سال گذشته یونان در صدر اخبار جهان قرار داشت. اکنون دولت یونان سومین بسته نجات را که یک کمک مالی به ارزش ۸۶ میلیارد یورو است، در دستانش دارد. یونان در
سال گذشته یونان در صدر اخبار جهان قرار داشت. اکنون دولت یونان سومین بسته نجات را که یک کمک مالی به ارزش ۸۶ میلیارد یورو است، در دستانش دارد. یونان در قبال دریافت این کمک مالی متعهد به اجرای اصلاحاتی دردناک است؛ اصلاحاتی که اصلا مورد علاقه مردم این کشور نیست. آیا چنین برنامه اصلاحاتی برای کشوری که شش سال است در رکود اقتصادی به سر می برد، واقع بینانه است؟
افی کوستوکوستا، خبرنگار یورونیوز در بروکسل، درباره این موضوع و همچنین تاثیر بحران یونان بر اقتصاد اروپا با والدیس دوبروسکیس، معاون کمیسیون اروپا گفتگو کرده است.
یورونیوز: آیا مطمئن هستید که امسال با بحران دیگری در یونان مواجه نخواهیم شد؟
والدیس دوبروسکیس: آنچه دیده می شود این است که وضعیت یونان و برنامه اصلاحاتی که در آن در حال اجراست، در مسیر درستی قرار دارد. نگرش دولت یونان نیز از اواسط سال گذشته تغییر کرده است. ما در زمینه سومین بسته نجات نیز به توافق رسیدیم. در اجرای دو برنامه اصلاحات پیشین نیز به موفقیت هایی رسیدیم و اکنون در حال انجام اولین ارزیابی ها از اجرای این برنامه ها هستیم. اکنون سوال این است که مقامات یونان با چه سرعتی آماده اقدام برای حل و فصل تمام موضوعاتی هستند که درباره آنها بحث کردیم. موضوعاتی همچون دستیابی به اهداف مالی، اصلاحات در زمینه حقوق بازنشستگی، صندوق خصوصی سازی، انجام اصلاحات در بخش خدمات عمومی و غیره.
یورونیوز: درباره اصلاحات در حقوق بازنشستگی صحبت کنیم که اکنون روی میز است و عملی کردن آن از موضوعات بسیار دشوار برای دولت یونان محسوب می شود. ما از بسیاری از مقامات اتحادیه اروپا شنیده ایم که گرچه در این زمینه یک برنامه جدی و یک طرح بسیار بلند پروازانه توسط دولت یونان ارائه شده اما برای اجرای آن یک «اما» وجود دارد. این «اما» چیست؟
والدیس دوبروسکیس: در واقع، آنچه ارائه شده یک طرح کاملا جامع با هدف ساده سازی و متحد کردن سیستمهای بازنشستگی در یونان است. اما اکنون و در دوران بازنگری، ما به تمام اجزای متفاوت طرح توجه می کنیم. ما اکنون در مرحله مشاوره فنی قرار داریم تا ببینیم آیا این طرح یک پایداری بلندمدت را در سیستم بازنشستگی در یونان تضمین می کند یا خیر و در این راستا باید به چه پارامترهایی توجه کرد.
یورونیوز: فکر می کنید لازم است دولت یونان بازهم حقوق بازنشستگی را کاهش دهد؟
والدیس دوبروسکیس: این موضوع دیگری است و به مسائل کلی تری ارتباط دارد؛ مثلا به تضمین های دولت یونان برای برنامه های مالی اش طی سالهای ۲۰۱۶، ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ میلادی. ما می دانیم که ترجیح دولت یونان در بخش اجتماعی، مثلا بالا بردن سهم تامین اجتماعی در این کشور است. ما همچنین در این باره بحث کردیم که آیا افزایش مالیات بر کار، برای افزایش نرخ رشد موثر است یا خیر؛ چراکه از دیدگاه کمیسیون اروپا این اقدام مناسبی برای بهبود رشد اقتصادی نیست. با این حال ما درها را روی چنین پیشنهادهایی نبسته ایم و همواره به احتمال وجود راهی جایگزین می اندیشیم.
یورونیوز: بحث گسترده ای نیز در مورد مشارکت صندوق بین المللی پول در سومین برنامه کمک مالی وجود داشت. دولت یونان با مشارکت این صندوق موافق نبود اما در نهایت آن را پذیرفت. آیا شما با مشارکت صندوق بین المللی پول در برنامه سوم کمک مالی موافقید؟
والدیس دوبروسکیس: موضوع مشارکت صندوق بین المللی پول در برنامه سوم، در همان زمان تدوین پیش نویس برنامه در نظر گرفته شد و طرح کمک با احتمال همکاری این صندوق، توسعه داده شد. این موضوع، اساسِ کاری بود که کمیسیون اروپا هم اکنون در حال انجام آن است.
