روحانی: پس از عذرخواهی و جبران خسارتها با آمریکا مذاکره میکنیم

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران عذرخواهی آمریکا و جران خسارتهای ناشی از محقق نشدن امتیازهای پیشبینی شده در برجام را به عنوان شرط گفتگو با ایالات متحده عنوان کرد.
رئیس جمهوری ایران که روز چهارشنبه در حاشیه نشست هیئت دولت سخن میگفت با اشاره به پیشنهادهای اخیر دونالد ترامپ مبنی بر آمادگی برای مذاکره با تهران بویژه آن بخش از اظهارات رئیس جمهوری آمریکا که بر حصول توافقی بهتر پیش از انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر تاکید داشت، تصریح کرد که کشورش معطل هیچ انتخاباتی نیست و برای گفتگو مشکلی ندارد به شرط آنکه کاخ سفید مصمم باشد و برای اقدامات گذشته خود عذرخواهی کند.
آقای روحانی در این خصوص یادآور شد: هر لحظه که آمریکا اعلام کند به قانون و به مقررات سازمان ملل برگشته و بگوید به تعهدات در چارچوب ۱+۵ برمیگردد، آن وقت ما آماده مذاکره هستیم.
این بخش از سخنان رئیس جمهوری ایران به اظهارات اخیر دونالد ترامپ اشاره دارد که ضمن پیشنهاد دوباره گفتگو به مقامات تهران توصیه کرده بود در انتظار نتیجه انتخابات ریاست جمهوری نمانند زیرا وی معتقد است که قطعا پیروز خواهد شد و در این صورت دستیابی به توافق مورد نظر برای ایران بسیار دشوارتر میشود.
حسن روحانی در ادامه پیشنهادهای مذاکره از سوی آمریکا را «حرافی» و «تعارفاتی» با نیات انتخاباتی توصیف کرد و گفت: «هر وقت آنها تسلیم قانون شده، عذرخواهی کرده و صدمهای که به ملت ایران زدند را جبران کرده و غرامت دادند، ما مشکلی نداریم.»
اروپا شرمنده ما است
رئیس جمهوری ایران همچنین در این سخنان بار دیگر به ناتوانی اروپاییها در عمل به تعهدات در چارچوب برجام اشاره کرد و گفت مقامات اروپا شرمنده ما هستند و به دلیل عمل نکردن به وظایف قانونی و تعهداتشان قبل و بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای تلفنی و حضوری از ما عذرخواهی میکنند.
آقای روحانی سپس ضمن اشاره به قطعنامه جدید شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که به ابتکار تروئیکای اروپا تصویب شد به طرفهای اروپایی هشدار داد که تحت تاثیر جوسازیهای اسرائیل و آمریکا قرار نگیرند.
آژانس باید مستقل باشد و نبش قبر نکند
حسن روحانی با تاکید بر اینکه کشورش همواره با آژانس همکاری کرده و اجازه بازرسی به این نهاد را داده است مصوبه اخیر شورای حکام را نتیجه فشار اسرائیل و آمریکا دانست و گفت: «میترسم این شیادان آژانس را آلوده کنند و آژانسی که باید قضاوت دقیق و قانونی داشته باشد را مجبور به نبش قبر کنند.»
رئیس جمهوری ایران سپس با یادآوری گزارشهای پیشین آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خصوص همکاری کامل ایران با این نهاد تاکید کرد: «مبنای ما همکاری با آژانس است ولی آژانس باید توجه کند که از مسیر قانونی خود منحرف نشود.»
همکاری فعلی ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر اساس راستیآزماییهای است که بنای آن بر بازرسی مستمر از تاسیسات هستهای فعال جمهوری اسلامی گذاشته شده است. این در حالیست که در قطعنامه تازه شورای حکام اشارهای به نقض تعدات برجام نشده و از ایران خواسته شده است که اجازه دسترسی بازرسان به دو سایت قدیمی و تخریب شده را فراهم کند.
یکی از این سایتها در تورقوزآباد، منطقهای در جنوب تهران واقع شده که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل پیشتر در خصوص آن دست به افشاگری زده بود.
مصوبه ۳۰ خرداد شورای حکام آژانس انرژی اتمی که نخستین قطعنامه انتقادی بر ضد تهران طی هشت سال گذشته محسوب میشود برغم آنکه بیشتر ماهیت انتقادی دارد اما میتواند در صورت تشدید اختلافات و وخیمتر شدن نحوه همکاریها زمینه ارجاع پرونده هستهای ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد را فراهم کند.