ایرلند شمالی مهمترین انتخابات از زمان پیمان صلح «جمعه نیک» که در سال ۱۹۹۸ برقرار شد را پیش رو دارد.
ایرلند شمالی مهمترین انتخابات از زمان پیمان صلح «جمعه نیک» که در سال ۱۹۹۸ برقرار شد را پیش رو دارد.
مردم ایرلند شمالی که در همه پرسی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در ماه ژوئن سال گذشته میلادی در برابر برکسیت مقاومت کردند، پس از شکست ائتلاف حاکم در کشور، روز دوم مارس برای برگزاری انتخابات زود هنگام پای صندوقهای رای می روند.
دولت ائتلافی دو حزب «اتحادگرای دموکراتیک» و «شین فین» در ماه می سال ۲۰۱۵ تشکیل شد. اما بن بست سیاسی در آغاز سال ۲۰۱۷ زمانی روی داد که پس از استعفای مارتین مک گینس، از معاونت «آرلن فاستر» وزیر اول ایرلند شمالی ، حزب «شین فین» از معرفی فرد جدیدی برای این پست خودداری کرد.
آقای مک گینس ده روز پس از استعفا اعلام کرد که برای همیشه از دنیای سیاست کناره گیری می کند. بنابراین میشل اونیل، وزیر بهداشت ایرلند شمالی بعنوان رهبر جدید حزب «شین فین» انتخاب شد.
توافقتامه صلح میان حزب پروتستان «اتحاد گرای دموکراتیک» و حزب کاتولیک «شین فین» می گوید که در صورت کسب اکثریت کرسی های پارلمان این کشور توسط این احزاب، آنها ملزم به تشکیل دولت ائتلافی هستند.
اما دولت بریتانیا نیز اعلام کرده است که در صورت عدم توافق این دو حزب، گزینه تعلیق حکومت محلی ایرلند و حاکمیت وست مینیستر (پارلمان بریتانیا) را در نظر خواهد گرفت.
آرلن فاستر، وزیر اول دولت ایرلند شمالی و رهبر حزب «اتحادگرای دموکراتیک» می گوید: «به نظر می آید که شین فین می گوید اگر به آنچه می خواهند نرسند بعد برای حاکمیت مستقیم ( حاکمیت بریتانیا) آماده خواهد شد. آنها واقعا باید در مورد معنای این موضوع با مردم خود روراست باشند. اینکه آمدن سیستم اداری از لندن برای اداره آینده ایرلند شمالی، سیستم بهداشت، اقتصاد و توسعه آن به چه معناست.»
مساله حیاتی دیگر درباره آینده ایرلند شمالی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا است. در صورت اجرای برکسیت دوباره مرزهای کنترل شده میان ایرلند شمالی و بریتانیا برقرار خواهد شد و این اعتراض هر دو حزب حاکم این کشور را در پی داشته است.
جری آدامز از رهبران شین فین می گوید: «آنچه ما انجام می دهیم آن است که نگذاریم تمهیداتی اجرا شود که تنها برای درصد کمی از شهروندان مفید است. حاکمیت بریتانیا؟ ما ایرلند متحد هستیم و خواستار پایان دادن به حاکمیت بریتانیا و تقسیم بندی آنها.»
توافقنامه «جمعه نیک» این اجازه را به دولت بریتانیا می دهد تا در صورت مشاهده تغییری مهم در افکار عمومی در مورد قانون اساسی، در ایرلند شمالی همه پرسی قانون اساسی برگزار کند.