بنا به ادعای مقامات قضایی ایالات متحده این هواپیمای باری پیش از این در تملک یکی از شرکتهای خطوط هوایی ایران بوده که با «گروههای تروریستی» ارتباط داشته است.
وزارت دادگستری ایالات متحده آمریکا روز سهشنبه اعلام کرد که در نظر دارد یک هواپیمای باری زمینگیر شده در آرژانتین را که پیشتر به یک شرکت هواپیمایی تحت تحریم ایران تعلق داشته مصادره کند.
بنا به ادعای مقامات قضایی ایالات متحده این هواپیمای ونزوئلایی پیش از این در تملک یکی از شرکتهای خطوط هوایی ایران بوده که با گروههای تروریستی ارتباط داشته است.
هواپیمای یاد شده به همین بهانه اوسط ماه ژوئن با ۱۹ خدمه از جمله ۱۴ ونزوئلایی و پنج ایرانی در یکی از فرودگاههای بینالمللی اطراف بوئنوس آیرس، پایتخت آرژانتین توقیف و زمینگیر شد.
در همین راستا اجازه خروج به این هواپیما داده نشد و گذرنامههای ۱۹ خدمه آن توسط مقامات امنیتی آرژانتین ضبط شد.
درخواست مصادره این هواپیمای خطوط هوایی ونزوئلا در حالی از سوی وزارت دادگستری ایالات متحده مطرح شده که یک قاضی آرژانتینی روز دوشنبه اجازه خروج ۱۲ عضو خدمه آن را صادر کرده بود.
فدریکو ویلنا، قاضی فدرال آرژانتین اما تاکید کرد که هفت خدمه دیگر این هواپیما از جمله چهار ایرانی و سه ونزوئلایی باید تا مشخص شدن نتیجه تحقیقات جاری در خصوص ارتباط احتمالی سرنشینان با گروههای مرتبط با تروریستها در کشور باقی بمانند.
درخواست ایالات متحده برای توقیف و مصادره هواپیمای ونزوئلایی روز سه شنبه به آرژانتین ارسال شد. این در حالیست که دادگاه فدرال ناحیه کلمبیا در ایالات متحده ماه گذشته میلادی با صدور حکمی اعلام خواستار آن شده بود که این هواپیما با توجه به آنکه در آمریکا ساخته شده به دلیل «نقض قوانین نظارت و کنترل بر صادرات» توقیف و مصادره شود.
این هواپیما بنا به ادعای وزارت دادگستری ایالات متحده از شرکت هواپیمایی ایرانی ماهان ایر که مقامات آمریکایی معتقدند با نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران برای حمل سلاح همکاری دارد به شرکت امتراسور، از زیر مجموعههای خطوط هوایی دولتی ونزوئلا موسوم به کانویاسا منتقل شده است.
گفتنی است که ماهان ایر، مالک پیشین هوایپمای توقیف شده در آرژانتین و کانوسایا از شرکتهای دولتی خطوط هوایی ونزوئلا که امتراسور، مالک جدید این هواپیما از زیرمجموعههای آن است هر دو تحت تحریم ایالات متحده قرار دارند.
ایالات متحده می گوید که انتقال هواپیمای یاد شده به شرکت ونزوئلایی در اکتبر گذشته بدون مجوز قبلی واشنگتن صورت گرفته و ماهان ایر در این زمینه بخشنامه صادر شده در سال ۲۰۰۸ توسط وزارت بازرگانی ایالات متحده را که به طور دورهای مورد تمدید قرار گرفته نقض کرده است.
وزارت دادگستری آمریکا همچنین معتقد است که این هواپیما متعاقباً بدون تایید ایالات متحده بین کاراکاس، تهران و مسکو انتقال داده شده است.
متیو اولسن، رئیس بخش امنیت ملی وزارت دادگستری در بیانیهای گفت: «وزارت دادگستری معاملاتی را که تحریمها و قوانین صادراتی ما را نقض کند، بر نخواهد تافت.»
وی در این خصوص تاکید کرد: ایالات متحده ضمن همکاری با شرکای خود در سرتاسر جهان، به دولتها و نهادهای تحت حمایت دولتی که به دنبال فرار از تحریمها و نظام کنترل صادراتی ما هستند اجازه نخواهیم داد تا فعالیتهای شرورانه خود را پیش ببرند.»
این پرونده با توجه به طرح ادعاهایی مبنی بر این که هواپیمای توقیف شده عملیات اطلاعاتی ایران را در منطقه پوشش میداده توجه بسیاری از کشورهای آمریکای جنوبی و همچنین ایالات متحده و اسرائیل را به خود جلب کرد؛ این در حالیست که ایران و ونزوئلا به شدت ادعای یاد شده را رد می کنند.
این موضوع همچنین به کانون توجه نمایندگان کنگره آمریکا تبدیل شده است. گفتنی است که دوازده سناتور جمهوریخواه آمریکایی روز ۲۶ ژوئیه با ارسال نامهای به دادستان کل ایالات متحده، وزارت دادگستری این کشور را به همکاری نکردن با مقامات آرژانتینی برای پیشبرد بهتر تحقیقات مرتبط با هوایپمای ونزوئلایی و بویژه سهلانگاری در بررسی نقش ایران متهم کردند.
وزارت بازرگانی ایالات متحده روز سه شنبه رسما ضمن آغاز روند قانونی برای مصادره هواپیمای ونزوئلایی، اعلام کرد که امتیازات صادراتی امتراسور، شرکت مالک این هواپیما را به مدت ۱۸۰ روز به حالت تعلیق در میآورد.
دولت اسراییل نیز آرژانتین را به دلیل زمین گیر کردن هواپیما مورد تمجید قرار داده و مدعی شده است که دست کم برخی از خدمه ایرانی «مستقیماً در قاچاق اسلحه به سوریه و سازمان تروریستی حزب الله لبنان دست داشته اند».
غلامرضا قاسمی، خلبان ایرانی این هواپیما از جمله هفت خدمهای است که دولت و دستگاه قضایی آرژانتین اجازه خروج از کشور را به آنها نداده است.
به گزارش آسوشیتدپرس، قاسمی فرمانده سابق سپاه پاسداران ایران و همچنین سهامدار و عضو هیئت مدیره شرکت هواپیمایی «قشم فارس ایر» است که وزارت خزانه داری آمریکا آنرا تحت کنترل و زیر مجموعه ماهان ایر میداند و به ادعای مقامات آمریکایی به نیروی قدس سپاه پاسداران خدمات ارائه میکند.