جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا روز سه شنبه اعلام کرد که ایالات متحده آمریکا قصد دارد «یک بار دیگر» و قبل از آنکه دونالد ترامپ گزینههای جدیدی را در قبال اسلام آباد به اجرا بگذارد، در موضوع افغانستان با پاکستان کار کند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در ماه اوت امسال و در جریان سخنرانی خود درباره استراتژی جدید آمریکا در افغانستان، دولت پاکستان را به حمایت از گروههای ستیزه جو متهم کرد.
روابط واشنگتن و اسلام آباد در دهه گذشته رو به تیرگی گذاشته است و مقامات واشنگتن بارها نقش پاکستان را تحولات افغانستان زیر سوال برده اند.
یکی از موضوعات اختلاف برانگیز میان دو کشور، حمایت پاکستان از شبکه حقانی است. ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۲ میلادی شبکه حقانی مستقر در پاکستان را که تا کنون بارهای عملیاتی را علیه نیروهای آمریکا و ناتو به اجرا گذاشته است، یک سازمان تروریستی اعلام کرد.
ژنرال ماتیس در نشست کمیته نیروهای مسلح کنگره گفت: «ما باید یک بار دیگر تلاش کنیم تا استراتژیهایمان را با پاکستانیها و توسط آنها به اجرا بگذاریم و اگر تلاشهایمان در این زمینه شکست خورد آنگاه رئیس جمهور آماده است تا گامهای لازم را بردارد.» او افزود که به زودی به اسلام آباد سفر خواهد کرد اما جزئیات بیشتری در این باره ارائه نداد.
وزیر دفاع آمریکا همچنین تایید کرد که یکی از تدابیر اتخاذ شده از سوی واشنگتن در قبال حمایتهای اسلام آباد از ستیزه جویان، کاهش جایگاه پاکستان از سطح یکی از «متحدین اصلی خارج از ناتو» خواهد بود.
احتمال می رود که گسترش حملات هواپیماهای بدون سرنشین در خاک پاکستان نیز یکی دیگر از اقدامات تنبیهی آمریکا در قبال اسلام آباد باشد.
در نشست دیگری نیز که روز سه شنبه در سنای آمریکا برگزار شد، ژنرال جوزف دانفورد، از ژنرالهای ارشد تفنگداران دریایی آمریکا اعلام کرد که معتقد است سازمان اطلاعات نظامی پاکستان (ISI) یا اصلیترین سازمان جاسوسی پاکستان، با گروههای ستیزه جو در ارتباط است. او افزود برای من روشن است که این اداره با گروههای تروریستی در ارتباط است.
سفارت پاکستان در ایالات متحده آمریکا می گوید که اسلام آباد در عملیات ضدتروریسم در داخل کشور به موفقیتهای قابل توجهی دست یافته است. این سفارت در بیانیهای اعلام کرد: «با این وجود تا زمانی که همان سطح از موفقیت در افغانستان حاصل نشود، رسیدن به صلحی طولانی مدت در منطقه دور از دسترس خواهد بود.»