مهدی رضایی، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر خراسان رضوی از فعالیت «۱۰۸ تیم ۳ نفره » با عنوان «ارزیابان عفاف و حجاب» در دو هفته گذشته در این استان خبر داد. آیا این بهمعنی تشدید سختگیریها در ایران است؟
مهدی رضایی، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر خراسان رضوی از فعالیت «۱۰۸ تیم ۳ نفره » با عنوان «ارزیابان عفاف و حجاب» در دو هفته گذشته در این استان خبر داد.
به گفته دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر خراسان رضوی، تاکنون ۷۶۰ مکان در مشهد مورد بازدید قرار گرفته و ۳۵ مورد تخلف به صورت محرمانه به مدیران ادارت ارسال شده است. آقای رضایی همچنین از شمار محدودی تنش در کل این بازدیدها خبر داد.
او با بیان اینکه همه مکانها از جمله درمانگاهها، داروخانهها، ادارات، سازمانها، بانکها و دفاتر پیشخوان دولت مورد بازدید قرار میگیرند، گفت که مشکلی در تامین نیروی انسانی بازرسان و ارزیابان وجود ندارد و چنانچه نیاز باشد میتوانند این ۱۰۸ تیم را افزایش دهند.
در روزهای گذشته برخی از کاربران شبکههای اجتماعی از تشدید حضور ماموران گشت ارشاد در شهرهای مختلف ایران و برخورد با شهروندان ایرانی خبر دادهاند.
خبرگزاری ایسنا در گزارشی از آغاز به کار قرارگاهی به نام «۲۱ تیر» در هفته سوم خرداد ماه در خراسان رضوی خبر داده که بنا دارد با ابلاغ شاخصهای عفاف و حجاب به دستگاهها و نظارت بر حسن اجرای آنها تا بیست و یکم تیر ماه که روز عفاف و حجاب است، «بهبود وضعیت حجاب و عفاف در دستگاهها» را پیگیری کند.
متولیان عفاف و حجاب و جوراب زنان، شلوار مردان و عکس پروفایل در شبکههای اجتماعی
بر اساس متن مکتوبی که «قرارگاه ۲۱ تیر» منتشر کرده است، حجاب برای خانمها شامل ویژگیهایی در چادر و مقنعه، مانتو، شلوار، جوراب، کفش و رنگ لباس است و برای آقایان هم آنها نباید از کروات، پاپیون و سایر نمادهای غربی، تیشرت، پیراهن تنگ و کوتاه، لباسهای بدننما و وصلهدار، طلا و زیورآلات و شلوارهای زیپدار استفاده کنند.
«عدم استفاده از عکسهای غیرمجاز و بدون پوشش اسلامی در فضای مجازی به عنوان عکس پروفایل، خودداری از به کارگیری بانوان در پست و محلهای سازمانی ویژه آقایان و برعکس، به کارگیری منشی و یا مسئول دفتر مرد برای مدیران مرد و زن برای مدیران زن» از مهمترین ویژگیهایی است که در طرح «قرارگاه ۲۱ تیر» ذکر شده است. همچنین در تبصرهای در این طرح آمده است که به کارگیری منشی زن بدحجاب تخلف مضاعف محسوب میشود.
در هر حال دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر خراسان رضوی گفته است که «قرارگاه ۲۱ تیر» در قالب دستورالعملهای کشوری فعالیت میکند و سازمانهای نظارتی و بسیج کارمندان از جمله دستگاههایی هستند که در این زمینه با ستاد امر به معروف و نهی از منکر همکاری دارند.
به توییتر یورونیوز فارسی بپیوندید
او همچنین خبر داد: «از آنجا که برخی افراد از بازرسی حضوری خوششان نمیآید و ممکن است مثلا مرخصی بگیرند تا آن روز در مجموعه حضور نداشته باشند، در دستورالعملهای کشوری پیشبینی شده است که نظارت غیرمحسوس هم وجود داشته باشد تا موردی مغفول نماند.»
مرکز پژوهشهای مجلس ایران در سال ۲۰۱۸ میلادی (۱۳۹۷ شمسی) در گزارشی با عنوان «عوامل موثر بر اجرایی شدن سیاستهای حجاب و راهکارهای پیشرو»، اعلام کرده بود که جامعه بیش از گذشته مخالف گشت ارشاد است. نویسندگان این گزارش از گشت ارشاد به عنوان «تجربه ناموفق» و «اثرگذاری کم» یاد کرده بودند.