NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

«اِلف های» لیتوانی؛ داوطلبانی که می خواهند دنیای مجازی را از «خبرهای جعلی» روسیه پاک کنند

تظاهرات ضدجنگ در ویلنیوس پایتخت لیتوانی
تظاهرات ضدجنگ در ویلنیوس پایتخت لیتوانی Copyright AP Photo
Copyright AP Photo
نگارش از یورونیوز فارسی
تاریخ انتشار
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

گروهی از مردان و زنان لیتوانیایی پس از آغاز جنگ در شرق اوکراین در سال ۲۰۱۴ تحت نام «الف ها»، الهام گرفته از ارباب حلقه ها، گروهی تشکیل داده اند تا اطلاعات جعلی و پروپاگاندای کاخ کرملین را از دنیای مجازی حذف کنند.

آگهی

با آغاز جنگ بین جدایی طلبان حامی روسیه و ارتش اوکراین در سال ۲۰۱۴، گروهی از مردان و زنان از کشور کوچک لیتوانی، تصمیم گرفتند به کمک نیروهای اوکراینی در شرق بروند. اما نه در دنیای واقعی بلکه در دنیای مجازی.

این مردان و زنان که نام گروه خود را «اِلف ها» Elves  الهام گرفته از داستان تخیلی «ارباب حلقه ها» گذاشته اند هدف اصلی مبارزه خود را «مقابله با اخبار جعلی روسیه» گذاشته اند.. آنها در گفتگو با یورونیوز می گویند که انتخاب نام «الف ها» به این دلیل بود که نشان دهند «بی سروصدا در پشت صحنه جنگ به گروه حق طلب(اوکراین)» کمک می کنند.

رهبر آنها نام مستعار «هاوک» را انتخاب کرده است. اکثر این لیتوانیایی ها از نام های مستعار استفاده می کنند تا ردیابی شان برای ترول های روس دشوارتر شود.

AP Photo
سرباز لیتوانیایی در رژه ارتشAP Photo

رهبر «الف ها» معتقد است که تمام کشورهایی که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی از این کشور جدا شده اند در مقابل نفوذ روسیه امروز بسیار آسیب پذیر هستند.

لیتوانی که کمتر از سه میلیون نفر جمعیت دارد حدود ۳۰ سال پیش از اتحاد جماهیر شوروی جدا و مستقل شد.

آنها در سال ۲۰۰۴،‌ به اتحادیه اروپا و سازمان ناتو پیوستند.

هاوک، رهبر این گروه پیش از شروع جنگ در شرق اوکراین همواره با پروپاگاندای کاخ کرملین در کشورهای پیشین که عضوی از شوروی بودند مواجه می شود. او می گوید در همین راستا تصمیم گرفت به مبارزه ترول های روس در فضای مجازی برود. یکی از مهم ترین شعارها و تبلیغات کاخ کرملین از نگاه هاوک این است: «ناتو یک اشغالگر است، اتحادیه اروپا یک پروژه شکست خورده و لیتوانی یک کشور فراموش شده است».

AP Photo
ادای احترام نظامیان لیتوانیایی به همتایان اوکراینی شانAP Photo

هاوک می گوید تمام اعضای این گروه «الف ها» بصورت داوطلبانه وارد جنگ با روسیه شده اند.

این گروه می گوید تمام پروفایل و صفحات جعلی وابسته به مسکو را در رسانه های اجتماعی به ویژه درفیس بوک رصد و افشا می کنند. «الف ها» در دست کم ۱۰ کشور اروپایی فعالیتشان را گسترش داده اند.

هاوک می گوید:‌ « هدف ما این است که تلاش‌های هماهنگ ترول‌های روسی برای آلوده کردن دنیای مجازی از بین برود و یا حداقل تأثیر آن به حداقل برسد. محتوا باید سرراست باشد و اطلاعات را برای بخش های وسیعی از جمعیت قابل دسترس و قابل درک کند. ما این کار را در سطحی انجام می‌دهیم که برای مردم عادی قابل درک است. ما با ترول‌های سمی مبارزه می‌کنیم و سعی می‌کنیم آنها را از شبکه‌های اجتماعی حذف کنیم و آنها را به روشی سازمان‌ یافته گزارش دهیم.»

با شروع جنگ در ۲۴ فوریه گذشته، «الف های» لیتوانی در همراهی با دیگر گروه های هکری از جمله «انانیموس» دسترسی به بسیاری از وب سایت های روسیه از جمله بانک های خصوصی و شبکه راشاتودی گرفته تا وزارت دفاع را برای ساعت ها و روزها قطع کردند.

AP Photo
سرباز اوکراینی در کی یفAP Photo

به گفته رهبر الف ها، این «مبارزه آنلاین راهی برای حمایت از مبارزه برادران اوکراینی» است. هاوک می گوید: « در هفته های گذشته همچنین سعی کرده ایم به مردم روسیه نشان دهیم برخلاف آنچه که کرملین می گوید، روسیه نه در یک عملیات ويژه بلکه در یک جنگ واقعی است.»

با این حال به گفته هاوک کار ساده ای در پیش رو ندارند چون همچنان بسیاری از شهروندان روسیه به سناریوی کاخ کرملین درباره جنگ اوکراین باور دارند.

اطلاعات جعلی ارزان و موثر است اما همچنان اثرات آن دست کم گرفته می شود

راس برلی، یکی از بنیانگذاران و مدیر اجرایی مرکز « مقاومت اطلاعاتی»، می گوید که قرن ۲۱ «اطلاعات جعلی را به سلاحی ارزان اما بسیار موثر بدل کرده است.» آقای برلی که بریتانیایی است سالهاست در زمینه مبارزه با اخبار واطلاعات جعلی درکشورش مبارزه می کند. وی معتقد است که در بیشتر موارد « ساده‌ ترین کمپین‌های اطلاعات نادرست موثرترین کمپین‌ها هستند.»

AP Photo
یک سرباز اوکراینی پس از انهدام چند تانک روسیهAP Photo

به گفته راس برلی، ادعاهای مسکو مبنی بر استفاده از «آزمایشگاه‌های بیولوژیکی با بودجه ایالات متحده در اوکراین و تولید سلاح‌های بیولوژیکی» نمونه خوبی از این دست اطلاعات جعلی هستند.

آگهی

با این حال این محقق بریتانیایی براین باور است که هرچند فعالیت گروه هایی چون «الف ها» می تواند سلاح مفیدی در مبارزه با اطلاعات جعلی باشد اما همه این گروه ها نیازمند محافظت بیرونی و درونی در بلند مدت هستند.

راس برلی به یورونیوز می گوید گروه های از دست «الف ها» می تواند تبدیل به «گله ای شوند که در دل خود گرگ می پروراند و می تواند گوسفندان را براحتی بخورد.»

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

هزینه سنگین میزبانی نشست سران ناتو در ویلنیوس برای کشور کوچک لیتوانی

اتحادیه اروپا: ترانزیت کالا با قطار به کالینینگراد روسیه ممنوع نیست

آمریکا تردید دارد که گماشتن «قصاب سوریه» کمکی به پیشروی روسیه در اوکراین کند