پاکستان یکی از سه کشوری بود که اواخر دهه ۹۰ میلادی به همراه عربستان سعودی و امارات عربی متحده حکومت پیشین طالبان را به رسمیت شناخت.
وزیر امور خارجه پاکستان روز پنجشنبه برای نخستین بار از زمان به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان وارد این کشور شد و با همتای خود دیدار و گفتگو کرد.
سفر شاه محمود قریشی به افغانستان در حالی صورت میگیرد که مقامات امارت اسلامی در تلاش برای برون رفت از انزوای دیپلماتیک درصددند بهبود روابط با کشورهای همسایه را در اولویت خود قرار دهند.
پاکستان یکی از پرنفوذترین طرفهایِ خارجی برای گفتگو و تعامل با شبهنظامیان اسلامگرای طالبان محسوب میشود و پیشتر نیز یکی از معدود کشورهایی بود که حکومت قبلی طالبان را در سال ۱۹۹۶ به رسمیت شناخت.
با این حال، از زمان بازگشت دوباره طالبان به قدرت در ماه اوت مشکلاتی به خصوص در زمینه ارتباطات هوایی و بازگشایی گذرگاههای مرزی برای عبور افراد و کالاها میان دو طرف ایجاد شده که به نظر میرسد در گفتگوهای میان وزرای خارجه پاکستان و افغانستان از جمله موارد مورد بحث بوده است.
از سوی دیگر اسلامآباد به رغم روابط خوب دیرین با طالبان همچنان نگران تحریک پذیری همتاهای پاکستانی این گروه اسلامگرا است که میتواند آینده سیاسی این کشور را دستخوش تنش و چالشهای جدی کند.
شاه محمود قریشی پس از ملاقات با مقامات امارت اسلامی در کابل گفت: «مذاکرات مفصلی با رهبران طالبان انجام شد که درآن نخست وزیر و تقریبا کلیه وزرای کابینه حضور داشتند.»
از سوی دیگر امیر خان متقی، وزیر امور خارجه حکومت طالبان نیز پس از این دیدار ضمن «بسیار مثبت ارزیابی» کردن سفر همتای پاکستانی خود در سخنانی ابراز امیدواری کرد که «همه مشکلات تجاری» میان دو کشور برطرف شود و «مرزها دوباره بازگشایی شوند.»
گفتنی است که رئیس سرویس اطلاعاتی پاکستان که پیشتر، در پی تصرف کامل افغانستان به دست طالبان در ماه اوت به این کشور سفر کرده بود نیز آقای قریشی را در این سفر همراهی میکرد.
پاکستان یکی از سه کشوری بود که اواخر دهه ۹۰ میلادی به همراه عربستان سعودی و امارات عربی متحده حکومت پیشین طالبان را به رسمیت شناخت.
اسلامگرایان طالبان سال ۲۰۰۱ با مداخله نظامی ایالات متحده و متحدانش از قدرت رانده شدند اما در اوت ۲۰۲۱ اندکی پس از خروج ارتش آمریکا از خاک افغانستان، کنترل کامل این کشور را به دست گرفتند و بار دیگر به قدرت باز گشتند.
ایالات متحده آمریکا پیش از این بارها سرویسهای اطلاعاتی پاکستان را به حمایت از شبهنظامیان اسلامگرا درطول بیست سال نبرد این گروه با نظامیان ناتو و نیروهای سابق ارتش افغانستان متهم کرده بود.
شاه محمود قریشی، سومین وزیر خارجه پس از روسای دیپلماسی قطر و ازبکستان است که پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان به کابل سفر میکند.
هنوز هیچ کشوری در جهان امارت اسلامی را که توسط طالبان در افغانستان استقرار یافته به عنوان دولت قانونی این کشور به رسمیت نشناخته است.
هیئتی از طالبان روز چهارشنبه در راستای رویکرد تازه خود برای خروج از انزوای سیاسی طی نشستی در مسکو با حضور نمایندگانی از ۱۰ کشور جهان از جمله روسیه، چین، ایران و پاکستان شرکت کرده بودند.
در بیانیه مشترکی که طرفهای طالبان در این نشست منتشر کردند بر اتخاذ رویکردی معتدل و تقویت روابط حاکمان جدید با همسایگان تاکید شده بود.
معاون نخست وزیر طالبان در این نشست بار دیگر خواستار به رسمیت شناخته شدن حکومت جدید افغانستان از سوی جامعه بینالمللی شد تا از این طریق زمینه لغو تحریمها، آزاد شدن داراییها و ارسال کمکهای بین المللی به این کشور هموار شود.