NewsletterخبرنامهEventsمناسبت هاپادکست ها
Loader
ما را پیدا کنید
آگهی

گزارش مرکز پژوهشهای مجلس: جامعه بیش از گذشته مخالف گشت ارشاد است

 گزارش مرکز پژوهشهای مجلس: جامعه بیش از گذشته مخالف گشت ارشاد است
Copyright 
نگارش از محمد جواد شفیعی
تاریخ انتشار به روز شده در
هم‌رسانی این مطلبنظرها
هم‌رسانی این مطلبClose Button

مرکز پژوهش های مجلس: با افزایش تحصیلات میزان حجاب زنان کاهش می یابد و هرمندان و سلبریتیها به عنوان گروههای مرجع در این فرایند بیشترین تاثیر را داردند.

آگهی

مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی با انتشار گزارشی با عنوان «عوامل موثر بر اجرایی شدن سیاست های حجاب و راهکارهای پیش‌رو» می گوید جامعه بیش از گذشته مخالف گشت ارشاد است.

در این گزارش در ارتباط با گشت ارشاد تاکید شده که تنها بین ۳۵ تا ۴۵ درصد افراد جامعه موافق مداخله و ورود دولت به این شكل در موضوع حجاب هستند. این گزارش از گشت ارشاد با عنوان «تجربه ناموفق گشت ارشاد و اثرگذاری کم آن» یاد کرده است. این گزارش همچنین گفته است که عنوان «عفات و حجاب» خود دارای پیامدهای منفی است.

محجبه‌‌های عرفی، محجبه‌های شرعی

به ادعای این گزارش ۳۵ الی ۴۵ درصد افراد جامعه حجاب را ارزشمند می دانند. این گزارش با مقایسه پژوهشهای مختلف می نویسد که ارزشمندی حجاب در نگرش مردم روندی نزولی داشته و کاهش تقریبا ۵۰ درصدی را نسبت به سال ۱۳۶۵ شاهد هستیم.

به نوشته این گزارش دامنه ۶۰ تا ۷۰ درصدی زنان جامعه در گروه «محجبه‌های عرفی (بدحجاب با تعریف شرعی)» قرار می گرند و از میان آنها ۱۰ الی ۱۵ درصد «بدحجاب هنجارشکن» هستند. این گزارش می گوید که نزدیک به ۷۰ درصد جامعه نه حجابشان هنجارشکنانه است و نه شرعی و می افزاید: «در این زمینه احتمال جابجایی آنها به سایر گروهها، بخصوص طیف هنجارشکن بسیار زیاد است.»

مرکز پژوهشهای مجلس نوشته است که ۳۰ الی ۴۰ درصد زنان جامعه در گروه محجبه‌های شرعی هستند. از میان آنها ۱۳ درصد بطور سنتی حجابشان را رعایت می کنند. معنای این عبارت این است که فرهنگ سنتی آنها را به سمت حجاب شرعی سوق می دهد و نه لزوما اعتقاد مذهبی و اگر این ۱۳ درصد را از آن حداکثر ۴۰ درصد کم کنیم تنها ۲۷ درصد زنان، حجاب شرعی را به دلایل مذهبی رعایت می کنند.

تحصیل کرده‌ها و علاقمندان به سینما کم حجاب ترند

این گزارش می گوید با افزایش تحصیلات میزان حجاب زنان کاهش می یابد. همچنین زنانی که بیشتر به سینما می روند کم حجاب تر هستند.

متغیر سن هم رابطه معناداری با بدحجابی دارد بدین معنا که جوانان بیشتر بدحجاب اند.

بر اساس این گزارش «۳ گروه از افراد، یعني زنان بيكار، محصلها و كارمندان شركتهاي خصوصي جزء گروههاي آسيبدار هستند؛ در ميان شاغلان نيز كارمندهاي شركتهاي خصوصي، بازاريها، كارگران و فعالان رسانهاي بيشترین آمار بدپوششي را دارند.»

این گزارش می افزاید که متغیر تاهل تاثیر قابل ملاحظه ای در تغییرات پوششی زنان جامعه ندارد و اختلاف بین زنان مجرد و متاهل بدحجاب جامعه تقریبا ۱۰ درصد است. متغیر دیگر تاثیر گذار «مصرف رسانه ای خاص مردم» (منظور گزارش ماهواره هاست) است به گونه ای که با افزایش مصرف رسانه ای میزان بدپوششی آنها نیز افزایش می یابد.

آخرین متغیر تاثیرگذار در کاهش ارزشمندی حجاب از نگاه این گزارش «گران بودن البسه اسلامی و نبود زیرساخت های لازم برای ارائه الگوی پوششی زیبا و ارزان» است که به نوعی منزلت حجاب را بازیابی می کند.

چه گروههای بدحجابی را ترویج می کنند؟

گزارش مرکز پژوهش های مجلس می گوید:«هنرمندان و سلبریتيها به عنوان گروههاي مرجع در تشدید این وضعيت و از بين بردن حریمهاي پوششي و الگوبرداري از سبک زندگي و پوشش آنها اثرگذار هستند كه این اثرگذاري درحال افزایش است. اما نكته قابل ملاحظه تغيير جایگاه رتبهاي گروههاي مرجع (معلمها و اساتيد دانشگاه، خانواده،هنرمندان و ورزشكاران، روحانيون) در جامعه و افزایش رتبه هنرمندان و سلبریتيها در این رتبه بنديهاست.»

این گزارش نتیجه گرفته است: «افراد تحصيلكردهِ جوانِ فاقد شغل و یا شاغل در بخش خصوصی كه معمولاً رسانه خاصی مثل ماهواره، تماشا می كنند، آسيبدارترین وضعيت را در جامعه دارند.»

این گزارش در پاپان با ارجاع به چند گزارش پژوهشی می گوید که مردم ایران عموما علاقمندند که زنان حجاب داشته باشند اما حجاب با بحران زیبایی مواجه شده است بنابراین پیشنهاد می کند برای حل مسئله حجاب در بخش زیبانمایی حجاب سرمایه گذاری شود و رعایت حجاب به تمایل درونی افراد تبدیل شود.

هم‌رسانی این مطلبنظرها

مطالب مرتبط

حادثه ضرب و شتم در تهرانپارس؛ دختر نوجوان همچنان در بازداشت است