هواپیما بهدلیل رفتار مشکوک در کانون توجه قرار گرفت اما در بازرسیها هیچ چیزی یافت نشد، با این وجود تعداد بالای خدمه توجه مقامات را به خود جلب کرد. رسانههای آرژانتین این ادعا را مطرح کردهاند که اتباع ایرانی هواپیما احتمالا اعضای سپاه قدس پاسداران هستند. ایران میگوید گذرنامه آنها توقیف شده است.
بهگزارش پایگاه خبری سیمپل فلایینگ یک فروند هواپیمای باری متعلق به شرکت ماهان که در اجاره ونزوئلا بوده از ابتدای ماه جاری میلادی در آرژانتین زمینگیر شده است.
بر اساس این گزارش هواپیمای بویینگ مدل ۳۰۰-۷۴۷ ام روز ششم ژوئن در فرودگاه مینیسترو پیستارینی بوینوس آیرس فرود آماده اما مقامات آرژانتین اجازه ترک فرودگاه را صادر نکردند.
گفته میشود که از مجموع ۱۶ خدمه هواپیما، ۷ نفر ایرانی و ۹ تن دیگر ونزوئلایی بودهاند.
این هواپیما متعلق به شرکت ایرانی ماهان ایر و در اجاره شرکت ونزوئلایی ایمتراسور بوده است. ایمتراسور زیرمجموعه شرکت دولتی کونویاسای ونزوئلا است و پروازهای باری را انجام میدهد.
این هواپیما یکی از سه هواپیمایی است که ونزوئلا از شرکت ماهان ایر ایران اجاره کرده است.
بر اساس اطلاعات موجود هواپیمای توقیف شده تا کنون از مبدای ونزوئلا به صربستان، مکزیک، روسیه، بلاروس، پاراگوئه و آروبا پرواز کرده است.
نخستین بار توجهها به این هواپیما روز ۱۳ مه در فرودگاه سیوداد دل استه پاراگوئه جلب شد. درآن زمان یک مقام پاراگوئه گفت که اطلاعاتی که به فرودگاه داده شد نشان میداد هواپیما ۱۸ خدمه دارد که ۷ تن آنها ایرانی و ۱۱ نفر دیگر ونزوئلایی بودند در حالی که «این پروازها معمولا با ۶ تا ۷ خدمه پرواز میکنند.»
چند هفته بعد این هواپیما از مبدای مکزیکو به سمت بوینوس آیرس با توقف در کاراکاس پرواز میکند اما به دلیل بدی آب و هوا مسیر خود را به سمت کوردوبا در آرژانتین تغییر میدهد.
بهگفته مقامات آرژانتین هواپیما در مسیر کوردوبا-بوینوس آیرس سیستم ترابریکننده (ترانسپورتر) خود را خاموش میکند میکند که این اقدام بهعنوان «رفتار مشکوک» تلقی میشود چراکه «نشان میداد هواپیما نمیخواهد در آسمان آرژانتین ردیابی شود.»
هواپیما نهایتا در فرودگاه بینالمللی مینیسترو پیستارینی به زمین مینشیند و در بازرسی از آن هیچ چیز مشکوکی یافت نمیشود اما تعداد بالای خدمه توجه مقامات را به خود جلب میکند. برخی رسانههای آرژانتین این ادعا را مطرح کردهاند که اتباع ایرانی هواپیما احتمالا اعضای سپاه قدس پاسداران هستند.
بر اساس اطلاعات هوایی موجود ۲ روز بعد یعنی روز ۸ ژوئن فرودگاه را ترک میکند اما نیم ساعت بعد به دلائل نامعلوم دوباره به فرودگاه بازمیگردد و از آن زمان تا کنون زمینگیر شده است.
رسانههای محلی میگویند که خدمه پرواز میتوانند کشور را ترک کنند اما به دلیل تحریمهای احتمالی آمریکا هیچ شرکتی حاضر به ارائه خدمات و سوخت به هواپیما نیست. در مقابل خبرگزاری ایسنا ادعا کرده است که گذرنامه هفت خدمه ایرانی و ۹ ونزوئلایی توقیف شده و آنها قادر به خروج از کشور نیستند.
ایسنا همچنین به نقل از روابط عمومی هواپیمایی ماهان نوشته است: «مالکیت این هواپیما یک سال است که واگذار شده و به یک شرکت ونزوئلایی فروخته شده است و در اجاره شرکت هواپیمایی نیست. توقیف این هواپیما با نام هواپیمایی ماهان اهداف سیاسی دارد. خدمهی این پرواز نیز در اختیار شرکت هواپیمایی ونزوئلایی بوده و هیچ ارتباطی با هواپیمایی ماهان ندارد.»