتی «فقیرترین و آسیب پذیرترین افراد را تحت فشار قرار میدهد و همزمان تنها خانه مشترک ما، کره زمین را ویران می کند.»
دبیر کل سازمان ملل متحد که در جریان یک کنفرانس خبری سخن میگفت به گزارش «گروه واکنش جهانی به بحران» اشاره کرد که وی برای مقابله با بحرانهای سه گانه غذا، انرژی و مالی در شرایط سخت کنونی تشکیل داده بود.
به گفته آقای گوترش این بحرانها به ویژه کشورهایی را آزار میدهد که برای جبران خسارتهای سنگین ناشی از همهگیری کووید-۱۹ مبارزه میکنند و یا تحت تأثیر تبعات مخرب جنگ در اوکراین هستند.
آنتونیو گوترش به خبرنگاران گفت: ما در زمانی شاهد سودهای بیش از حد و همراه با رسوایی صنعت نفت و گاز هستیم که همگی ( به دلیل تورم ۷ تا ۸ درصدی) در حال زیان دهی و تحت فشار اقتصادی هستیم.
وی در این خصوص تصریح کرد: «هیچ چیز پسندیدهتر از وضع مالیات بر سود بیش از حد ... و توزیع آن پول بین آسیبپذیرترین خانوادهها نخواهد بود.»
گروه واکنش جهانی به بحران پیشتر توصیههایی در مورد موضوعات مرتبط با مواد غایی و امور مالی ارائه کرده و آقای گوترش نیز با اشاره به آنها گفت که معتقد است «در این خصوص بهویژه در زمینه مواد غذایی پیشرفتهایی داشتهایم.»
این گزارش که روز چهارشنبه منتشر شد به طور کلی بر بحران انرژی متمرکز است. دبیر کل سازمان ملل متحد گفت که هدف اولیه وی دستیابی به توافقی شبیه آنچه است که پیشتر در زمینه صادرات غلات از اوکراین حاصل شده است.
این توافق تحت میانجیگری سازمان ملل متحد و کشور ترکیه میان روسیه و اوکراین به امضا رسید و متعاقب آن نخستین کشتی حامل غلات روز چهارشنبه یکی از بنادر اوکراین را ترک کرد و پس از بازرسی سه ساعته از طریق آبهای ترکیه راهی لبنان شد.
آقای گوترش گفت که موانع موجود بر سر راه ارسال غلات و کود به بازارهای جهانی در طول جنگ اوکراین باعث افزایش قیمت مواد غذایی شد.
اما به گفته دبیر کل سازمان ملل متحد، از زمانی که مذاکرات در مورد برداشتن موانع بر سر راه صادرات غلات پیش رفت قیمتها با افت قابل توجهی همراه شد و امروز به شرایط قبل از جنگ بازگشته است.
دبیر کل سازمان ملل متحد افزود: «اما این بدان معنا نیست که نان در نانواییها به قیمت قبل از جنگ باشد، زیرا عوامل دیگری از جمله هزینه های حمل و نقل و بیمه و اختلالات در زنجیره تامین در افزایش قیمت کالاها نقش دارند.»
ربکا گرینسپان، رئیس بخش بازرگانی سازمان ملل، که وظیفه هماهنگی گروه بحران را برعهده داشته است نیز در این کنفرانس خبری گفت: قیمت گندم تقریباً ۵۰ درصد از زمان اوج خود کاهش یافته، قیمت ذرت و کود در ماه گذشته تقریباً با کاهش ۲۵ درصدی همراه بوده و نفت خام نیز در حال حاضر حدود ۹۳ دلار در هر بشکه در مقایسه با ۱۲۰ دلار برای هر بشکه در ماه ژوئن است.
وی که به صورت ویدیو کنفرانس از ژنو با خبرنگاران سخن میگفت، یادآور شد: «فقط بهای گاز طبیعی نسبت به روند کاهش قیمتها مقاومت کرده و همچنان نسبت به یک ماه پیش بالاتر است.»
رئیس بخش بازرگانی سازمان ملل متحد گفت که کاهش قیمت ها «خبر خوبی» است، اما به جهت آنکه از مدتها قبل به مدت طولانی بالا بوده، پیشبینیها برای فقر شدید و ناامنی غذایی از ماه ژوئن به این سو به ترتیب با افزایش ۷۱ و ۴۷ میلیون نفری همراه بوده است.
یکی دیگر از توصیههای کلیدی گروه بحران به ویژه به کشورهای ثروتمند و توسعهیافتهتر در زمینه صرفه جویی در مصرف انرژی است.
گروه واکنش جهانی به بحران از این کشورها میخواهد استفاده از دستگاههای تهویه مطبوع و گرمایش را تا حد امکان کاهش دهند و تا آنجا که ممکن است برای صرفهجویی بیشتر در زمینه انرژی از حملونقل عمومی استفاده کنند و « راهحلهای مبتنی بر طبیعت» را در پیش گیرند.