الجزایر سیاست تمرکز بر «کارآفرینی» به جای تلاش برای استخدام شدن و تحصیل در خارج با هدف بازگشت به کشور را در میان جوانان دنبال میکند.
در این قسمت از برنامه «فردای الجزایر» تلاش این کشور برای تضمین رشد اقتصادی خود به کمک توسعه انسانی و آموزش بررسی شده است.
در آستانه استقلال الجزایر یعنی شصت سال پیش تنها چند صد دانشجو در دانشگاه مرکزی الجزیره تحصیل میکردند. این موسسه تنها دانشگاه الجزایر محسوب میشد و زبان آموزشی آن فرانسه بود. الجزایر امروز دهها دانشگاه و مرکز پژوهشی با نیم میلیون دانشجو دارد.
یکی از اولویتهای الجزایر پس از استقلال مقابله با بیسوادی گسترده در این کشور بود. در سال ۱۹۶۲میلادی تخمین زده میشد که ۸۵ درصد جمعیت سواد خواندن و نوشتن ندارند. نرخ باسوادان در میان ۱۵ تا ۲۵ سالههای الجزایر به کمک آموزش رایگان و اجباری به بیش از ۸۱ درصد رسید، این رقم اکنون نزدیک به ۱۰۰ درصد است.
اولویت دیگر الجزایر کمک به شهروندان برای پذیرش مسئولیت توسعه اقتصادی بود. اسکار نیمایر، معمار برزیلی دانشگاه هواری بومدین در الجزایره را طراحی کرد. بیش از ۱۰۰ هزار فارغ التحصیل این دانشگاه اکنون در الجزایر و سراسر جهان مشغول به کار شدهاند.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
جمالالدین اکرتش، رئیس دانشگاه علوم و فناوری هواری بومدین میگوید: «در ابتدا دو هزار دانشجو اینجا بودند. آنها مدتی طولانی نقش آموزش مدیران را برعهده داشتند. اکنون ۵۰ هزار دانشجو داریم.»
او درباره افزایش شمار زنان دانشجو نیز میگوید: «شاهدیم که نزدیک به ۶۰ درصد دانشجویان را زنان تشکیل میدهند. این تازگی دارد زیرا به یاد دارم که این رقم در دهههای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ در علوم پایه و فناوری از ۱۰ درصد فراتر نمیرفت.»
رئیس دانشگاه علوم و فناوری هواری بومدین درباره آینده آموزش عالی در الجزایر اظهار داشت: «درباره کسب و کار، شرکتهای نوظهور و مراکز رشد علمی سخن زیادی به میان میآید. موسسه ما از یک سو با تعامل با بخش اقتصادی و اجتماعی جامعه به این موضوعات توجه نشان خواهد داد و از سوی دیگر ذهنیت دانشجویان را تغییر خواهیم داد. با گفتن اینکه شما باید ثروت بیافرینید نه اینکه دنبال شغل باشید.»
تمرکز بر «کارآفرینی» به جای استخدام شدن
ایده کارآفرینی و به دنبال کسب و کار خود بودن در ۷۳ آزمایشگاه پژوهشی دانشگاه علوم و فناوری هواری بومدین گسترش یافته است.
ریم عرابدیو، دانشجوی داروشناسی که در حال آزمایش یک کرم زیبایی است میگوید: «به کمک این برنامه آموزشی شاید بتوانم روزی شرکت خودم را داشته باشم، کرم خودم را تولید کنم و همه آن را بخرند. این هدف من است.»
دوره کارشناسی حرفهای با کمک شرکتهای دولتی در الجزایر ایجاد شده است. دولت این کشور امیدوار است تا بتواند در منطقه حرف اول را در زمینه تولید دارو بزند.
کمال داود، شیمیدان الجزایری میگوید: «امروزه ما میتوانیم تا ۷۰ درصد از نیاز داخلی را با داروهای ژنریک تامین کنیم. به دنبال صدور به شرق یا غرب آفریقا هم هستیم.»
روحیه راه اندازی کسب و کار در میان دانشجویان الجزایری رو به افزایش است. امری که در دانشسرای عالی بازرگانی الجزایر هم بازتاب پیدا کرده است. رانیا گروه تجاری این موسسه را همراه با یک همدانشگاهیاش در سال اول تحصیل در سن ۲۰ سالگی پایه گذاشت. هر دو آنها اکنون رویای کسب و کار خودشان را دارند.
ایمن آیت حموده، دانشجو میگوید: «میخواهم در یک شرکت مشغول به کار شوم در چهار شرکت بزرگ و برتر! میخواهم در الجزایر کار صنعتی کنم و نگاهم هم به کشورهای منطقه ساحل است.»
رانیا بنزرهونی، دانشجو میگوید: «به نظرم بخش برگزاری جشن و رویداد خیلی رونق دارد. میخواهم اینجا در الجزایر سرمایهگذاری کنم زیرا قلمرو فرصتهایی است که در حال توسعه کامل هستند. خیلی علاقمندم که اینجا باشم و طرح خودم را برای آینده در الجزایر دنبال کنم.»
تحصیل در خارج با چه هدفی انجام میشود؟
دانشسرای عالی بازرگانی یک موسسه دولتی است که در سال ۲۰۰۴ با همکاری فرانسه پایه گذاری شد. این موسسه اکنون یکی از بهترین مراکز آموزشی آفریقا در زمینه بازرگانی است. دید باز به جهان از پایههای اصلی این موسسه است. بسیاری از دانشجویان آن تحصیلاتشان را در خارج ادامه میدهند.
کریم کیارد، مدیرکل دانشسرای عالی بازرگانی در الجزایر میگوید: «جا به جایی بخشی جدانشدنی از هر برنامه آموزشی و حرفهای است. ترک کشور برای بازگشت با کوله بار پر یکی از باورهای اصلی دانشجویان ما است. ما از دید باز به جهان هراسی نداریم. اثبات آن هم اینکه بسیاری از فارغ التحصیلان ما هنوز اینجا هستند و در مقامات بالا خدمت میکنند.»
یکی از چالشهای توسعه انسانی در الجزایر بدون تردید ایجاد فرصت حداکثری برای دانشجویان است تا در کشور خودشان ترقی کنند.