روسیه نقض «آسمان‌های باز» را رد کرد؛ سرنوشت «نیو استارت» در هاله‌ ابهام

Access to the comments نظرها
نگارش از یورونیوز فارسی
پهپاد بدون سرنشین آمریکا
پهپاد بدون سرنشین آمریکا   -  Copyright  AP Photo

روسیه در واکنش به تصمیم آمریکا برای خروج از پیمان نظامی «آسمان های باز» تاکید کرد که تمام توان خود را برای نجات این معاهده به کار خواهد گرفت.

وزارت خارجه روسیه با انتشار بیانیه ای ضمن رد اتهام «نقض» پیمان نظامی «آسمان های باز» خروج ایالات متحده از این معاهده را ضربه ای به کل چهارچوب امنیتی در اروپا توصیف کرد. پیمان «آسمان های باز» که از سال ۲۰۰۲ میلادی تاکنون اجرا می شد به هواپیماهای جاسوسی و تجسسی کشورهای عضو اجازه می دهد تا بر فراز قلمرو یکدیگر پرواز کنند.

از پیمان «آسمان های باز» به عنوان یکی از پایه های ساز و کار کنترل سلاح ها در جهان یاد می شود. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در حالی روز پنجشنبه از قصد کشورش برای خروج از این پیمان سخن گفت که واشنگتن سال گذشته از پیمان منع موشک ‌های هسته‌ای میان ‌برد با روسیه خارج شده بود.

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

به این ترتیب اکنون تردیدهایی جدی در مورد تمدید دوره پیمان کاهش تسلیحات هسته ای «نیو استارت» (New START) پدید آمده است. دوره اعتبار پیمان «نیو استارت» در ماه فوریه سال ۲۰۲۱ (بهمن/اسفند سال جاری شمسی) به پایان می رسد. رئیس جمهوری ایالات متحده تاکنون بارها خواستار مشارکت چین در گفتگوهای آمریکا و روسیه برای دستیابی به توافقی برای جایگزینی «نیو استارت» شده است. این در حالی است که پکن با این پیشنهاد مخالفت کرده است.

AP Photo
امضای پیمان «نیو استارت» در سال ۲۰۱۰AP Photo

هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان روز پنجشنبه در واکنش به تصمیم جدید دونالد ترامپ خواستار «تجدید نظر» او برای خروج از پیمان نظامی «آسمان های باز» شد. او در عین حال از روسیه نیز خواست که «کاملا» به تعهدات خود پایبند باشد. به گفته هایکو ماس کشورهای آلمان،‌ فرانسه، لهستان و بریتانیا پیش از این «چند بار» به مقامات آمریکا تاکید کرده بودند که مشکلات پیش آمده در اجرای پیمان «آسمان های باز» توجیه کننده خروج واشنگتن از آن نخواهد بود.

دولت آمریکا روز پنجشنبه روسیه را «نقض مکرر» مفاد پیمان «آسمان های باز» متهم کرد. بسیاری از کارشناسان ژئوپولیتیک اکنون از احتمال اقدام متقابل مسکو در برابر تصمیم آمریکا و خروج از پیمان «آسمان های باز» ابراز نگرانی می کنند.

خروج روسیه از این معاهده به این معنا خواهد بود که کشورهای اروپایی عضو آن از جمله فرانسه، آلمان و بریتانیا دیگر اجازه انجام پروازهای جاسوسی و تجسسی بر فراز خاک روسیه را نخواهند داشت. در همین راستا دریل کیمبل، رئیس موسسه کنترل سلاح ها، مستقر در واشنگتن، تصمیم دونالد ترامپ را «شتابزده و غیرمسئولانه» توصیف کرد.

پیشنهاد پیمان «آسمان های باز» را اولین بار دوایت آیزنهاور، رئیس جمهوری پیشین آمریکا در سال ۱۹۵۵ میلادی مطرح کرد. این معاهده در نهایت در سال ۱۹۹۲ به امضاء رسید و از سال ۲۰۰۲ به اجرا در آمد.