- بیش از یک میلیون مهاجر از ابتدای سال ۲۰۱۵ میلادی به یونان آمده اند.
- بیش از یک میلیون مهاجر از ابتدای سال ۲۰۱۵ میلادی به یونان آمده اند.
- بیش از ۲۵۰۰ نفر از ژانویه تا ماه مه سال ۲۰۱۶ میلادی در این مسیر جان باخته یا ناپدید شده اند.
- در ماه آوریل توافق ترکیه و اتحادیه اروپا منجر به کاهش ۹۰ درصدی ورود مهاجران به یونان شد و در مقابل، بر حوادث غم انگیز در مسیر ایتالیا افزود.
اطلاعات بیشتر درباره شمار پناهجویان و وضعیت آن ها در کشورهای حاشیه دریای مدیترانه
اسکارامانگاس (Skaramangas) یکی از ۳۵ اردوگاهی است که در یونان برای پناهجویان راه اندازی شده است. اردوگاهی رسمی که از حمایتهای دولتی نیز برخوردار است. حدود ۳ هزار پناهجو در این اردوگاه که در نزدیکی پایگاه نیروی دریایی یونان است، اسکان داده شده اند. احتمال داده می شود که به دلیل جابجایی برخی از اردوگاههای موقت، شمار پناهجویان این اردوگاه در ماه آینده به ۷ هزار نفر برسد. نیروی دریایی یونان در این مکان سه بار در روز آب و غذا در اختیار مهاجران می گذارد. صلیب سرخ نیز درمانگاهی را راه اندازی کرده و هر ده روز یک بار مواد غذایی خشک و بسته های کمکهای بهداشتی در میان مهاجران توزیع می کند.
متینا ناکوپولو، از فعالان عضو صلیب سرخ می گوید: «از آنجا که قرار است مهاجران برای مدتی طولانی در اینجا بمانند باید امکان فعالیتهایی را برایشان مهیا کنیم. مانند کلاس های آموزشی برای کودکان و تشکیل گروههایی برای زنان تا این امکان را داشته باشند که درباره نیازهایشان صحبت کنند. انجام این کارها از هم اکنون آغاز شده است.»
این اردوگاه در اواسط فروردین ماه راه اندازی شد و ساکنان آن عمدتا سوری و سپس افغان و عراقی هستند. وضعیت در اینجا گاه به دلیل اختلاط ملیتها و همچنین اجبار آنها برای ترک یونان متشنج می شود.
یکی از مهاجران می گوید: «امیدوارم که برای مدت طولانی اینجا نمانم. آنها می گویند که قرار است دو ماه در اینجا بمانیم. ما همچنان در انتظاریم و امیدوارم بتوانیم زودتر از دو ماه اینجا را ترک کنیم.»
بهیجه از حلب می آید و با چهار دخترش در یکی از این اتاقکهای موقت زندگی می کند. او می خواهد به پسر ۲۱ ساله اش که در آلمان است بپیوندد. اگرچه وضعیت زندگی در این اردوگاه نسبت به دیگر اردوگاهها آسان تر است و هر اتاقکی آب، سرویس بهداشتی و امکانات تهویه دارد با این وجود نگاه بهیجا به آینده ناامیدانه است.
بهیجه می گوید: «آینده؟ چه آینده ای وقتی ما در چنین وضعیتی زندگی می کنیم. سوریه نابود شده، خانه ما نابود شده و هیچ آینده ای نداریم.»
پس از بسته شدن راه بالکان به سمت اروپای غربی و شمالی، بیش از ۵۴ هزار مهاجر در خاک یونان باقی ماندند و آتن اکنون تلاش می کند با ثبت نام آنها و تشکیل پرونده درخواست پناهندگی، به مدیریت اوضاع بپردازد.
مسیرهای ورود پناهجویان به اروپا از راه دریای مدیترانه
بحران پناهندگان، یونان را بطور جدی تحت الشعاع قرار داده و چگونگی مدیریت آن موضوعی بسیار بحث برانگیز است. این چالش بزرگی برای اروپا است، اما اولویتها چه هستند؟
اوانجلوس پتراتوس از بخش کمکهای بشردوستانه اتحادیه اروپا به یونان می گوید: «این اولین بار است که شاهد چنین وضعیتی در اروپا هستیم و به همین دلیل کمیساریای کمکهای بشردوستانه مبلغ ۷۰۰ میلیون یورو را به این کار اختصاص داده که طی مدت سه سال پرداخت خواهد شد. اولین بخش از این مبلغ را که ۸۳ میلیون یورو است دریافت کرده ایم. هدف ما کمک به پناهجویان برای زندگی آبرومندانه در دورانی است که در یونان هستند.»
