پیش از این با برقراری آتش بس در شرق اوکراین، دولت باراک اوباما فروش سلاح به اوکراین را متوقف کرده بود اما با تصمیمات هفتۀ گذشته دولت دونالد ترامپ، محصولات جنگی آمریکایی بار دیگر روانۀ اوکراین خواهند شد.
ایالات متحده آمریکا میگوید قصد دارد با ارسال سلاح، تواناییهای دفاعی اوکراین را بهبود بخشد و به این کشور «برای جلوگیری از تجاوز بیشتر» کمک کند.
این خبر که در اواخر روز جمعه ۲۲ دسامبر توسط هدر نوئرت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام شد، واکنشهای بسیاری را در اروپا به همراه داشت. خانم نوئرت گفت که اوکراین مدتهاست برای دفاع از حاکمیت و تمامیت ارضی خود در تلاش است؛ با این وجود او یادآور شد که ایالات متحده آمریکا همچنان به توافق مینسک پایبند است.
یک روز پیش از آن در ۲۱ دسامبر نیز وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده بود که مجوز صادرات سلاحهای سبک به اوکراین را تایید کرده است اما براساس این مجوزها قرار بود تولید کنندگان آمریکایی اسلحه تنها سلاحهای سبک و کوچک همچون اسلحههای خودکار و نیمه خودکار تا کالیبر ۵۰ و صدا خفته کن را در اختیار اوکراین بگذارند.
اگرچه خانم نوئرت دربارۀ تصمیم جدید دولت آمریکا توضیح بیشتری نداد اما رسانههای این کشور به نقل از منابع ناشناس اعلام کردند که موشکهای ضدتانک نیز از جمله سلاحهایی هستند که قرار است در اختیار کییف قرار بگیرد.
این خبر خشم روسیه را در پی داشت. مسکو این تصمیم واشنگتن را محکوم و آمریکا را به شعلهور کردن آتش جنگ به جای فعالیت به عنوان میانجی متهم کرد. در حال حاضر کییف در حال نبرد با جدایی طلبان طرفدار روسیه در شرق اوکراین است.
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه در بیانیهای با اشاره به اینکه واشنگتن از خط قرمز عبور کرده است، اعلام کرد که اکنون آمریکا بطور آشکار مقامات اوکراین را به سمت خونریزی بیشتر هدایت میکند.
در مقابل پترو پوروشنکو، رئیس جمهوری اوکراین در فیسبوک نوشت: «من از رهبری دونالد ترامپ، اعلام موضع روشن تمام دوستان آمریکاییمان و حمایتهای قوی آنها از اوکراین سپاسگزارم.»
او افزود: «این نوعی واکسیناسون در دو سوی اقیانوس اطلس در قبال ویروس تهاجمی روسیه است.»
آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان و امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه با انتشار بیانیه مشترکی در ۲۳ دسامبر اعلام کردند برای برقراری صلح در شرق اوکراین هیچ راهی غیر از عمل به توافقات پیشین وجود ندارد و مقامات روسیه نیز باید بار دیگر طبق توافقات به مرکز مشترک کنترل و هماهنگی (JCCC) بپیوندند.
آنها همچنین در این بیانیه تاکید کردند که لازم است بر اساس توافقات، در زمینه عقب کشاندن سلاحهای سنگین، تانکها، توپخانهها و خمپاره اندازها به پشت خطوط تعیین شده اقدام شود.
دولت مرکزی اوکراین در شرق این کشور در حال نبرد با جدایی طلبانی است که با حمایت روسیه توانستهاند بخشهایی از دونتسک و لوهانسک را به تصرف خود در آورند. این درگیریها از آوریل سال ۲۰۱۴ میلادی تا کنون بیش از ۱۰۳۰۰ کشته برجای گذاشته است.
پیش از این با برقراری آتش بس در شرق اوکراین، دولت باراک اوباما فروش سلاح به اوکراین را متوقف کرده بود اما با تصمیمات هفتۀ گذشته دولت دونالد ترامپ، محصولات جنگی آمریکایی بار دیگر روانه اوکراین خواهند شد.