ابعاد جنجال ناشی از توزیع تخم مرغهای آلوده اروپایی به ورای مرزهای قاره سبز کشیده شد.
کمیسیون اتحادیه اروپا می گوید که تخم مرغهای آلوده علاوه بر ۱۵ کشور عضو اتحادیه اروپا در بازار مصرف سوئیس و همچنین در هنگ کنگ نیز توزیع شده است.
پانزده کشور عضو اتحادیه اروپا که تخم مرغهای آلوده در آن توزیع شده است عبارتند از: بلژیک، هلند، آلمان، فرانسه، سوئد، بریتانیا، اتریش، ایرلند، ایتالیا، لوکزامبورگ، لهستان، رومانی، اسلواکی، اسلوونی و دانمارک.
ماده شیمیایی که تخم مرغ ها با آن آلوده شده اند «فیپرونیل» نام دارد که در پرورش مرغ های تخمگذار استفاده شده است.
منبع اصلی آلودگی و استفاده از فیپرونیل شرکتی هلندی بنام «چیکن فرند» اعلام شده است. با وجود این، علاوه بر هلند سه کشور بلژیک، فرانسه و آلمان مرغداریهایی را که از مواد ممنوعه در پرورش مرغ ها استفاده می کرده اند تعطیل کرده اند.
سازمان جهانی بهداشت می گوید که اگر فیپرونیل به مقدار زیاد مصرف شود می تواند به کلیه، کبد و غده تیروئید آسیب برساند.
موسسه فدرال آلمان برای ارزیابی خطر (BfR) می گوید که با آزمایشاتی که انجام داده حداکثر میزان ماده فيپرونيل را که توانسته در هر یک کيلوگرم تخم مرغ اندازه گيری کند ۱.۲ ميلی گرم بوده است.
این موسسه می گوید بر حسب محاسبه ای که انجام داده اگر یک فرد بالغ به وزن ۶۵ کیلوگرم در طول ۲۴ ساعت ۷ تخم مرغ آلوده به فيپرونيل مصرف کند آسیبی نمی بیند.
بدبنال رسانه ای شدن خبر مربوطه، میلیونها دانه تخم مرغ از فروشگاه های کشورهای عضو اتحادیه اروپا و نزدیک به ۷۰۰ هزار دانه تخم مرغ واراداتی از هلند از فروشگاه های بریتانیا جمع آوری شده اند.
دو مدیر شرکت هلندی که متهم به تولید و توزیع تخم مرغ های هلندی هستند دستگیر شده اند و تحقیقات در این زمینه ادامه دارد.
اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۳ میلادی استفاده از ماده فیپرونیل در بخش کشاورزی و دامداری و طیور را بجز در موارد خاص ممنوع کرد. از این ماده در کشاورزی برای کشتن موجودات موذی مانند موریانه، مورچه و سوسک استفاده می شود و استفاده از آن در هرگونه ماده غذایی که توسط انسان مصرف می شود در سراسر اروپا ممنوع است.