کابل، پایتخت افغانستان، روز یکشنبه ۱۵ اوت ۲۰۲۱ میلادی برابر با ۲۴ اسد/مرداد ۱۴۰۰خورشیدی بدست طالبان سقوط کرد و این گروه پس از ۲۰ سال کنترل افغانستان را دوباره بدست گرفتند و در ارگ ریاست جمهوری مستقر شدند.
کابل، پایتخت افغانستان، روز یکشنبه ۱۵ اوت ۲۰۲۱ میلادی برابر با ۲۴ اسد/مرداد ۱۴۰۰خورشیدی بدست طالبان سقوط کرد و این گروه پس از ۲۰ سال کنترل افغانستان را دوباره بدست گرفتند و در ارگ ریاست جمهوری مستقر شدند.
اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان یکشنبه شب پس از خروج از کشور در بیانیه ای گفت که برای جلوگیری از به راه افتادن حمام خون مجبور به ترک کابل شده است. تصمیمی که در داخل افغانستان انتقادهای زیادی را برانگیخت.
از سوی دیگر گزارش ها از هرج و مرج در فرودگاه کابل و شنیده شدن صدای تیراندازی در محل حکایت دارد. بسیاری از کشورهای خارجی خواستار خروج «مسالمت آمیز» اتباع خارجی و آن دسته از افغان ها که مایل به ترک کشورشان هستند شده اند. وزارت خارجه آمریکا نیز اعلام کرده که روند تخلیه سفارت این کشور در کابل «تکمیل» شده است.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
با این حال انتقادها از جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا که چند ماه پیش آغاز روند خروج نظامیان کشورش از افغانستان را اعلام کرده بود افزایش یافته است. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده گفته است آنچه جو بایدن با افغانستان انجام داد به عنوان یکی از «بزرگترین شکست های تاریخ آمریکا» به ثبت خواهد رسید.
شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار است روز دوشنبه ساعت ۱۰ صبح به وقت نیویورک برای بررسی اوضاع افغانستان تشکیل جلسه بدهد.
آخرین اخبار از تحولات افغانستان در روز دوشنبه را می توانید در این صفحه دنبال کنید.
خروج ۶ هواپیمای نظامی افغانستان به مقصد تاجیکستان و ازبکستاندر پی سقوط کابل به دست طالبان دستکم ۶ هواپیمای نظامی افغانستان به کشورهای همسایه در شمال گریختند.به گفته مقامات تاجیکستان ۵ عدد از این هواپیماها وارد مرزهای هوایی این کشور شدهاند که پس از دریافت پیام کمک بینالمللی، مطابق مقررات به آنها اجازه فرود داده شده است. وزارت خارجه تاجیکستان میگوید یکی از هواپیماها حامل ۱۰۰ سرباز افغان بوده است که در فرودگاه شهر باختر این کشور به زمین نشسته است.یک هواپیمای نظامی برخاسته از افغانستان نیز در ازبکستان هدف قرار گرفته است. مقامات ازبک میگویند خلبانان هواپیمای مورد اصابت قرار گرفته با چتر بیرون پریده و نجات یافتهاند.
ماکرون: افغانستان نباید بار دیگر به «پناهگاه تروریسم» تبدیل شودامانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، شامگاه دوشنبه تخلیه شهروندان فرانسوی و افغانهای همکار آنان از کابل را یک «ضرورت مطلق» خواند و گفت فرانسه خود را متعهد به حمایت از مردم افغانستان میداند.رئیسجمهور فرانسه که در یک سخنرانی مستقیم تلویزیونی حضور یافته بود گفت شرکت در جنگ افغانستان علیه تروریسم برای فرانسه هر چند در سال ۲۰۱۴ پایان یافته با این حال «موجه و باعث افتخار» بوده است و یاد ۹۰ سرباز کشته شده این کشور را گرامی داشت.آقای مکرون با اشاره به این که «بیثباتی افغانستان باعث ایجاد موج مهاجرت به اروپا میشود»، گفت فرانسه جهت چارهاندیشی برای این مسئله با همپیمانان اروپایی خود از جمله آلمان به تبادل نظر خواهد پرداخت تا عکسالعملی «قوی، متحد و هماهنگ» در این راستا انجام شود.وی اضافه کرد که این کشور همواره تنها یک دشمن داشته و آن «تروریسم» بوده است و از این رو نباید همچون سابق افغانستان بار دیگر به «پناهگاه تروریسم» تبدیل شود.آقای ماکرون چالشهای پیشروی مردم افغانستان در هفتهها و ماههای آینده را «وحشتناک و بزرگ» خواند.وی با اشاره به اینکه «مردم افغانستان حق دارند در امنیت و با رعایت احترام همگانی زندگی کنند، گفت: «زنان افغان حق دارند در آزادی و عزت زندگی کنند. سرنوشت افغانستان در دست خود آنهاست اما ما برادرانه در کنار این کشور و مردمش باقی خواهیم ماند».