با بسته شدن مرزهای شمالی حدود ۱۵هزار نفر به اطراف آتن آمدند. برای مدیریت این وضعیت اضطراری، اردوگاه الینیکو که اردوگاهی صرفا با امکانات اولیه است، در نزدیکی پایتخت راه اندازی شد.
در الینیکو بناهایی میزبان پناهجویان شده اند که زمانی باعث افتخار یونان بودند. این بناها، ورزشگاه بسکتبال و هاکی بازیهای المپیک سال ۲۰۰۴ میلادی و همچنین فرودگاه بین المللی و قدیمی این منطقه هستند. این سه ساختمان که برای سالها رها شده بودند اکنون به عنوان اردوگاه پناهندگان استفاده می شوند. یک سازمان غیردولتی به نام «سازمان پناهندگی دانمارک» در اینجا به ارایه خدمات به پناهجویان می پردازد. این سازمان غیردولتی به ما اجازه ورود به اردوگاهی را داد که در ساختمان قدیمی فرودگاه دایر شده؛ جایی که ۱۲۰۰ مهاجر زندگی می کنند.
جیاگلیس، مدیر «سازمان پناهندگی دانمارک» می گوید: «به دلیل وضعیت این اردوگاه، شمار ساکنانش رو به کاهش است. در سالن هیچ پنجره و امکان تهویه ای وجود ندارد و قطعا این جایی نخواهد بود که بتوان تابستان در آن زندگی کرد. اداره مهاجرت در تلاش است تا اردوگاههای مناسبی احداث کند اما روند اجرا بسیار کند است.»
خانواده های مستقر در این اردوگاه در انتظار فرصتی برای رفتن به دیگر کشورهای اروپایی هستند. در داخل ترمینال قدیمی این فرودگاه ۶ توالت برای مردان و ۶ توالت برای زنان وجود دارد.
بودجه سازمان غیردولتی «سازمان پناهندگی دانمارک» توسط اتحادیه اروپا تامین می شود و آنها به تامین غذا، توزیع مواد بهداشتی، حفاظت از این منطقه و توزیع لباس هایی می پردازند که توسط ساکنان محلی اهدا می شود.
سالوا بارلیان از «سازمان پناهندگی دانمارک» می گوید: «ما به تحقیق از مهاجران ساکن در این اردوگاه پرداختیم و سعی کردیم شناختی از ترکیب خانواده ها به دست آوریم. اینکه چند نفرند و چه مشکلاتی دارند.»
این اطلاعات اولیه به سازمانها کمک می کند تا متناسب با خواسته های مهاجران به آنها پاسخگو باشند. بسیاری از مهاجران همچنان در انتظار راهی برای ادامه سفرشان در اروپا هستند و برخی نیز منصرف شده اند.
سهیل، طراح افغان پس از سه ماه انتظار در یونان تصمیم گرفته که به همراه خانواده اش به کابل بازگردد. او ۱۴ هزار دلار به قاچاقچیان پرداخت کرده بود تا آنها را به اروپا برسانند.
سهیل شاهیزاده می گوید: «زندگی اروپایی ما تا اینجا بود. در راه قاچاق از حقوق بشر می گفتند اما از سازمانهای حقوق بشر کسی به داد ما نرسید. سه ماه است که اینجا هستیم و شاید بیش از سه ماه را هم در بر بگیرد. همه بلاتکلیف هستند. باید تکلیف مردم روشن شود که راهها باز می شود یا خیر.»
> #athens#skaramangas food & sanitary kit distribution euronews</a> <a href="https://twitter.com/HRC_SAMARITES">
HRC_SAMARITESFederation</a> <a href="https://twitter.com/IFR">
ifrpic.twitter.com/3ACY6ecqHO
— Monica Pinna (@_MonicaPinna) 12 mai 2016