جلسه غیرعلنی شورای امنیت برای بررسی محدودیتهای طالبان علیه زنان

شورای امنیت سازمان ملل متحد روز پنجشنبه برای بررسی محدودیتهای طالبان علیه زنان نشست اضطرای غیرعلنی برگزار کرد.
نروژ که ریاست کنونی شورای امنیت را بر عهده دارد، در پیشنویس تهیه شده نسبت به ممنوعیت جدید برای خروج «غیرضروری» زنان از خانه و نیز پوشیدن لباسهای چادری (برقع) در انظار عمومی، ابراز نگرانی کرده است. این بیانیه همچنین خواستار تغییر سیاستهایی خواهد بود که حقوق زنان و دختران را محدود میکند.
پیش از این طالبان دختران را از رفتن به مدرسه بعد از کلاس ششم و زنان را از اکثر مشاغل منع کرده بودند و حتی امکان سوارشدن آنها به هواپیما بدون همراهی یکی از محارم مرد نیز ممنوع، و مردان و زنان تنها امکان حضور در پارکها آن هم در روزهای جداگانه را دارند.
معاون نماینده نروژ در سازمان ملل، پیش از جلسه شورای امنیت به خبرنگاران گفت که سیاستهای طالبان بهجای پرداختن به «وضعیت فاجعهبار اقتصادی و انسانی» افغانستان که حتی ممکن خواهد بود به «خشونت و افراطگرایی» هم منجر شود، بر سرکوب زنان و دختران متمرکز است.
ایرلند و مکزیک، رؤسای مشترک گروه غیررسمی کارشناسان شورای امنیت در امور زنان، روز پنجشنبه نامهای به اعضای این شورا ارسال کردند و تصمیم اخیر طالبان را «وحشتناک» خواندند. آنها گفتند که حاکمان کنونی افغانستان برای «ترویج، احترام یا حمایت از حقوق زنان و دختران، یا احترام به تعهدات بیشماری که در ماههای گذشته در قبال زنان افغان و جامعه جهانی داشتهاند» هیچ قصدی ندارند. همچنین در این نامه آمده است که این تصمیم طالبان «بیاعتنایی کامل به پیام صریح شورا را نشان میدهد که بر طبق آن، زنان میبایست در تمام جنبههای زندگی عمومی و سیاسی در افغانستان نقش کامل، برابر و معناداری ایفا کنند.»
نماینده ایرلند در سازمان ملل متحد نیز به خبرنگاران گفت که جامعه جهانی و شورای امنیت «مسئولیت اخلاقی دارند تا اقدامی انجام دهند» و سیاستهای طالبان که به دنبال حذف نیمی از جمعیت افغانستان است را محکوم کنند.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
باربارا وودوارد، نماینده بریتانیا در سازمان ملل متحد نیز گفت که در ۲۰ سال گذشته زنان «فرصتهایی برای تحصیل، کار، تصمیمگیری در مورد آینده خود و فعالیت در محیطهای فرهنگی» را داشتهاند. او گفت که قبل از تسلط طالبان ۳ میلیون و ششصد هزار دختر در مدارس افغانستان تحصیل میکردند، یکچهارم کرسیهای پارلمان افغانستان در اختیار زنان بود و آنها ۲۰ درصد نیروی کار این کشور را تشکیل میدادند. وی همچنین افزود: «اکنون طالبان به دنبال حذف همه اینها هستند» و تأکید کرد که زنان نباید «زندگی در حاشیه» را بپذیرند.
او پس از برگزاری جلسه غیرعلنی روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت که نمایندگان درباره فعالیتهای مأموریت سیاسی سازمان ملل متحد در افغانستان تبادل نظر کرده اند «اما واقعا بر وضعیت زنان و دختران متمرکز بودند.» خانم وودوارد در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا اعضای شورای امنیت بر سر بیانیه نهایی به اجماع خواهند رسید یا خیر، گفت: «امیدوارم بهزودی بتوانیم به متنی دست یابیم که بیانگر نگرانی و توافق جمعی ما در مورد تحولات اخیر باشد.»
روز شنبه، همزمان با اعلام احکام جدید طالبان آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در یادداشتی در توییتر از این اقدام طالبان ابراز نگرانی کرده و از آنها خواسته بود تا به تعهدات خود بر اساس مقررات بینالمللی حقوق بشر عمل کنند.