سفیر فرانسه در افغانستان همچنان در کابل مانده استفرانسه میگوید دیوید مارتینون، سفیر این کشور در افغانستان، برای کمک به مدیریت عملیات تخلیه شهروندان فرانسوی و افغانهای همکار آنان در کابل مانده است.شامگاه یکشنبه پس از آنکه آقای مارتینون ویدئویی از خود با جلیقه ضدگلوله و در یک هواپیمای نظامی در حساب شخصی در توییتر منتشر کرد، این ادعا مطرح شد که در پی تصرف کابل به دست طالبان وی افغانستان را ترک کرده است. او در توییت خود نوشته بود «در حال ترک منطقه سبز کابل»، امری که گمانهزنیها را تقویت کرده بود. وزارت خارجه فرانسه میگوید تمام پرسنل خود را از محوطه سفارت به فرودگاه کابل منتقل کرده است.
نماینده افغانستان در سازمان ملل خواستار تشکیل «کریدور انسانی» برای خروج افغانهای در معرض خطر از کشور شدمحمد غلام اسحاقزی، سفیر و نماینده دولت افغانستان در سازمان ملل، از شورای امنیت خواست با تشکیل فوری یک «کریدور انسانی» برای تخلیه افرادی که در معرض حملات انتقامجویانه طالبان قرار دارند، موافقت کند.آقای اسحاقزی که در جلسه اضطراری شورای امنیت صحبت میکرد با بیان اینکه به نمایندگی از میلیونها نفر در افغانستان با سرنوشت نامعلوم حرف میزند، گفت: «ما تصاویر وحشتناکی از اعدامهای دستهجمعی توسط پرسنل نظامی طالبان و کشتار غیرنظامیان در قندهار و دیگر شهرهای بزرگ مشاهده کردهایم».او از شورای امنیت خواست از طالبان بخواهند تا خشونتها، کشتارهای هدفمند و حملات انتقامجویانه را متوقف کرده و به پیشنهاد عفو عمومی خود احترام بگذارند.آقای اسحاقزی همچنین گفت سازمان ملل باید از طالبان بخواهد که آثار هنری را مانند دهه ۹۰ میلادی تخریب نکند و به حقوق بشر افغانها و قوانین بینالمللی بشردوستانه احترام بگذارد.نماینده افغانستان در سازمان ملل همچنین از کشورهای همسایه خواست مرزهای خود را برای ورود کالاهای بشردوستانه و افغانهایی که قصد فرار دارند باز کنند.آقای اسحاقزی توسط دولت اشرف غنی منصوب شده بود و طالبان روز یکشنبه اعلام کرد که وی را برکنار کرده است.
دومینیک راب: دولت بریتانیا از «مقیاس و سرعت» تصرفات طالبان شگفتزده شده استدومینیک راب، وزیر خارجه بریتانیا، گفت دولت این کشور از «مقیاس و سرعت» تصرفات طالبان طی روزهای اخیر شگفتزده شده است.وزیر خارجه بریتانیا در این باره گفت: «همه از مقیاس و سرعت تصرفات طالبان در افغانستان شگفتزده شدهاند و این چیزی است که همه ما باید از آن درس بگیریم.»وزیر خارجه بریتانیا گفته است نیروهای این کشور در افغانستان به تلاشهای خود برای تخلیه پرسنل و شهروندان ادامه میدهد.آقای راب با بیان اینکه تمرکز نیروهای این کشور برای تخلیه افراد از فرودگاه بینالمللی کابل است، گفت که در ساعات اولیه صبح روز سه شنبه ۵۰ شهروند بریتانیایی دیگر به این کشور بازخواهند گشت.وزیر امور خارجه بریتانیا اضافه کرد: «طی هفته گذشته ما ۲۸۹ تبعه افغان را که در طول این سالها برای دولت بریتانیا در افغانستان کار کرده بودند به کشور بازگرداندیم و در روزهای آینده نیز ۳۵۰ نفر دیگر از اتباع بریتانیایی و اتباع افغان به بریتانیا وارد خواهند شد.»
اتریش خواهان ایجاد «مراکز پذیرش پناهجویان افغان» در کشورهای همسایه آسیایی شدسباستین کورتس، صدراعظم اتریش، پیشنهاد داده است افرادی که از افغانستان میگریزند در مراکز ویژه پذیرش پناهجویان در کشورهای دیگر آسیایی اسکان یابند.صدراعظم اتریش گفت این طرح (که پیش از سقوط کابل مطرح شده و مورد انتقاد سازمانهای حقوق بشری قرار گرفته بود) به معنای «اخراج افغانها از وطنشان نیست».کارل نهامر، وزیر کشور اتریش، در بیانیه ای مشترک با الکساندر شالنبرگ وزیر امور خارجه این کشور گفت : «مراکز اسکان افغانها در مناطق همسایه افغانستان یک احتمال است با این حال این امر مستلزم قدرت و حمایت کمیسیون اروپا است. من آن را در شورای وزرای اروپا پیشنهاد خواهم کرد.»
بریتانیا روزانه صدها تن را از افغانستان خارج میکندسخنگوی بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، روز دوشنبه گفت که بریتانیا هر روز صدها شهروند بریتانیایی و اتباع واجد شرایط افغان را تخلیه میکند.این مقام دولت بریتانیا میگوید پروازها به خارج از افغانستان تا زمانی که شرایط امنیتی مساعد باشد ادامه خواهد یافت.
توافق فرمانده نیروهای آمریکایی با رهبران طالبان
او از ارائه جزئیات بیشتر در مورد توافق به دست آمده با طالبان خودداری کرد. ژنرال مک کنزی روز یکشنبه با رهبران طالبان در دوحه دیدار کرده بود.