نرخ فروش دلار در بازار آزاد تهران روز دوشنبه و یک روز پس از ثبت رکورد تاریخی ۶۰ هزار و ۱۵۰ تومانی به مرز ۵۷ هزار تومانی بازگشت که خود روز شنبه به عنوان نرخ بیسابقه بازار ثبت شده بود؛ اما صعود مستمر نرخ ارز که پنج روز پیاپی ادامه داشت، چگونه متوقف شد؟
نرخ فروش دلار در بازار آزاد تهران روز دوشنبه و یک روز پس از ثبت رکورد تاریخی ۶۰ هزار و ۱۵۰ تومانی به کانال ۵۷ هزار تومان بازگشت که خود روز شنبه به عنوان نرخ بیسابقه بازار ثبت شده بود؛ اما صعود مستمر نرخ ارز که پنج روز پیاپی ادامه داشت، چگونه متوقف شد؟
بانک مرکزی ایران زیر سایه دلار ۶۰ هزار تومانی، فروش ارز را به قیمتهای بالاتر آغاز کرد. به طوری که قیمت فروش دلار روز دوشنبه و در پنجمین روز از فعالیت مرکز مبادله ارز و طلای ایران نیز افزایش یافت و به ۴۳ هزار و ۹۲ تومان رسید. این نرخ روز یکشنبه ۴۲ هزار و ۶۸۰ تومان و در نخستین روز فعالیت این بازار نیز ۴۱ هزار و ۵۴۹ تومان بود.
همزمان، مطابق اعلام خبرگزاری تسنیم به نقل از کامران سلطانیزاده، دبیرکل کانون صرافان، پس از لغو ممنوعیت فروش ارز سهمیهای از سوی صرافیها، بنا بر دستور بانک مرکزی ایران که روز یکشنبه صادر شد، هر صرافی روزانه ۱۰۰ هزار دلار از صرافی بانکی تحویل میگیرد و در قالب سهمیههای ۵ هزار یورویی به ازای هر کارت ملی میفروشد. اما نرخ فروش هر دلار آمریکا در چارچوب این سهمیه، روز یکشنبه به ۵۲ هزار تومان رسید؛ نرخی که پیش از اعلام توقف فروش سهمیه ۵ هزار یورویی، ۴۵ هزار تومان بود.
در همین حال، خبرگزاری جمهوری اسلامی نیز یکشنبه شب خبر داد که بانک مرکزی ایران پس از ثبت نرخ ۶۰ هزار تومانی دلار در معاملات بازار آزاد، ۷۰۰ میلیون دلار، درهم امارات عربی متحده در بازار عرضه کرده است. با توجه به این که نرخ برابری هر دلار آمریکا مقابل درهم، ۳.۶۷ است، این رقم معادل دو میلیارد و ۵۷۱ میلیون درهم (حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان) بوده که موجب شد تا نرخ فروش درهم از ۱۷ هزار و ۲۰۰ تومان به کمتر از ۱۶ هزار تومان برسد. با توجه به این که درهم امارات به عنوان شریک تجاری عمده ایران نقش مهمی در مبادلات تجاری ایران حتی با چین دارد، افت قیمت آن به عنوان مرجع کشف نرخ ریال موجب شد تا قیمت دلار آمریکا حدود ۳ هزار تومان کاهش پیدا کند.
بدین ترتیب، قفل عرضه محدود ارز که طی یک هفته گذشته به اوج خود رسیده بود، پس از شکستن رکورد ۶۰ هزار تومانی نرخ دلار تا حدودی باز شد. رخدادی که بار دیگر، بانک مرکزی ایران را از سوی گروهی از کارشناسان به تلاش برای تامین کسری بودجه دولت از نوسانگیری از بازار ارز و دامن زدن به تورم بیشتر متهم کرده است؛ هر چند که مقامهای دولت و بانک مرکزی ایران همواره این اتهام را رد کردهاند.
در چنین شرایطی، شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه جمهوری اسلامی نیز یکشنبه شب از اعطای اختیارات بیشتر به بانک مرکزی ایران برای مهار قیمت ارز و حفظ ارزش پول ملی خبر داد ولی فعلا جزئیاتی از بسته پیشنهادی بانک مرکزی به این شورا منتشر نشده است. اما انتشار این خبر، موجب کاهش نرخ ارز در بازار آزاد نشد، به طوری که روز یکشنبه نرخ آزاد دلار همچنان بین ۵۷ تا ۵۸ هزار تومان نوسان کرد و هر یورو هم بین ۶۰ تا ۶۱ هزار تومان معامله شد.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
قیمت هر قطعه تمام سکه طلا هم روز یکشنبه به ۳۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان رسید که با وجود افزایش ۱.۲۰ دلاری هر اونس طلا (۱۸۱۲.۴۰ دلاری) در بازار جهانی، تحت تاثیر افت نسبی نرخ ارز در بازار ایران نسبت به نرخ پایانی معاملات روز شنبه بیش از ۱ میلیون تومان کاهش یافت. بهای فروش هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز به دو میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسید.