چشم انداز مذاکرات صلح در قبرس

Access to the comments نظرها
نگارش از Euronews
چشم انداز مذاکرات صلح در قبرس

قبرس را زادگاه آفرودیت، الهه عشق و زیبایی می دانند. گرچه، در تاریخ معاصر قبرس، و از سال ۱۹۷۴ میلادی که جزیره به دو بخش یونانی نشین در جنوب و ترک نشین در شمال تقسیم شد، خشونت پررنگ تر از عشق است.البته گفتگوهای صلح برای اتحاد جزیره که به رهبری سازمان ملل متحد آغاز شده، ممکن است همه چیز را تغییر بدهد.

از سرگیری مذاکرات رهبران دو بخش قبرس با موانعی همراه بود. آیا دولت فدارال تشکیل خواهد شد؟

بر سر چه موضوعاتی باید توافق حاصل بشود؟ جبران خسارت برای دهها هزار نفر دو سوی جزیره که آواره شده و زمین و اموال خود را از دست داده اند، مشارکت در قدرت و ایجاد سیستم حکومتی فدرال و البته مسئله امنیت، یعنی آینده حدود ۳۰،۰۰۰ نیروی ارتش ترکیه که در قبرس شمالی مستقر هستند. از موانع پیشرفت در مذاکرات صلح به شمار می آیند.

آیا تا اتحاد قبرس شمالی و جنوبی راه درازی باقی است؟ در گزارش اول این برنامه برنامه کندوکاو به سراغ یونانی نشینها و ترک نشینهای قبرس رفته و نظرشان را درباره اتحاد قبرس جویا شده ایم. عده ای از آنها با یکپارچه شدن جزیره مخالفند، در حالیکه برخی دیگر خواستار صلح هستند. اگر گفتگوهای صلح به نتیجه برسد، برای اجرای آن باید در هر دو بخش به همه پرسی گذاشته شود.

از سوی دیگر، قبرس نزدیک سواحل ناآرام ترکیه و سوریه و لبنان و اسرائیل می تواند پرچمدار ثبات باشد. در قبرس گردشگاه های بسیار خوبی وجود دارد که برخی از آنها هنوز به بهره برداری نرسیده است، و همینطور منابع گاز زیر دریا نزدیک ساحل و نیروی کار تحصیل کرده، اما از سرمایه گذاری مستقیم خارجی خبری نیست. در دومین گزارش این برنامه هم تبعات اقتصادی شکاف قومیتی را در قبرس بررسی می کنیم.