یورونیوز: چه زمانی نتایج اولین ارزیابی ها آماده می شود؟ چراکه اخیرا اظهار نظرهای بسیاری در این باره وجود داشته است. طی هفته های آینده یا ماه های آینده؟
والدیس دوبروسکیس: کمیسیون اروپا در حال کار روی این ارزیابی هاست و گزارش نتایج نهایی را در اسرع وقت منتشر خواهد کرد. اما ما نمی توانیم سریع تر از مقامات یونانی عمل کنیم. داده های کار ما، پیشرفتها در اجرای توافقنامه است، بنابراین چیزی که برای ما مهم است، اجرای توافقنامه است. با این وجود در مجموع در حال حاضر ما جلوتر از برنامه هستیم.
یورونیوز: با توجه به گفته های کلاوس ریگلینگ، رئیس مکانیزم ثبات اروپایی، یونان دیر یا زود باز هم با مشکل نقدینگی مواجه خواهد شد. اگر اولین ارزیابی در ماه فوریه پایان نیابد، چه مشکلاتی ایجاد می شود؟
والدیس دوبروسکیس: البته اگر نتایج اولین ارزیابی ها به تأخیر بیفتد، آن هم برای ماهها و نه برای هفته ها، این سئوال پیش می آید که آیا دولت یونان منابع مالی کافی برای تامین هزینه های جاری دارد و یا اینکه برای برنامه های جدید کمک مالی نیاز است. این نیز بدیهی است که بسته آینده کمک مالی به اولین گزارش ارزیابی برنامه مرتبط است.
یورونیوز: اجازه دهید در مورد بدهی ها صحبت کنیم. چه وقت گفتگوها درباره کاهش بدهی ها آغاز خواهد شد؟
والدیس دوبروسکیس: یافته های گروه یورو در این باره کاملا روشن است. گفتگو درباره بدهی ها تا قبل از تکمیل اولین ارزیابی ها ممکن نیست.
یورونیوز: بنابراین فکر می کنید این بحثها بلافاصله پس از انتشار اولین ارزیابی ها آغاز شود؟
والدیس دوبروسکیس: این چیزی است که گروه یورو پیش بینی کرده است. البته پس از انتشار گزارشها، این وام دهندگان و دیگر کشورهای منطقه یورو هستند که تصمیم می گیرند چه چیزی قابل قبول است و چه چیزی نیست و بهترین راهی که باید طی کرد چیست.
یورونیوز: فکر می کنید بدهی های یونان پایدار و همیشگی هستند؟
والدیس دوبروسکیس: احتمالا عمر بدهی های یونان کوتاه نخواهد بود. زیرا یونان برای دریافت کمکهای مالی از امتیازات ویژه ای بهره گرفته است. امتیازاتی همچون نرخ بهره پایین و سررسید بسیار طولانی. بنابراین در حال حاضر، بدهی ها برای یونان ارزان تر از بدهی دیگر کشورها همچون ایتالیا و پرتغال تمام می شود. اما در درازمدت، با توجه به افزایش سطح بدهی های دولت یونان به حدود ۱۸۰٪ تولید ناخالص داخلی این کشور، این موضوع مشکل آفرین خواهد شد و ما باید دوباره به این موضوع بازگردیم.
یورونیوز: آیا می توانید بگویید که این برنامه و این تفاهم نامه، آخرین طرح ریاضت اقتصادی یونان است؟ البته، اگر به درستی اجرا شود؟
والدیس دوبروسکیس: اگر واقعا اجرا شود، می تواند آخرین برنامه باشد. اکنون نیز می بینیم که اقتصاد یونان در حال احیاست و در سال گذشته شاهد رشد اقتصادی در این کشور و رسیدن به اهداف مالی اش بودیم. این موضوع این اطمینان را بوجود می آورد که به اندازه کافی شغل ایجاد شده و حتی بازارهای مالی رونق داشته اند… عذر می خواهم سال گذشته نبود بلکه سال ۲۰۱۴ میلادی بود. حوادث سال گذشته متاسفانه یونان را از مسیرش منحرف کرد. اگر در ابتدای سال ۲۰۱۵ میلادی انتظار رشد حدود ۲.۵٪ برای یونان می رفت، اکنون برآوردها نشان می دهد که به سختی می توان شاهد رشدی بود. بنابراین، تحولات سیاسی اثرات بسیار جدی بر اقتصاد یونان داشته است.
یورونیوز: آیا شما خواهان اضافه کردن اقدامات جدیدی در برنامه اصلاحات هستید؟
والدیس دوبروسکیس: اگر برنامه اجرای اصلاحات در مسیر درستی باشد تنها ممکن است به برخی تنظیمات فنی نیاز داشته باشد، اما لازم نیست که تغییری در اساس تفاهم نامه بوجود آید.
یورونیوز: فکر می کنید موضوع خروج یونان از اتحادیه اروپا همچنان در دستور کار است؟
والدیس دوبروسکیس: امیدوارم که اینطور نباشد. کمیسیون اروپا همواره با سناریوی نگه داشتن یونان در منطقه یورو و اجرای اصلاحات در آن کار کرده است.
یورونیوز: آیا خطری در این باره وجود دارد؟
والدیس دوبروسکیس: خوب، امیدوارم چنین چیزی نباشد.